Jak zapobiegać? Profilaktyka

Właściwości prozdrowotne napojów musujących

wlasciwosci-prozdrowotne-napojow-musujacych

W ostatnich latach obserwuje się wzrost zainteresowania staropolskimi napitkami musującymi. Jaki potencjał prozdrowotny skrywają w sobie kwasy?

Domowe napoje, będące wynikiem fermentacji, charakteryzują się wielowiekową tradycją. Gdy w polskich sklepach pojawiła się cola i oranżady, spadło zainteresowanie staropolskimi napitkami. W związku z tym, iż wzrasta świadomość społeczna, ludzie odchodzą od wysokokalorycznych, niezdrowych napojów na rzecz fermentów.

Napoje musujące – rys historyczny

Historycy twierdzą, iż kolebką napojów musujących jest Egipt. Europejczycy zaczęli przygotowywać fermenty kilka wieków później.

Słowiańskie napitki musujące

Największą popularnością wśród Polaków, Rosjan, Białorusinów i Ukraińców cieszył się kwas chlebowy. Receptura, umożliwiająca przygotowanie tego napoju, została opracowana w X wieku naszej ery. Przedstawiciele najbiedniejszych warstw społecznych wykorzystywali kwas chlebowy jako bazę niemal wszystkich posiłków.

Produkcja przemysłowa kwasu chlebowego

Kwas chlebowy przypadł Słowianom do gustu ze względu na właściwości odżywcze i orzeźwiające. W związku z tym rodzimi przedsiębiorcy rozpoczęli masową produkcję tego napoju musującego. Jednocześnie większość gospodyń zrezygnowała z przygotowywania fermentów. Panie zaopatrywały się w chleb w piekarniach.

Przechowywanie kwasu chlebowego

Warto pamiętać, iż przechowywanie kwasu chlebowego odgrywa niebagatelną rolę. Napój powinien znajdować się w glinianych lub szklanych naczyniach. W przeciwnym razie traci swoje dobroczynne właściwości.

Irmina

W ostatnich latach obserwuje się wzrost zainteresowania staropolskimi napitkami musującymi. Jaki potencjał prozdrowotny skrywają w sobie kwasy?

Napoje musujące – surowce

Swego czasu dużą popularnością cieszyło się pozyskiwanie kwasów ze zbóż, owoców i warzyw. W związku z tym, iż dawniej nie dysponowano zapasami żywności, gospodynie starały się jak najlepiej wykorzystać posiadane zasoby. W związku z tym przygotowywały napoje musujące z owocowych obierzyn i resztek, które pozostały ze smażenia konfitur. Warto zapytać babcię, czy nie zachowała starych przepisów. Domowe receptury pozwalają przygotować smaczne napoje, które charakteryzują się oryginalnym smakiem.

Właściwości odżywcze napitek musujących

Kwasy stanowią bogactwo składników odżywczych. Z przeprowadzonych badań wynika, iż napoje musujące zawierają te same substancje co produkty, z których zostały przygotowane. Wśród nich znajdziemy przeciwutleniacze, enzymy, składniki mineralne i różne witaminy. Drożdże piekarskie dostarczają organizmowi witamin z grupy B.

Kwas chlebowy – właściwości prozdrowotne

Z dobrodziejstw kwasów powinny korzystać osoby, które często zmagają się z grypą i przeziębieniami. Produkty fermentacji wzmacniają odporność, jednocześnie usprawniają trawienie i działają profilaktycznie. Z kwasem chlebowym powinny zapoznać się osoby, które walczą z trądzikiem. Zawarte w nim składniki poprawiają wygląd skóry. Jednocześnie zapobiegają zatruciom pokarmowym wywołanym przez chorobotwórcze szczepy bakterii z rodzaju Salmonella i Shigella.

Irmina

W ostatnich latach obserwuje się wzrost zainteresowania staropolskimi napitkami musującymi. Jaki potencjał prozdrowotny skrywają w sobie kwasy?

Kwas chlebowy w profilaktyce nowotworów

Warto spożywać kwas chlebowy. Naukowcy udowodnili, iż zmniejsza on ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, schorzeń przewodu pokarmowego i nerek. Jednocześnie przyśpiesza metabolizm i ułatwia zrzucenie zbędnych kilogramów. Wykazano, iż kwas chlebowy ułatwia leczenie astmy, grzybicy, stwardnienia rozsianego i reumatoidalnego zapalenia stawów.

Właściwości odmładzające kwasu chlebowego

Z kolei kwas cytrynowy stanowi bogate źródło limonenu i witaminy C. Ta ostatnia uczestniczy w syntezie białka strukturalnego skóry – kolagenu. Z kolei fitoestrogeny, które można znaleźć w kwasie cytrynowym, redukują widoczność zmarszczek.

Dobroczynne właściwości kwasu żurawinowego

Osobom, które cierpią z powodu schorzeń pęcherza moczowego, lekarze zalecają spożywanie kwasu żurawinowego.

Warto pamiętać, iż roślinne napoje fermentowane zawierają minimalną ilość alkoholu. Badania przeprowadzone przez naukowców wykazały, iż spożywanie niskoprocentowych napojów alkoholowych działa przeciwzmarszczkowo. Zawdzięczamy to wydłużeniu końcówek chromosomów.

Irmina

Komentarze (5)

pati25

5 lat temu

Kwas chlebowy ma tak dużo prozdrowotnych właściwości,że postanowiłam kupić.Nie smakował mi.Może taki domowy będzie inny.Podaję przepis
1,5 kg chleba razowego
5 l wody
0,5 dag drożdży
kilka łyżek cukru

Chleb razowy pokrój na kromki i opiecz w piekarniku. Grzanki pokrusz, zalej 5 litrami ciepłej przegotowanej wody, dodaj drożdże (0,5 dag latem, 1 dag zimą) i cukier. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 3 dni. Przecedź przez gęste sito, przelej do butelek, dodaj po kilka rodzynek, zakręć i przechowuj w lodówce (do 10 dni).

stazyz

5 lat temu

Bardzo ciekawy artykuł:) Pamiętam, kiedyś dawno, dawno temu:):) piliśmy własnej roboty kwas chlebowy zamiast oranżadki:) Pył bardzo pyszny, no i zdrowy:) Ale kto jeszcze będzie miał ten przepissss, muszę popytać…:-X;)

drobina

5 lat temu

Interesujący artykuł. Ostatnio zapomiałam trochę o kwasie chlebowym:\ Muszę to naprawić, bo ma on zbawienny wpływ na moje stawy i astmę.

Mindi

5 lat temu

Bardzo ciekawy artykuł. Przez długi czas piłam kwas chlebowy bo bardzo mi smakował. Nie wiedziałam, że to jemu zawdzięczam poprawę odporności. Chciałabym aby ten kwas był sprzedawany taki świeży, bez konserwantów. Gdyby był sprawdzony przepis także chętnie wypróbowałabym 🙂

filodendron

5 lat temu

Naturalne kwasy na pewno są bardzo zdrowe.Chciałabym zrobić jakiś kwas,ale nie wiem jak . Może miłe panie podadza jakies przepisy ? :):):)

Zostaw komentarz