ABC menopauzy Menopauza
Rabarbar na menopauzę

Rośliny są znane z właściwości leczniczych. Wykorzystywano je już od wieków. Rabarbar na menopauzę to kolejny sposób na naturalne łagodzenie dokuczliwych objawów przekwitania.
Rabarbar
Rabarbar jest rośliną pochodzącą z Azji. Z powodzeniem uprawia się go w Polsce. W maju oraz czerwcu rabarbar smakuje najlepiej. Roślina zawiera dużą ilość żelaza kwasy jabłkowego i kwasu szczawiowego. Może być spożywana na surowo lub w formie soku, kompotu oraz jako dodatek do ciast czy innych deserów. Charakteryzuje się kwaśnym i orzeźwiającym smakiem. To dość popularna roślina, uprawiana na ogół w ogródkach działkowych.
Rabarbar na menopauzę
Niektóre kobiety nie chcą rozpoczynać hormonalnej terapii zastępczej czy stosować leków, dostępnych w aptekach bez recepty. W takiej sytuacji sprawdzają się naturalne środki, łagodzące objawy menopauzy. Należą do nich przede wszystkim rośliny. Rabarbar ogrodowy, jest popularna w Polsce rośliną. Korzeń rabarbaru zawiera związki biochemiczne, m.in. rapontycynę. Substancję możemy porównać do fitoestrogenów, czyli hormonów roślinnych. Przypomina je w swojej budowie. Dzięki temu jest w stanie pobudzić organizm do produkcji hormonów płciowych, których spadek jest przyczyną wielu dolegliwości. Rabarbar jest bogaty w wapń, co w połączeniu z witaminą D zapewnia odpowiedni środek, zapobiegający osteoporozie. Kobiety po menopauzie często na nią chorują, więc tym bardziej warto zwrócić uwagę na roślinę, jaką jest rabarbar. Warzywo działa korzystnie na układ trawienny i przywraca apetyt. Dodatkowym plusem rośliny jest brak skutków ubocznych czy ryzyka rozwoju innych chorób, jak ma to miejsce w przypadku stosowania hormonów. Jest źródłem cynku i magnezu, pierwiastków które wzmacniają gospodarkę hormonalną kobiet. Sprawdza się jako lekarstwo na uderzenia gorąca czy bezsenność, towarzyszącą w menopauzie.
Wielokrotne badania udowodniły lecznicze działanie rabarbaru. To naturalny środek na menopauzę, który warto wypróbować. Kobiety w okresie premenopauzalnym powinny wprowadzić rabarbar do swojej diety, choćby przez zawartość w nim potasu, magnezu, wapnia, kwasu foliowego czy witaminy C.
Katarzyna Antos
« Dlaczego nasza skóra starzeje się?
elle@elle
7 lat temu
kolejne dobrodzijestwo plynace z natury, ja bardzo lubie zwiezy rabarbar z cukrem maczac i podjadac albo kompocik z niego , mam tez przepis na ciasto z rabarbarem ale zniknal gdzies kacik z przepisami …
pati25
7 lat temu
Rabarbar lubię pod każdą postacią.I w dżemie,kompocie,w cieście.Nawet na surowo.Pamiętam jak u babci w ogródku go zrywaliśmy i się nim zajadaliśmy.Nie sądziłam,że jest polecany na menopauzę.Że łagodzi jej objawy
filodendron
7 lat temu
Zachęcam do robienia dżemu rabarbarowego – jest naprawdę bardzo smaczny 🙂
Mindi
7 lat temu
Lubię rabarabar, najbardziej upieczony w cieście. To smaczne, kwaskowe warzywo, które wspaniale smakuje w wiosennych ciastach. Nie robiłam jeszcze dżemu rabarbarowego, chętnie wypróbuję, bo wtedy można po niego sięgać gdy się będzie miało ochotę.
Emilly27k
7 lat temu
Rabarbar ma właściwości pozytywne z tego co wiem. Lubię rabarbar w kompocie jest w smaku kwaśny, ale za to ciasto potrafi naprawić ten zapach. Polecam trochę kwaśnego i słodkiego.
Nie zaszkodzi nam wcale na zdrowie.
dulcynea
7 lat temu
Bardzo lubię rabarbar, jako dziecko pamiętam go w ogródku.
Jadałam go nawet na surowo, choć kwaśny był okropnie.
A kompot z rabarbaru gościł ciągle , szczególnie, u babci na stole.
Dziś rabarbar kupuję na targu , chyba , raz w roku gotuję kompot i piekę ciasto drożdżowe z rabarbarem.
filodendron
7 lat temu
Ja też bardzo lubie rabarbar, podobno oczyszcza krew, ale chyba za bardzo oczyszcza bo wypłukuje wapń. Trzeba o tym pamietać. Oprócz kompotów i ciast jest znakomity do mięs. Smaże go jak dżem.
Tess
7 lat temu
Znam i lubię rabarbar. Wiosną często gotuję z niego kompot. Ale zawsze pamiętam aby jeść więcej wtedy produktów z wapniem. Rabarbar jest zdrowy ale wapnia właśnie wypłukuje. Dlatego nie każdy go może spożywać. Nie wiedziałam o tym i gdy miałam male dziecko to straciłam pokarm po takich kompotach.