probiotyki-i-prebiotyki

Już w Starożytności znany był dobroczynny wpływ na zdrowie człowieka bakterii fermentujących mleko. W 1907 roku Ilja Miecznikow, rosyjski mikrobiolog oraz laureat nagrody Nobla z medycyny, potwierdził tą tezę. W prawie każdej reklamie jogurtu dowiadujemy się, że zawiera on żywe kultury bakterii. Czy wiesz, czym różni się probiotyk od prebiotyku?

Probiotyki

Już sama oryginalna nazwa wskazuje na korzystny wpływ na organizm i zdrowie człowieka, z greckiego pro bios oznacza „dla życia”. Najprościej mówiąc – probiotyki to podawane doustnie wyselekcjonowane kultury bakteryjne lub drożdży, najczęściej pałeczki kwasu mlekowego (Lactobacillus), których zadaniem jest korzystne dla zdrowia działanie w przewodzie pokarmowym, poprzez zachowywanie prawidłowej flory fizjologicznej.

Chcesz żyć długo i zdrowo? Jedz jogurty!

Produkty mleczne to źródło pysznego smaku oraz… zdrowia. Porcja jogurtu lub kefiru powinna na dobre zagościć w naszym codziennym menu.

Fermentowane produkty mleczne dzięki zawartości probiotyków:

  • wzmacniają i pobudzają układ odpornościowy człowieka,
  • degradują i rozkładają związki rakotwórcze, stanowią jeden z czynników zapobiegających osteoporozie.
  • Bakterie zawarte w produktach mlecznych posiadają zdolność osiedlania się w przewodzie pokarmowym, hamowania rozwoju bakterii gnilnych i chorobotwórczych,
  • obniżają ryzyko zachorowania na nowotwory jelit,
  • przynoszą ulgę w dolegliwościach przewodu pokarmowego,
  • obniżają reakcje alergiczne na mleko,
  • regulują pracę przewodu pokarmowego u ludzi w podeszłym wieku
  • mają zdolność obniżania poziomu cholesterolu we krwi
  • zapobiegają biegunce poantybiotykowej czy infekcyjnej.

A czym w takim razie jest prebiotyk?

Zuzanna Górka