imbir-krol-aromatu

Imbir lekarski jest jedną z najstarszych roślin leczniczych i przyprawowych. Użytkowany jest od kilku tysiącleci.

W kuchni

Przyprawa ze zmielonego imbiru jest dodawana do potraw słodkich i pikantnych. Swoje wyjątkowe aromaty uwalnia jako dodatek do zup, pieczonej wieprzowiny, dziczyzny, baraniny, a także do płatków owsianych, kaszy jaglanej, ryżu, jajek, deserów i kompotów. Nadaje niepowtarzalny charakter orientu mieszance curry. W kuchni azjatyckiej imbir jest dodawany do potraw z warzyw, a w samodzielnej postaci jest wyśmienity jako duszone pod przykryciem suszone kłącze. Imbir stanowi niepowtarzalną przyprawę do pierników, domowych czekolad korzennych i ciastek. W postaci kandyzowanej może służyć jako dodatek do deserów, rozgrzewających śniadań lub jako smakowita przekąska.

Napoje alkoholowe

Od kilku stuleci imbir używany jest do produkcji piwa imbirowego. Służy także jako składnik nalewek leczniczych. Znany jest jako składnik napoju ginger wine (wino imbirowe) z drożdżami, cukrem, cytryną, rodzynkami i czarnym pieprzem. Można go również dodać do whisky. Na chłodne dni świetnie nadaje się grzaniec z czerwonego wina lub piwa z dodatkiem imbiru i miodu.

Mira Starobrzańska