Leczenie osteoporozy Osteoporoza Przyczyny osteoporozy

Osteoporoza – dieta i leczenie

osteoporoza-dieta-i-leczenie

Na portalu nieraz już pisaliśmy czym jest osteoporoza i jakie są czynniki ryzyka rozwoju osteoporozy oraz jakimi metodami sprawdzić stan kości. Dla mnie – jako dietetyka – najważniejsze jest prawidłowe żywienie w profilaktyce i dietoterapii osteoporozy.

Podstawą jest prawidłowo zbilansowana dieta dostarczająca wszystkich makro- i mikroskładników. Szczególne znaczenie dla kości mają: wit D, wit K, wit. B6 oraz pierwiastki, takie jak: wapń, fosfor, magnez a także sód, potas, żelazo czy fluor. Dzienne zapotrzebowanie na wapń wynosi 1300 mg dobę.

Wspomaganie leczenia osteoporozy

W Polsce spożycie wapnia we wszystkich grupach wiekowych to zaledwie 50-60% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek. Oprócz ilości, ogromne znaczenie ma bioprzyswajalność wapnia, która jest na poziomie 30-40% i zmniejsza się wraz z wiekiem.

Na wchłanianie wapnia ma wpływ wiele czynników. Jednym z nich jest wit. D, która jest produkowana w skórze pod wpływem promieniowania słonecznego. Już 15 minut na świeżym powietrzu w słoneczny dzień, pozwala wyprodukować odpowiednie jej ilości, a w efekcie pozwala lepiej wykorzystać spożyty wapń.

Kolejnym czynnikiem jest odpowiedni poziom wit. C, dostarczanej wraz żywnością. W diecie nie powinno zabraknąć warzyw i owoców – źródła między innymi wit. C. Korzystny wpływ na wchłanianie wapnia ma laktoza czyli cukier mleczny. Obecność laktozy zwiększa wchłanianie nawet do 70%, dlatego mleko i produkty mleczne mają tak ogromne znacznie w diecie każdego z nas – nie tylko osób z osteoporozą.

inż. Marzena Grobelna

Na portalu nieraz już pisaliśmy czym jest osteoporoza i jakie są czynniki ryzyka rozwoju osteoporozy oraz jakimi metodami sprawdzić stan kości. Dla mnie – jako dietetyka – najważniejsze jest prawidłowe żywienie w profilaktyce i dietoterapii osteoporozy.

Jakie czynniki utrudniają mineralizację kości?

Nadmiar fosforu w diecie czyli duże ilości mięsa, napojów gazowanych oraz dodatków do żywności przetworzonej(zup, koncentratów, dań gotowych). Nadmiar sodu negatywnie wpływa na gospodarkę wapniową. Niekorzystny wpływ ma również alkohol, kofeina i palenie papierosów.

Co jeść podczas leczenia osteoporozy?

Przede wszystkim produkty mleczne, sery żółte, jogurty, kefiry, maślanki, mleko, biały ser. Dobrym źródłem są małe rybki np. sardynki oraz produkty roślinne takie, jak rośliny strączkowe, orzechy, brokuły czy pomarańcze. Dodatkowo na rynku można dostać wiele produktów wzbogacanych w wapń: soków owocowych, napojów sojowych czy płatków śniadaniowych. Można również wybierać wody mineralne ze zwiększoną ilością wapnia (150-500 mg/ litr).

Najprostszym sposobem, by dostarczyć odpowiedniej ilości wapnia oraz innych potrzebnych witamin i składników mineralnych, jest przestrzeganie zaleceń piramidy żywieniowej.

Lekkość życia
Doradztwo żywieniowe
www.lekkosc-zycia.pl

inż. Marzena Grobelna

Komentarze (10)

filodendron

8 lat temu

Tak naprawdę to nikt nic nie wie, każde kolejne badania przynoszą bardzo różne rezultaty, chyba jak zwykle złoty środek jest najlepszy.Ostatnio czytałam,że nadmiar wit .E {tak bardzo polecanej witaminy życia}-sprzyja łamaniu się kości,więc kto przesadził z tą witaminą musi się mieć na baczności.

bastek

8 lat temu

Po zbadaniu densytometrem gęstości moich kości, badający stwierdził osteopenię (-1,2) i zalecił zażywanie wapnia w tabletkach wraz z witaminą D3 – i to już na zawsze. Skądinąd wiem, że właśnie to wapno zatrzymuje w organiźmie wodę.
Mleko nie jest wskazane (jak wynika z postów powyżej). Więc mleka prawie nie jadam.

Zjadam za to posiłki urozmaicone. Dużo surowych warzyw i owoców. Gimnastykuję, się, dużo chodzę. Więc skąd osteopenia? Myślę, że to genetyka i nic tego procesu nie zatrzyma.

pati25

8 lat temu

W ttym artykule pisze,że w profilaktyce osteoporozy w naszej diecie powinny być produkty mleczne a w tym mleko.Ale w innym artykule mowa jest mleku,o szkodliwości jeśli chodzi właśnie o osteoporozę.Bo mleko zawiera kazeinę,która „… w procesie trawienia pozbawia nasz organizm rezerw wapnia wyciągając go z kości . Pierwiastek jest bowiem zużywany by przyswoić ciężkostrawną kazeinę” co prowadzi do osteoprozy.Więc czy pić mleko czy nie?Oto jest pytanie

Joanna_26

8 lat temu

No rzeczywiście mało w naszej diecie jednej z najważniejszych witamin ale spacery po słoneczku, szczególnie zimą gdy go najmniej dają bardzo dużo.

manna

8 lat temu

Co do cudownych właściwości mleka nie byłabym taka pewna… Niektóre Panie pewnie nie wiedzą, ale naukowcy prowadzili badania, z których jasno wynikało. iż mleko co prawda zawiera w sobie wapń. ale równocześnie „wypłukuje” ten pierwiastek z naszego organizmu. Przyznam, że to teza dość kontrowersyjna… i to nie tylko ze względu na zakorzenione w nas przekonania.

Chilli

8 lat temu

jiji59 masz rację witamina D jest niezwykle ważna, często jest przez nas pomijana, bo zazwyczaj słyszymy tylko o wit.C, B, kwasie foliowym, magnezie. Ale rady w artykule fajne, co nieco zastosuje w swojej kuchni.

GloriaVictis

8 lat temu

Dużo mówi się o mineralizacji kości, bardzo rzadko o tym ,ze za dużo soli mineralnych w kościach powoduje ich kruchość. Kości aby były mocne muszą być w pewnym stopniu również elastyczne, jeśli będą za bardzo zmineralizowane „rozsypią się” przy najmniejszym uderzeniu.

Iva.

8 lat temu

Problem osteoporozy jest bardziej zlozony i jak w wielu schorzeniach nie ma niestety jednej przyczyny. Prawidlowa dieta jest jak najbardziej wskazana ale nie przecenialabym za bardzo jej znaczenia w zapobieganiu tej chorobie. A juz na pewno nie przecenialabym znaczenia bialka zwierzecego. Sa naukowcy ktorzy sugeruja, ze to wlasnie produkty mleczne sa jedna z glownych przyczyn rzeszotowienia kosci. „Problem osteoporozy nie powinien byc w ogole znany np. w USA, poniewaz wlasnie tam spozywa sie najwiecej produktow nabialowych i preparatow wapniowych na swiecie. Rzeczywistosc jest jednak taka, ze chorych tam przybywa. Azja i Afryka to z kolei kraje gdzie osteoporoza prawie wcale nie wystepuje, poniewaz spozycie bialka zwierzecego jest tam najmniejsze”. Do przyczyn osteoporozy wymienionych w artykule dodalabym jeszcze leki na nadkwasote ( uposledzaja podaz wapnia ), niedobor cwiczen fizycznych.

Annagata

8 lat temu

Moja babcia zmagała się z osteoporozą.A przestrzegała diety jak nikt i niestety na niewiele to jej się zdało.Zjadała mnóstwo nabiału,piła mleko,a mimo wszystko jej kości były jak sito.Myślę,że zależy to tez od predyspozycji genetycznych.Moja mama i ja mamy na szczęście mocne kości.

linet

8 lat temu

Myślę, że prawidłowe żywienie w profilaktyce każdej choroby ,jakkolwiek na pewno ważne, wcale nie jest takie proste do wdrożenia w życie. Gdyby zawsze chodziło o jedną tylko dolegliwość, to może nie byłoby problemu z doborem diety, ale gorzej ,gdy w grę wchodzi kilka chorób, przy których zalecenia dietetyczne wykluczają się.
I tak na przykładzie powyższej diety bogatej w produkty mleczne, można by zapytać , co z osobami chorującymi jednocześnie na nerki, dla których dieta nabiałowa nie jest korzystna?
Są osoby z chorobami przewodu pokarmowego, które muszą zapomnieć o surowych warzywach i owocach, a te cierpiące na hipercholesterolemię , powinny unikać np. właśnie tłustego nabiału, mimo, że wyższa zawartość tłuszczu , wpływa dodatnio na przyswajanie wapnia.
Z takimi problemami zmaga się moja Mama.
Jak w takich przypadkach właściwie zbilansować dietę?

Zostaw komentarz