docen-witamine-c

Chcemy aby nasza żywność była zdrowa i bogata w mikroelementy oraz witaminy, niestety konserwowanie jej powoduje utratę składników odżywczych. Za mniejsza zawartość składników odżywczych w pokarmie odpowiedzialne jest krojenie, moczenie, gotowanie, smażenie itp. więc nie tylko sztuczne konserwanty pozbawiają żywność tych cennych dla ludzkiego organizmu substancji.

Najmniej odporną jest rozpuszczalna w wodzie witamina C czyli kwas askorbinowy. Co wpływa na przyśpieszenie jej rozpadu, a mianowicie ogrzewanie w obecności tlenu bądź metali ciężkich (ołów, miedź, żelazo, nikiel…). Niszczy ją także suszenie, naświetlanie, dodawanie konserwantów. Na przykładzie pomarańczy można znakomicie zaobserwować w jaki sposób zmniejsza się ilość witaminy C w owocu. Pomarańcza może dostarczać od 0-100 mg witaminy C. Wartość ta jest uzależniona od rodzaju produktu, sposobu transportu i przechowywania. Niektóre pomarańcze zakupione w supermarkecie zawierają albo znikome ilości witaminy lub w ogóle jej nie posiadają. Inne warzywa czy owoce bogate w kwas askorbinowe tracą go od 40-70% poprzez obróbkę termiczną, a dalsze przechowywanie i podgrzewanie może doprowadzić do 90 % utraty witaminy. Najwięcej witaminy C posiadają świeże nieprzetworzone rośliny: kapustne, nici pietruszki, papryka, szpinak, lucerna, cytryna, grapefruit, truskawki, owoce jeżyn, dzika róża, głóg i pokrzywa.

Człowiek podobnie jak małpy i świnki, w przeciwieństwie do innych zwierząt, nie potrafi sam syntetyzować kwasu askorbinowego.

Witamina C najłatwiej przyswajana jest w jelicie cienkim i dwunastnicy. Dla każdego stopień przyswajania jest inny i zależy od aktywności metabolicznej danego organizmu. Najwięcej jej wychwytują nadnercza, przysadka mózgowa, soczewka oka, grasica, żołądek, trzustka oraz wątroba. Człowiek posiada w swoim organizmie fizjologiczne zapasy tej witaminy, wynoszą one 20 mg na kilogram masy ciała. Witaminę C wydalamy wraz z moczem i potem.

Kwas askorbinowy jest coraz bardziej doceniany przez lekarzy. Okazuje się, że istotnie wpływa na odbudowę odporności organizmu oraz jest skuteczny przy leczeniu przeziębień. Jest antyoksydantem rozpuszczalnym w płynach ustrojowych, chroniąc tym samym wnętrze komórek i ich otoczenie przed atakiem wolnych rodników. Jest niezbędny do przebiegu wielu reakcji związanych z przemianą materii w komórkach nerwowych, biosyntezą kolagenu, kości, chrząstek, przyswajaniem żelaza. Odpowiednia ilość witaminy C, którą dostarczamy do organizmu pozwoli na prawidłowe działanie układu odpornościowego, aktywizację wielu enzymów, reaktywację witaminy E, przyśpieszenie gojenia się ran, udział w metabolizmie tłuszczy, kontrolę i ciągłość śródbłonka naczyń krwionośnych, jak i działa profilaktycznie w chorobie niedokrwiennej serca. Wraz z kwasem foliowym i witaminą B12 pobudza dojrzewanie czerwonych ciałek krwi i osłabia odczyny alergiczne.

Witamina C pełni ważną rolę w profilaktyce chorób nowotworowych. Skutecznie zapobiegając powstawaniu rakotwórczych nitrozoamin, poprawiając metabolizm, zagęszczając tkankę łączną wokół komórek nowotworowych, zapobiegając tym samym ich rozprzestrzenianiu się.

Kto potrzebuje więcej witaminy C?
Są to palacze, jeden papieros zabiera 25-100 mg tej witaminy, osoby żyjące w skażonym środowisku. Potrzebują jej także kobiety, które stosują antykoncepcję.
Kwas askorbinowy nie występuje sam. W jego obecności zawsze znajdą się substancje rozpuszczalne w wodzie, które są niezbędne do wchłaniania i prawidłowego działania tego związku – są to bioflawonoidy cytrusowe, rutyna i hiperycyna (witamina P).

Najlepszymi suplementami witaminy C są naturalne preparaty pochodzenia organicznego, połączone z kompleksem substancji towarzyszących jej w naturalnych źródłach. Witamina, która pochodzi z roślin jest lepiej przyswajana przez człowieka. Nie daje efektów ubocznych, a co najważniejsze wpływa na prawidłowe funkcjonowanie organizmu, skuteczni utrzymując nasze komórki w stanie zdrowia.

Kanka