nalewka-imbirowa-na-przeziebienie

Przemarzłaś? Masz dreszcze i kreci Cię w nosie? Chcesz szybko wrócić do formy a nie masz ochoty na faszerowanie się garścią tabletek? Spróbuj nalewki imbirowej.

Dlaczego imbir?

Imbir jest kłączem znanym w Azji od kilku tysięcy lat. W zachodnich kulturach zasłynął głównie za sprawą swoich niezwykłych właściwości rozgrzewających i bakteriobójczych. Ostatnio bada się również jego właściwości pomocne w zabijaniu komórek rakowych.

Nalewka imbirowa

Imbir w połączeniu z cytryną, płynnym miodem i alkoholem rozgrzewa trzewia nadzwyczaj szybko, pobudza krążenie, zwalcz drobne infekcje i poprawia trawienie.

Sposób przyrządzenia

Przygotuj duży słój z zakrętką, 10 dag kłącza świeżego imbiru, 2 cytryny o grubej skórce, 3 łyżki płynnego miodu lipowego oraz 0,75 l czystej wódki 45% oraz cukier.

Mira Starobrzańska