Encyklopedia menopauzy Menopauza
Problem z wchłanianiem wit. D w wieku menopauzalnym

Okres zimowy to także czas, gdy możemy korzystać ze słońca i zadbać o dodatkowe dawki witaminy D dla organizmu.
W okresie klimakterium trudno utrzymać kobiecie odpowiedni poziom witaminy D w diecie, której niedobór może przyczynić się do wielu niebezpiecznych problemów zdrowotnych – od otyłości brzusznej, cukrzycy, osteoporozy po choroby sercowo-naczyniowe i wiele nowotworów.
Menopauza bywa stresującym okresem dla kobiet, zarówno pod względem fizycznym, jak i psychiki; konieczność dostosowania się do zmian metabolicznych może osłabiać zdolność organizmu do obrony przed różnymi problemami zdrowotnymi. Dlatego zdrowe odżywianie może stać się najlepszym sprzymierzeńcem kobiet w pokonywaniu nowych wyzwań.
Sięgnijmy do źródeł
Chociaż witamina D może być pozyskana z produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego (takich jak naturalne surowe mleko, ryby i żółtka jaj), istnieją inne jej źródła – stosowane przez wegan oparte na naturalnym świetle słonecznym i grzybach. Grzyby są dobrym źródłem witaminy D – tylko jedna filiżanka pokrojonych w plasterki pieczarek może stanowić ponad połowę zalecanej dziennej dawki tej witaminy.
Nie tylko utrzymuje równowagę między wapnem a fosforem, ale chroni przed różnymi chorobami, w tym alergią. Wzmacnia odporność, ma działanie antybakteryjne, ma także wpływ na rozwój cukrzycy – nieprzypadkowo w krajach, gdzie nasłonecznienie jest najmniejsze (jak np. Finlandia) zachorowalność na cukrzycę jest najwyższa. Ponad 50% dorosłych Europejczyków ma niedobory wit. D, a dzieci z niskim poziomem wit. D częściej miewają nadwagę.
Potrafi zapobiec powstawaniu niektórych komórek nowotworowych, wspomaga regenerację wątroby i pomaga w leczeniu atopowego zapalenia skóry. Witamina ta chroni też przed szkodliwym działaniem promieniowania jonizującego.
dr Paweł F. Nowak
Okres zimowy to także czas, gdy możemy korzystać ze słońca i zadbać o dodatkowe dawki witaminy D dla organizmu.
Choć niewiele produktów spożywczych zawiera wit. D to produkty żywieniowe jak jogurty, soki czy kaszki bywają nią dodatkowo wzbogacane. Jednak do suplementacji należy podchodzić rozważnie – wit. D w dużych ilościach jest toksyczna. Sprzyja bowiem osadzaniu się nadmiaru wapna w nerkach, sercu i tętnicach.
Kobiety, które regularnie korzystają ze światła słonecznego nie wymagają suplementacji witaminą D i choć trudno jest ustalić odpowiednią ilość ekspozycji na słońca uniwersalnie dla każdego organizmu, to dzienną dawkę ok. 5 mikrogramów witaminy D można osiągnąć z łatwością.
Związek między masą ciała i zmianami hormonalno-metabolicznymi jest wyraźny w okresie klimakterium. Poprzez dostosowanie diety kobiety są w stanie zdobyć środki kontroli nad tymi zmianami ciała i zapobiegać otyłości brzusznej oraz utracie tkanki kostnej.
dr Paweł F. Nowak
« Hammam we własnym domu
pati25
11 lat temu
Prawdę mówiąc to nie wiedziałam,że można zrobić takie badania.Pocieszające jjest to,że wit C potrafi zapobiec powstawaniu niektórych komórek nowotworowych i wspomaga regenerację wątroby.
filodendron
12 lat temu
Robiłam niedawno badania na ilość wit .D ,myślałam ,że mam za mało ,bo unikam słońca i za mało przebywam na powietrzu ,a tu okazało się ,że mam tę witaminę w normie.Dziwne.Czyżby to też była nieprawda ,jeśli chodzi o słońce i wit.D ? Coraz mniej wierzę naukowcom.
drobina
12 lat temu
O dobroczynnych właściwościach witaminy D, wiedziałam oczywiście od dawna. Nie przypuszczałam jednak, że grzyby są tak cennym źródłem tej witaminy. Słyszałam od wielu osób, że nie posiadają one żadnych walorów odżywczych, tylko smakowe. A tu, proszę! Miła niespodzianka!
pati25
12 lat temu
O cennych właściwościach witaminy D wiemy nie od dziś.Dostarczamy ją organizmowi wraz z pożywieniem.Dostarczają nam wit D także promienie słooneczne.W tym trudnym dla kobiety okresie menopauzy wit D jest niezbędna a jej niedobór może być przyczyną kłopotów zdrowotnych.Dlatego warto dostarczać ją taże w postaci suplementów.Ale trzeba pamiętać,że nadmiar też jest szkodliwy