ABC Odżywiania Dieta
Węglowodany

Węglowodany, potocznie zwane cukrami są najtańszym i najłatwiej dostępnym źródłem energii. Są lekkostrawne, dlatego nasz organizm bardzo dobrze je przyswaja. Ponadto są one ekonomicznym źródłem energii i pozwalają na oszczędną gospodarkę pozostałymi składnikami diety: białkami i tłuszczami.
Kiedy potrzebujemy energii w pierwszej kolejności nasz organizm sięga właśnie po węglowodany, otrzymując 4 kcal z 1g, które zostają wykorzystane do utrzymania stałej ciepłoty ciała, pracy narządów wewnętrznych oraz pracy fizycznej.
Jakie znamy cukry?
W naszym codziennym pożywieniu możemy wyróżnić cukry proste i złożone. Najważniejszymi cukrami prostymi są: fruktoza, którą znajdziesz w miodzie i owocach oraz glukoza, która jest najlepszym źródłem energii dla mózgu i mięśni. Z dwóch cząsteczek cukrów prostych zbudowana jest sacharoza (zwana potocznie cukrem), produkowana z buraków lub trzciny cukrowej. Powszechne wykorzystanie cukrów prostych w przemyśle żywieniowym, dla nadania produktom smaku, zapachu, koloru lub odpowiedniej konsystencji sprawia, że spożywamy ich nieświadomie więcej niż powinnyśmy.
Które cukry nam służą?
W okresie klimakteryjnym słodzony jogurt, kisiel instant czy zupka w proszku mogą okazać się zdradzieckie dla naszej figury, nawet jeżeli do tej pory nie miałyśmy problemów z jej utrzymaniem. Dlatego właśnie w naszej diecie, szczególnie po przekroczeniu 45 roku życia, dominować powinny węglowodany złożone. Należy do nich skrobia, która występuje w dużych ilościach w produktach roślinnych, czyli ziemniakach i zbożach, ryżu, kukurydzy, warzywach okopowych i strączkowych. Jeżeli zatem mamy ochotę na coś słodkiego do kawy lub herbaty, zamiast czekoladowych wafelków wybierzmy pełnoziarnisty batonik muesli, który zaspokoi nasz głód i potrzebę uprzyjemnienia sobie diety.
Zbawienny błonnik
Do wielocukrów zaliczamy również błonnik pokarmowy, który w odróżnieniu od innych węglowodanów, nie jest wchłaniany w jelicie cienkim i nie dostarcza organizmowi energii, ale podlega pewnym procesom metabolicznym w jelicie grubym. Jak pokazują najnowsze badania błonnik nie tylko pobudza perystaltykę jelit, ale jego zawartość decyduje o tym, czy mamy do czynienia z dobrymi czy złymi węglowodanami. Przetworzona żywność oczyszczona z błonnika jest jedynie łańcuchem czystej glukozy pozbawionej substancji odżywczych, która szybko podnosi poziom cukru we krwi, a jej nadmiar zostaje przetworzony w tłuszcz.
Spożywanie węglowodanów złożonych zawierających błonnik, pozwala utrzymać stały poziom cukru i uniknąć nagłych ataków głodu. Produkty zawierające dobre węglowodany to takie, które są nieoczyszczone i nierozgotowane, dzięki czemu zapewniają nam kontrolowane uwalnianie energii pochodzącej z posiłków.
Nasze rady
Jeżeli do tej pory unikałaś ciemnego pieczywa i surowych warzyw, to wprowadzenie tych bogatych w błonnik produktów w codzienną dietę, pozwoli ci wygrać walkę z dodatkowymi kilogramami, które pojawiły się w okresie menopauzy. Staraj się więc unikać żywności pozbawionej substancji odżywczych, „ulepszonej” sodem, cukrami prostymi i tłuszczami trans. Wybierz naturalne, mniej estetyczne warzywa, owoce i produkty zbożowe, a zawarty w nich błonnik i mikroskładniki pokarmowe, takie jak przeciwutleniacze zapewnią Ci zdrowsze, szczuplejsze i dłuższe życie.
Anna J
« Zmniejsz ryzyko chorób serca
pati25
11 lat temu
Węglowodany występują w każdym produkcie.Ja wybieram tylko te dobre węglowodany.Lubię świeże warzywa.Często
je chrupię.Teraz jem surową marchewkę
amchojnacka
13 lat temu
Aby odróżnić węglowodany złe od dobrych używa się specjalnego wskaźnika, tzw. indeksu glikemicznego (IG). Cukry o IG poniżej 60 uznawane są za dobre i należą do nich:
•surowe warzywa
•owoce cytrusowe
•orzechy i migdały
•nasiona słonecznika
•pieczywo razowe i pełnoziarniste
•nabiał
•makaron
•brązowy i dziki ryż
•kasze (jaglana, gryczana, pęczak)
•rośliny strączkowe
Do złych węglowodanów, o IG powyżej 60 należą:
•arbuz
•melon
•dojrzałe banany
•ziemniaki
•frytki i chipsy
•pszenne pieczywo
•buraki
•płatki kukurydziane
•miód
•biały cukier
•biały ryż
•winogrona
•ciasta i ciasteczka
•słodzone napoje i soki owocowe
•ser żółty
gwolska
13 lat temu
Ja codziennie zjadam 1 duży jogurt naturalny z dodatkiem 2 łyżek otrąb.I to jest dla mnie zastrzyk energetyczny i przy tym jaki zdrowy.
Alfa
13 lat temu
Znam te zasady, ale bardzo ciężko wprowadzić mi je w życie. Najtrudniej dostać chleb z prawdziwej nieprzetworzonej mąki, wartościowy, bez polepszaczy. No i warzywa tej zimy strasznie drogie. Czekam na wiosnę – warzywa tanieją, a ich smak jest pełniejszy:) Ale słodzonego truskawkowego jogurtu to sobie nie odmówię:)
Annagata
13 lat temu
Nigdy nie zastanawiałam się nad tym,że węglowodany mogą mieć takie znaczenie w naszej diecie.Bo przecież powszechnie uważa się,że węglowodany to pyszny batonik,fantastyczne czekoladki i inne smakołyki,a zapominamy,że węglowodany występują też w owocach.Może rzeczywiście,jak napisała 7-zyczen,jest to fantastyczny sposób na zrzucenie kilku kilogramów jeszcze przed wiosną i latem.
joasiaaa
13 lat temu
Uwielbiam świeżutkie jabłuszka. Niestety te ze sklepu nie zawsze są smaczne czasem sztucznie smakują. Marcheweczkę też uwielbiam.
picola
13 lat temu
Dla mnie chrupanie surowych warzyw to codzienność, bardzo lubię warzywa i często w pracy zamiast batonika podgryzam marchewkę, kalarepkę lub listki sałaty. Polecam każdemu
7-zyczen
13 lat temu
W tamym roku,oczywiscie jak wiosna zblizala sie wielkimi krokami,postanowilam(za rada znajomej doktor) zwiekszyc weglowodany,a zmniejszyc bialko.Efekt?W ciagu 3 miesiecy schudlam sporo.Trzymalam sie zasady,ze nie laczylam tego podczas jednego posilku i kolacja byla tylko na bazie weglowodanow.Zniknely problemy typowo gastryczne itp.W tm roku zaczynam poraz drugi,a najlepsza pora to przelom marca.Powodzenia:)