szybkie-pichcenie-po-wegetariansku

Wielu osobom dieta wegetariańska kojarzy się z kombinowaniem, dużymi zakupami i staniem godzinami nad garnkami. W efekcie tego może wydawać się, że – aby zostać wegetarianką – każda z nas powinna posiadać własny zielnik, warzywniak i ogród oraz masę wolnego czasu.

Podwieczorek

Podwieczorek to dla mnie czas na kawusie i coś pysznego, słodkiego. Jest to zazwyczaj albo jakieś ciastko, albo sałatka owocowa. Myślę, że tu nie muszę Wam podpowiadać, każda z nas wie, co lubi najbardziej. Podwieczorek służy takiej małej, słodkiej rozkoszy podniebienia, bo najgorsze to mieć wrażenie, że się sobie czegoś odmawia.

Kolacja

Teraz, kiedy wieczory są coraz zimniejsze, na kolację lubię zjeść coś ciepłego. Zwykle przygotowuję sobie barszczyk typu instant lub inną zupkę a do niej zapiekanki własnej roboty. Choć pewnie przepis żadnej z Was nie wyda się nadzwyczajny, uczulam, że cała tajemnica tkwi w jajku!

Nazwa Domowe zapiekanki
Składniki Zapiekanek robimy tyle, by wszyscy byli syci, dlatego podam tylko przybliżoną proporcję: na 2 kromki chleba potrzebne jest 1 jajko, 1 ząbek czosnku i 1 plaster żółtego sera,
a do tego:
2-3 pomidory
pieprz
papryka słodka
olej lub margaryna do smażenia
Przygotowanie Rozbij jajko i wymieszaj z przyprawami, obtocz w nich dokładnie chleb z każdej strony. Rozgrzej patelnie z olejem lub margaryną. Podsmaż chlebek obustronnie tak, aby ściąć jajko. Nie zdejmuj go, a jedynie zmniejsz nieco ogień, na wierzchu ułóż pokrojony czosnek, a na to plaster sera. Przysmaż zapiekanki na złoto aż do rozpuszczenia sera. Następnie zdejmij i połóż na wierzchu plastry pomidorów lekko je wgniatając w gorący ser.
Dobre rady Zapiekanki bardzo dobrze smakują polane ketchupem.

Życzymy smacznego!

A. Złotkowska