domowe gofry

Gofry bez wątpienia są kojarzone z wakacyjnym czasem i nadmorskimi promenadami. Do wakacji jeszcze daleko, a deser możemy przygotować samodzielnie. Domowe gofry będą idealnym pomysłem na pyszny podwieczorek!

Domowe gofry

Kluczem do sukcesu udanych gofrów jest ciasto. Dobry przepis to połowa sukcesu. Reszta zależy od sprzętu. Odpowiednio nagrzana prostownica sprawi, że nasze gofry wyrosną pulchne i chrupiące. Wariacji na temat tego deserów jest mnóstwo. Od nas zależy, na jakie dodatki mamy ochotę. Najpopularniejsze są gofry z cukrem pudrem lub owocami i bitą śmietaną. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, aromatyczne i po prostu pyszne. Jak przygotować je w domu? Ze sprawna gofrownicą i przepisami poradzicie sobie z tym kultowym deserem, zachwycając domowników i gości. Ostrzegamy – gofry znikają w ekspresowym tempie, więc od razu przygotujcie więcej ciasta.

Gofry z mąki gryczanej

Składniki:

  • 2 szklanki mąki gryczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju kokosowego

Przygotowanie:

Suche składniki mieszamy, dodajemy do nich mokre i całość miksujemy na jednolite ciasto. Najlepiej odstawić je na 30 minut. Gofrownice smarujemy tłuszczem i nagrzewamy, następnie wlewamy ciasto i pieczemy gofry przez kilka minut. Podajemy je z ulubionymi dodatkami. Idealnie sprawdzą się na deser lub słodkie śniadanie.

Gofry z maślanką

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki olejku waniliowego

Przygotowanie:

Maślankę łączymy z olejem, olejkiem i jakiem. W osobnym naczyniu mieszamy suche składniki i dodajemy do nich mokre. Ciasto odstawiamy na 5 minut. Natłuszczamy gofrownicę i rozgrzewamy ją. Gofry pieczemy aż do zarumienienia, po czym odkładamy na kratkę, by odparowały. Tuż przed podaniem można na chwilę umieścić je w gorącej gofrownicy, co zapewni gofrom chrupkość.

Klasyczne gofry

Składniki:

  • 0,5 l mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki oleju
  • cukier wanilinowy
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Wszystkie składniki łączymy, a następnie stopniowo dodajemy do nich mąkę i mieszamy lub miksujemy. Ciasto odstawiamy na 20 minut. Gofry pieczemy na natłuszczonej, nagrzanej gofrownicy.

Drożdżowe gofry

Składniki:

  • 180 g mąki pszennej
  • 70 ml mleka 3,2%
  • 20 g drożdży
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 cukier wanilinowy
  • 100 g roztopionego masła
  • 100 g cukru

Przygotowanie:

przepisDrożdże rozrabiamy z połową cukru. Podgrzewamy mleko. Do drożdży dodajemy masło, cukier wanilinowy, mąkę oraz mleko. Jajko z jednym żółtkiem miksujemy z pozostałym cukrem. Całość łączymy z wcześniej przygotowaną masą, dokładnie mieszając. Odstawiamy ciasto na 40 minut. Gofry pieczemy w nagrzanej gofrownicy i podajemy z dowolnymi słodkimi dodatkami.

Katarzyna Antos

8 KOMENTARZE

  1. Gofry smakują wybornie kiedy wykona się dobre ciasto. Smak mojego dzieciństwa. Moja mama kupowała mi takiego gofra raz na jakiś czas w latach 90. Dzieliłam się z nią, jak nie mogłam zjeść. Samemu też robi się fantazyjne gofry tak zwane. z fantazją smakową.

  2. Ja już po świętach wyjmę moją gofrownicę profi i zrobię w niej gofry na maślance, bo takich jeszcze nie miałam okazji spróbować. Tylko pewnie odczekam dobry tydzień, bo wczoraj najadłam się tyle słodkości, że muszę chwilowo się od nich wstrzymać.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ