ABC Odżywiania Dieta

Białka

bialka

Białka, zwane również proteinami pełnią w organizmie głównie funkcję budulcową; są elementem wszystkich tkanek: krwi, limfy oraz enzymów, hormonów i ciał odpornościowych.

Niezbędne białko

Dzięki nim nasze ciało zachowuje równowagę hormonalną, jest odporne na zakażenia i właściwe trawi składniki pokarmowe. Następstwem niedoboru białka są osłabiona odporność na choroby i trudniejsze gojenie się ran, problemy z koncentracją, a także brak apetytu i apatia.

  • Dla kobiet w wieku menopauzalnym białko jest nieocenionym źródłem wapnia, niezbędnego składnika przeciwdziałającego osteoporozie.
  • Po 50 roku życia należy zwiększyć jego dzienną dawkę Ca z 900 mg do 1200 mg, wzbogacając dietę o produkty białkowe takie jak jogurt, mleko, sery, nasiona strączkowe oraz ryby. Jest to również najwyższy czas, aby wszystkie panie, które nadużywają kawy spróbowały ograniczyć jej ilości, ponieważ wypłukuje ona z naszego organizmu potrzebny nam wapń.
  • Pierwiastek ten można dostarczać w postaci tabletek albo wybierać te wody mineralnej, które zawierają powyżej 150 mg/l Ca, np. Staropolankę lub Kryniczankę.

Białko pochodzenia zwierzęcego i roślinnego

Występujące w pożywieniu białka mają różną wartość odżywczą, co ma związek z ich budową i pochodzeniem. Składają się one z 18 różnych aminokwasów, z których 8 zwanych egzogennymi albo niezbędnymi nasz organizm nie potrafi syntetyzować i musimy dostarczyć je w pożywieniu. *Znajdują się one w produktach pochodzenia zwierzęcego (mięsie czerwonym, jajkach, drobiu, rybach i nabiale).

Białko roślinne (z warzyw, ziaren i orzechów) nie zawiera niektórych aminokwasów, lub proporcje pomiędzy poszczególnymi aminokwasami są niewłaściwe, dlatego mówi się, że jest ono mniej wartościowe niż to, pochodzące z produktów zwierzęcych. Wyjątkiem jest tutaj bardzo popularno ostatnio soja, która w ilości 50 g (ziarno) zastępuje półtorej szklanki mleka krowiego lub 150 g wołowiny. Jest ona również źródłem fitohormonów, które wpływają na złagodzenie objawów pokwitania.

Odpowiednie skomponowanie posiłku, gwarantuje nam dostarczenie z pożywienia wszystkich 8 aminokwasów egzogennych. Równie ważne jest odpowiednie zbilansowanie pozostałych składników diety: węglowodanów i tłuszczy, aby przy zwiększonym zapotrzebowaniu energetycznym nie dopuścić do rozpadu białek ustrojowych, pochodzących głównie z mięśni szkieletowych. Jeżeli w okresie około menopauzalnym zaczęłaś mieć problemy z utrzymaniem wagi, wybieraj chude białko z nasion strączkowych, drobiu. warzyw, nabiału light, urozmaicając je bardziej tłustymi rybami i owocami morza.

Anna J

Komentarze (7)

dulcynea

4 lata temu

Mój znajomy pediatra zwykł mawiać :” nie ma białka , nie ma ciałka”. Ale to raczej dotyczyło niemowlaków, ja chyba trochę przesadzam z tym białkiem.
Ale chude produkty mleczne, lubię;)

pati25

8 lat temu

Bardzo lubię produkty mleczne.Mleko ciepłe jak i zimne ,jogurty ,serek tylko topiony.Żółtego sera nie lubię.Często na kolację kupuję twaróg,kroję w kostki,posypuję pieprzem i tak jem te kosteczki z chlebem

amchojnacka

9 lat temu

Nad ilością spożywanego białka powinny zastanowić się osoby jedzące dużo mięsa. Kofeina to składnik przede wszystkim kawy, choć zwierają ja także niektóre napoje gazowane. Dużą przeszkodą dla prawidłowego wchłaniania wapnia jest także sód, zawarty głównie w soli kuchennej.

7-zyczen

9 lat temu

Jak to dobrze,ze wapn jest nie tylko w mleku.Mam totalna nietolerancje na mleko.Mala daweczka w postaci pysznego kakao konczy sie kolkami nie do wytrzymania.Cale szczescie,ze nie mam problemu z produktami zakwaszonymi.Mamy pod tym wzgledem pole do popisu,poniewaz gama produktow bogatych w bialko jest ogromna z czego i ja sie ciesze:)Czasem tesknie za goracym mlekiem,ale nadrabiam makrela…Tylko co z tego,ze nadrabiam jak litrami kawki to niwecze…:)

danatwa

9 lat temu

Kiedyś przeczytałam iż osoby które tak jak ja nie lubią mleka powinny jeśc dużo tzn, więcej sera żółtego i wtedy mamy porównywalną ilość białka . A serki bardzo lubię.

Zostaw komentarz