Dieta O jedzeniu warto wiedzieć Zasady

11 zasad zdrowego odżywiania

11-zasad-zdrowego-odzywiania

Aby zachować siły witalne i cieszyć się dobrym zdrowiem przez długie lata, oprócz odpowiednio zbilansowanej diety, potrzebne będzie zastosowanie kilku zasad prawidłowego odżywiania.

1 Jedz mnie ale częściej. Nie przejadaj się. Spożywaj 5–6 posiłków dziennie, najlepiej co 3–4 godziny. Dzięki temu będziesz mieć stałe źródło energii, mniejsze posiłki nie obciążają tak układu pokarmowego i są lepiej trawione.
2 Ogranicz spożycie tłuszczów, zwłaszcza zwierzęcych. Tłuszcze są główną przyczyną chorób układu krążenia, miażdżycy. Można je zastąpić tłuszczami roślinnymi, ale pamiętaj że tłuszcze są najbardziej kalorycznym składnikiem pokarmowym – 1 gram tłuszczy dostarcza 9 kcal, natomiast taka sama ilość białka czy węglowodanów 4 kcal.
3 Spożywaj codziennie warzywa i owoce. Codzienna porcja pożywienia powinna składać się z 60 procent z warzyw i owoców, natomiast pozostałą część mogę stanowić mięso, nabiał, ryby, kasze i makarony. W starszym wieku, zaczynają nasilać się dolegliwości trawienne, dlatego potrawy ciężkostrawne (tłuste, smażone) powinny być spożywane w ograniczonej ilości, na rzecz gotowanych czy duszonych warzyw.

4 Sposób jedzenia ma wpływ na szybkość trawienia. Pokarmy należy przyjmować będąc spokojnym. Ważne jest aby jeść powoli i dokładnie, ponieważ im pokarm jest lepiej rozdrobniony tym szybciej się trawi. Proste i skuteczne rozwiązanie na dolegliwości trawienne.
5 Ostatni posiłek spożywaj około 2–3 godzinę przed snem. Nie należy objadać się przed snem, ponieważ nasz metabolizm wtedy zwalnia i nie powinniśmy go dodatkowo obciążać.
6 Zachowaj umiar w spożyciu słodyczy. Zamiast cukru używaj miodu, a gdy masz ochotę na coś słodkiego wybierz owoce – one również są słodkie, jednocześnie nie zagrażają tak naszemu organizmowi, np. suszone śliwki, morele, rodzynki czy żurawina. Pamiętaj cukier uzależnia dlatego na początku ciężko ci będzie się od niego odzwyczaić. Udowodniono, że wystarczy przez 2 tygodnie wyeliminować z diety cukier i pić 3 razy dziennie gorzką herbatę, aby nasz organizm przestał domagać się słodyczy.

Borys

Aby zachować siły witalne i cieszyć się dobrym zdrowiem przez długie lata, oprócz odpowiednio zbilansowanej diety, potrzebne będzie zastosowanie kilku zasad prawidłowego odżywiania.

7 Produkty białkowe pochodzenia zwierzęcego są dobrze przyswajalnym źródłem białka, służącym jako budulec naszych komórek, ale wystarczy że będziesz je spożywać 2 – 3 razy w tygodniu, oczywiście w formie gotowanej albo pieczonej. Staraj się ograniczyć spożycie gotowych wędlin, które zawierają duże ilości soli oraz konserwantów.
8 Dla dobrego trawienia zalecane jest zjadać poszczególne produkty osobno, czyli np. najpierw surówkę, potem mięso. Najkorzystniejsze jest jedzenia białek z warzywami. Nie należy natomiast łączyć w jednym posiłku produktów białkowych z węglowodanami. Tłumacząc, niekorzystnym jest połączenia mięsa z ziemniakami. Dlatego lepiej jest najpierw zjeść mięso z surówką, a następnie (po 3 – 4 godzinach) węglowodany z tłuszczami. Jeśli ciężko będzie się nam przestawić na taki sposób spożywania pokarmów, to lepszym połączeniem jest jedzenia mięsa z gruboziarnistą kaszą.

9 Stosuj przyprawy wspomagające trawienie. Możemy do nich zaliczyć pieprz czarny i ziołowy, majeranek, kminek, paprykę, jałowiec, cząber, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, rozmaryn, bazylię, estragon.
10 Pij wystarczającą ilość wody. Organizm człowieka składa się z większości z wody, dlatego do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje odpowiedniej ilości wody. Pij minimum 2 litry wody dziennie, najlepiej regularnie w małych ilościach.
11 Unikaj spożycia napojów słodzonych (szczególnie gazowanych), żywności wysoko przetworzonej typu fast food oraz ogranicz spożycie alkoholu. Wszystkie te produkty są bardzo kaloryczne, nie dostarczają składników odżywczych, witamin, ani minerałów.

Borys

Komentarze (5)

Mindi

6 lat temu

Od dłuższego czasu myślę o zdrowym żywieniu i zmianach nawyków. Szukam podpowiedzi i w tym artykule, jak i postach, znalazłam kilka cennych wskazówek. Myślę, że wiosna to dobry moment na wprowadzenie zmian 🙂

możefajna

9 lat temu

Jem co lubię…. jem – co – mam. Zasad się nie trzymam.
Jakbym jeszcze tu stosowała zasady…. chyba bym oszalała !!!!
Jeszcze – żyję !!!! Waga – w normie, umysł – też.
A reszta – no cóż….jakoś – przeżyję.

pauzka

9 lat temu

Doskonała jest metoda ,, nie łączenia” trzeba tylko, na początku bardzo
poważnie podejść do zmiany nawyków, stosujemy ją z mężem od kilku lat.
Spadła waga i samopoczucie jest super, nigdy nie czujemy się ,,objedzeni”.

drobina

9 lat temu

Bardzo ciekawy artykuł, z wieloma cennymi wskazówkami. Kiedyś nie przywiązywałam wagi do regularnych posiłków. Jadłam wtedy, kiedy miałam czas, a wiec przeważnie wieczorem. Jadłam dużo i tłusto. Do mięsa zawsze potrzebowałam „góry ” ziemniaków. Nie wyobrażałam sobie, żeby ich zabrakło przy mięsie. Od ok. 2-3 lat wreszcie odżywiam się normalnie, czyli zdrowo. Przeważnie jem 5 posiłkow dziennie. Polubiłam warzywa gotowane na parze. Mięso smażone częściej zastępuję gotowanym i nauczyłam się nie łączyć go z ziemniakami, które jadam teraz osobno. Odkąd zmieniłam swoje nawyki żywieniowe czuję się o wiele zdrowsza. O wadze nie wspominam, żeby nie zapeszyć!

pati25

9 lat temu

Bardzo pożyteczny artykuł.Wiiele cennych rad w jaki sposób się odżywiać aby jak najdłużej cieszyć się dobrym zdrrowiem,samopoczuciem

Zostaw komentarz