11-zasad-zdrowego-odzywiania

Aby zachować siły witalne i cieszyć się dobrym zdrowiem przez długie lata, oprócz odpowiednio zbilansowanej diety, potrzebne będzie zastosowanie kilku zasad prawidłowego odżywiania.

7 Produkty białkowe pochodzenia zwierzęcego są dobrze przyswajalnym źródłem białka, służącym jako budulec naszych komórek, ale wystarczy że będziesz je spożywać 2 – 3 razy w tygodniu, oczywiście w formie gotowanej albo pieczonej. Staraj się ograniczyć spożycie gotowych wędlin, które zawierają duże ilości soli oraz konserwantów.
8 Dla dobrego trawienia zalecane jest zjadać poszczególne produkty osobno, czyli np. najpierw surówkę, potem mięso. Najkorzystniejsze jest jedzenia białek z warzywami. Nie należy natomiast łączyć w jednym posiłku produktów białkowych z węglowodanami. Tłumacząc, niekorzystnym jest połączenia mięsa z ziemniakami. Dlatego lepiej jest najpierw zjeść mięso z surówką, a następnie (po 3 – 4 godzinach) węglowodany z tłuszczami. Jeśli ciężko będzie się nam przestawić na taki sposób spożywania pokarmów, to lepszym połączeniem jest jedzenia mięsa z gruboziarnistą kaszą.

9 Stosuj przyprawy wspomagające trawienie. Możemy do nich zaliczyć pieprz czarny i ziołowy, majeranek, kminek, paprykę, jałowiec, cząber, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową, rozmaryn, bazylię, estragon.
10 Pij wystarczającą ilość wody. Organizm człowieka składa się z większości z wody, dlatego do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje odpowiedniej ilości wody. Pij minimum 2 litry wody dziennie, najlepiej regularnie w małych ilościach.
11 Unikaj spożycia napojów słodzonych (szczególnie gazowanych), żywności wysoko przetworzonej typu fast food oraz ogranicz spożycie alkoholu. Wszystkie te produkty są bardzo kaloryczne, nie dostarczają składników odżywczych, witamin, ani minerałów.

Borys