Alternatywna medycyna Natura i eko

Imbir – król aromatu

imbir-krol-aromatu

Imbir lekarski jest jedną z najstarszych roślin leczniczych i przyprawowych. Użytkowany jest od kilku tysiącleci.

Tajemna moc

Imbir występuje w ponad 80. gatunkach. Głównym celem uprawy są kłącza, które zbiera się po okresie kwitnienia, czyli około 9 tygodni od posadzenia. Kłącza zyskują wtedy na jakości, stają się bardziej włókniste i ostrzejsze w smaku.

Bogactwo zastosowań

Imbir zawiera mieszankę żywic i olejków eterycznych. Ma ostry, cytrynowy zapach i korzenny, palący smak. Jako świeże warzywo (Szengjiang) znajduje zastosowanie m.in. w lecznictwie, kosmetologii, kuchni, browarnictwie. Zasłynął również jako afrodyzjak doustny, składnik olejków do masażu oraz jeden ze składników pobudzającego masażu stemplowego. Kłącza suszone (Ganjiang) – całe lub zmielone – służą jako przyprawa i składnik wielu preparatów leczniczych.

Lecznictwo

Medycyna chińska i tybetańska zalicza imbir do roślin gorących. Zarówno zawarte w nim oleje jak i substancje ostre wspomagają trawienie, krążenie krwi i rozgrzewają. Kłącze łagodzi bóle żołądkowe, wzmaga apetyt, ma właściwości antyseptyczne, działa odkażająco i przeciwzapalnie. Świetnie sprawdza się jako środek profilaktyczny w okresie jesienno-zimowym, kiedy nasila się występowanie przeziębień i przemęczenia. Ssanie plastra imbiru pomaga na mdłości. Trwają również prace badawcze nad zastosowaniem imbiru w walce z rakiem jajnika.

Kosmetologia

Imbir jest składnikiem kremów i balsamów pobudzających krążenie, a także preparatów żelowych do masażu erotycznego. Wcierany w skórę działa rozgrzewająco. Na jego bazie przygotowuje się specyfiki pomocne w leczeniu trądziku, zarówno młodzieńczego, jak i tego występującego w okresie menopauzy.

Napoje gorące

Świeże kłącze imbiru dodane do czarnej herbaty rozgrzewa cały organizm. Najskuteczniej działa poszatkowany lub starty na tarce wraz ze skórką. Roślina ta może być stosowana w postaci świeżych kłączy nazwanych zielonym imbirem, z których można przyrządzać m.in. herbatę gotując kłącza obrane z kory. Herbata z imbirem doskonale poprawia krążenie.

Mira Starobrzańska

Imbir lekarski jest jedną z najstarszych roślin leczniczych i przyprawowych. Użytkowany jest od kilku tysiącleci.

W kuchni

Przyprawa ze zmielonego imbiru jest dodawana do potraw słodkich i pikantnych. Swoje wyjątkowe aromaty uwalnia jako dodatek do zup, pieczonej wieprzowiny, dziczyzny, baraniny, a także do płatków owsianych, kaszy jaglanej, ryżu, jajek, deserów i kompotów. Nadaje niepowtarzalny charakter orientu mieszance curry. W kuchni azjatyckiej imbir jest dodawany do potraw z warzyw, a w samodzielnej postaci jest wyśmienity jako duszone pod przykryciem suszone kłącze. Imbir stanowi niepowtarzalną przyprawę do pierników, domowych czekolad korzennych i ciastek. W postaci kandyzowanej może służyć jako dodatek do deserów, rozgrzewających śniadań lub jako smakowita przekąska.

Napoje alkoholowe

Od kilku stuleci imbir używany jest do produkcji piwa imbirowego. Służy także jako składnik nalewek leczniczych. Znany jest jako składnik napoju ginger wine (wino imbirowe) z drożdżami, cukrem, cytryną, rodzynkami i czarnym pieprzem. Można go również dodać do whisky. Na chłodne dni świetnie nadaje się grzaniec z czerwonego wina lub piwa z dodatkiem imbiru i miodu.

Mira Starobrzańska

Imbir lekarski jest jedną z najstarszych roślin leczniczych i przyprawowych. Użytkowany jest od kilku tysiącleci.

Afrodyzjak

Imbir jest znanym od ponad trzech tysięcy lat afrodyzjakiem. Spożywany w różnej postaci wzmaga erekcję. Słynie z tego, że wzmacnia percepcję wrażeń seksualnych u obojga płci.
Marynowanie i konserwowanie
Imbir konserwuje się w celu uzyskania najlepszego smaku miękkich i niedojrzałych młodych kłączy. Zalewę sporządza się na bazie cukru buraczanego lub trzcinowego. W Japonii konserwuje się odmiany różowego i czerwonego imbiru w formie cienkich plastrów. Marynowany i konserwowany imbir stanowi dodatek do sushi i kanapek.

Imbir, choć w wciąż tak mało znany w Polsce, na pewno jest godny uwagi i wypróbowania ze względu na swoje szczególne właściwości. Ma tak wiele postaci i tak szerokie zastosowanie, że każda z nas może wybrać coś dla siebie z jego bogatej oferty. Polecam.

Mira Starobrzańska

Komentarze (3)

pati25

8 lat temu

O!Jak wiele zastosowań ma imbir.Ile cennych włściwości.Ja kupuję herbatkę z imbirem.Doskonale rozgrzewa.Idealna na zimowe,mroźne dni

mejgosia

8 lat temu

Używam imbiru w kuchni, ale pod postacią sproszkowana, teraz na pewno kupie to kłącze i spróbuję do mojej chińszczyzny. Mam tez krem do stóp z imbirem, jest naprawdę świetny, bardzo rozgrzewa i ślicznie pachnie!

drobina

8 lat temu

Uwielbiam imbir i jego cudowny zapach. Zawsze mam w domu tą przyprawę i dodaję do wielu potraw. Dodaję go też do grzanego wina lub piwa. Smakuje wybornie.

Zostaw komentarz