ABC menopauzy Menopauza
Menopauza a dieta – co można podjadać?

Dieta to zmora wielu kobiet. Każda z nas marzy o smukłej sylwetce i atrakcyjnym wyglądzie. Menopauza jest okresem, kiedy zachodzą zmiany w organizmie kobiety, więc dieta odgrywa ważną rolę. Co można podjadać w czasie przekwitania, by wciąż wyglądać szczupło i zdrowo?
Dieta w menopauzie
W okresie menopauzy spada produkcja hormonów. Kobiety mogą odczuwać różne dolegliwości, także stres, zdenerwowanie czy wahania nastrojów. Zmiany często zajadają słodyczami, słonymi przekąskami i tłustym jedzeniem. Taka żywność przekłada się na wygląd sylwetki i ogólne samopoczucie. Jedzenie niezdrowych przekąsek jest jak nałóg, który warto zmienić, dla dobra nie tylko swojego wyglądu.
Menopauza a dieta – co można podjadać?
Między posiłkami może najść nas ochota na przekąskę. Wtedy najlepiej sięgnąć po zdrowe i wartościowe produkty, które nie spowodują, że nasza waga wzrośnie. Jednym z nich jest marchewka. Tradycyjna świeża marchew to idealna przekąska dla każdego, także dla kobiety w menopauzie. Korzystnie wpływa na cerę i nasz wzrok, co jak wiemy, z wiekiem ulega pogorszeniu. Marchewka zawiera mało kalorii, więc nie przytyjemy, a tylko wzmocnimy dzięki niej nasz organizm. Pomidorki koktajlowe to także drogocenne warzywa. Ich spożycie zapobiega miażdżycy i procesom starzenia. Małe pomidorki możemy zabrać w podróż czy do pracy. Mają słodki smak i nadają się zarówno jako przekąska jak i dodatek do makaronów czy sałatek. Kobiety mogą sięgnąć także po seler, który jest źródłem witamin. Mimo, ze jego smak nie jest uwielbiany przez wszystkich, doskonale wzmacnia odchudzanie, więc wprowadzenie go do diety z pewnością okaże się dobrym pomysłem. Kobietom w menopauzie poleca się także pestki dyni. Te niepozorne nasiona usprawniają pracę układu nerwowego i krwionośnego. Zapobiegają infekcjom i poprawiają wygląd cery. Na dodatek są bardzo smaczne i stanowią idealny składnik zdrowego śniadania, obiadu czy przekąski.
Menopauza to wyjątkowy czas dla kobiety, dlatego warto zadbać, by w tym okresie żyć zdrowo. Wartościowe przekąski pozwolą utrzymać zgrabną figurę, piękną skórę i zdrowy organizm. Dzięki odpowiedniej diecie będziemy mogli pochwalić się pełnią zdrowia i optymizmu.
Katarzyna Antos
pati25
7 lat temu
Często kupuję pestki dynii,żurawinę,orzechy.Jako przekąska są idealne.A do tego smaczne i zdrowe.
Tess
7 lat temu
Takie rady są dobre dla osób w każdym wieku. To sposób na mądre, zdrowe posiłki. Kiedyś mało jadłam owoców i warzyw, teraz staram się jeść więcej.
elle@elle
7 lat temu
to podobnie jak ja , tez podjadalam slodycze i niestety nie obylo sie bez przytycia ,ale pestki z dyni i sama dynie zawsze bardzo lubilam
Mindi
7 lat temu
Dobrze, że cokolwiek można podjadać 🙂 Podpowiem, że wagę można utrzymać jedząc chude mięso i wędliny gotowane w wodzie i na parze lub pieczone w piekarniku w folii spożywczej. Trzeba wyelimnować kupne, tłuste i mocno solone mięsa.
dulcynea
7 lat temu
Chciałabym tak bezkarnie móc sobie podjadać 🙂
Ja najczęściej sięgam po słodycze , walczę ze sobą ale nie mogę z nich zrezygnować.
Podjadałam suszone owoce, morele, śliwki , żurawinę ale też podobno wysokokaloryczne.
Kupię pestki z dyni 🙂