problem-z-wchlanianiem-wit-d-w-wieku-menopauzalnym

Okres zimowy to także czas, gdy możemy korzystać ze słońca i zadbać o dodatkowe dawki witaminy D dla organizmu.

Choć niewiele produktów spożywczych zawiera wit. D to produkty żywieniowe jak jogurty, soki czy kaszki bywają nią dodatkowo wzbogacane. Jednak do suplementacji należy podchodzić rozważnie – wit. D w dużych ilościach jest toksyczna. Sprzyja bowiem osadzaniu się nadmiaru wapna w nerkach, sercu i tętnicach.
Kobiety, które regularnie korzystają ze światła słonecznego nie wymagają suplementacji witaminą D i choć trudno jest ustalić odpowiednią ilość ekspozycji na słońca uniwersalnie dla każdego organizmu, to dzienną dawkę ok. 5 mikrogramów witaminy D można osiągnąć z łatwością.

Związek między masą ciała i zmianami hormonalno-metabolicznymi jest wyraźny w okresie klimakterium. Poprzez dostosowanie diety kobiety są w stanie zdobyć środki kontroli nad tymi zmianami ciała i zapobiegać otyłości brzusznej oraz utracie tkanki kostnej.

dr Paweł F. Nowak