Lifestyle, czyli o tym się mówi Styl życia
Pomysł na deser – domowe gofry

Gofry bez wątpienia są kojarzone z wakacyjnym czasem i nadmorskimi promenadami. Do wakacji jeszcze daleko, a deser możemy przygotować samodzielnie. Domowe gofry będą idealnym pomysłem na pyszny podwieczorek!
Domowe gofry
Kluczem do sukcesu udanych gofrów jest ciasto. Dobry przepis to połowa sukcesu. Reszta zależy od sprzętu. Odpowiednio nagrzana prostownica sprawi, że nasze gofry wyrosną pulchne i chrupiące. Wariacji na temat tego deserów jest mnóstwo. Od nas zależy, na jakie dodatki mamy ochotę. Najpopularniejsze są gofry z cukrem pudrem lub owocami i bitą śmietaną. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, aromatyczne i po prostu pyszne. Jak przygotować je w domu? Ze sprawna gofrownicą i przepisami poradzicie sobie z tym kultowym deserem, zachwycając domowników i gości. Ostrzegamy – gofry znikają w ekspresowym tempie, więc od razu przygotujcie więcej ciasta.
Gofry z mąki gryczanej
Składniki:
- 2 szklanki mąki gryczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki cukru
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 3 łyżki oleju kokosowego
Przygotowanie:
Suche składniki mieszamy, dodajemy do nich mokre i całość miksujemy na jednolite ciasto. Najlepiej odstawić je na 30 minut. Gofrownice smarujemy tłuszczem i nagrzewamy, następnie wlewamy ciasto i pieczemy gofry przez kilka minut. Podajemy je z ulubionymi dodatkami. Idealnie sprawdzą się na deser lub słodkie śniadanie.
Gofry z maślanką
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka maślanki
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki olejku waniliowego
Przygotowanie:
Maślankę łączymy z olejem, olejkiem i jakiem. W osobnym naczyniu mieszamy suche składniki i dodajemy do nich mokre. Ciasto odstawiamy na 5 minut. Natłuszczamy gofrownicę i rozgrzewamy ją. Gofry pieczemy aż do zarumienienia, po czym odkładamy na kratkę, by odparowały. Tuż przed podaniem można na chwilę umieścić je w gorącej gofrownicy, co zapewni gofrom chrupkość.
Klasyczne gofry
Składniki:
- 0,5 l mleka
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 3 żółtka
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżki oleju
- cukier wanilinowy
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Wszystkie składniki łączymy, a następnie stopniowo dodajemy do nich mąkę i mieszamy lub miksujemy. Ciasto odstawiamy na 20 minut. Gofry pieczemy na natłuszczonej, nagrzanej gofrownicy.
Drożdżowe gofry
Składniki:
- 180 g mąki pszennej
- 70 ml mleka 3,2%
- 20 g drożdży
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 cukier wanilinowy
- 100 g roztopionego masła
- 100 g cukru
Przygotowanie:
Drożdże rozrabiamy z połową cukru. Podgrzewamy mleko. Do drożdży dodajemy masło, cukier wanilinowy, mąkę oraz mleko. Jajko z jednym żółtkiem miksujemy z pozostałym cukrem. Całość łączymy z wcześniej przygotowaną masą, dokładnie mieszając. Odstawiamy ciasto na 40 minut. Gofry pieczemy w nagrzanej gofrownicy i podajemy z dowolnymi słodkimi dodatkami.
Katarzyna Antos
« Władimir Putin. Wywiad, którego nie było – Arleta Bojke
Anna
6 lat temu
Ja już po świętach wyjmę moją gofrownicę profi i zrobię w niej gofry na maślance, bo takich jeszcze nie miałam okazji spróbować. Tylko pewnie odczekam dobry tydzień, bo wczoraj najadłam się tyle słodkości, że muszę chwilowo się od nich wstrzymać.
filodendron
6 lat temu
Jak ja lubię gofry , ale jeszcze nigdy sama ich nie robiłam, ciekawe przepisy 🙂
Emilly27k
6 lat temu
Gofry smakują wybornie kiedy wykona się dobre ciasto. Smak mojego dzieciństwa. Moja mama kupowała mi takiego gofra raz na jakiś czas w latach 90. Dzieliłam się z nią, jak nie mogłam zjeść. Samemu też robi się fantazyjne gofry tak zwane. z fantazją smakową.
Tess
6 lat temu
Jadłam tylko zwykłe gofry. Tutaj są ciekawe przepisy na gofry drożdżowe, na maślance i z mąki gryczanej. Nawet o takich nie słyszałam. Takie można zrobić tylko w domu.
pati25
6 lat temu
Lubię gofry.W latach szkolnych był kiosk,gdzie sprzedawali gofry z dżemem,z bitą śmietaną albo posypane cukrem pudrem.Często chodziłyśmy na nie po szkole.Potem sama robiłam.Ale takie klasyczne.Warto by spróbować innych przepisów
Danusiate
6 lat temu
Bardzo lubię gofry, ale nigdy nie piekłam ich sama. Muszę spróbować, przepisy wydają się dość proste…
dulcynea
6 lat temu
Gofry to moje ulubione „wypieki” które bardzo często przygotowuję . Na wiele różnych sposobów . Najbardziej lubię takie świeże jeszcze ciepłe , nawet postne czyli such bez dodatków 🙂
Mindi
6 lat temu
Super pomysł na ciepły deser, dawno nie robiłam to przypomnę rodzinie robiąc jeden z tych przepisów. Ale gofry tonie tylko słodki deser bo ostatnio trafiłam na przepis na gofry z pikantnym dipem i zamierzam zrobić n kolację.