Dieta Włącz do diety...

Zupa na zimno

zupa-na-zimno

Kiedy temperatura staje się naprawdę wysoka, nasz apetyt spada. Gorąca zupa w 30° upał to nie najlepszy pomysł. Latem po prostu nie chce nam się jeść gorących, ciężkich potraw. Ale przecież nie możemy w wakacje jeść tylko lodów czy owoców, sycący i pożywny posiłek to podstawa. Co powiesz na chłodnik?

Chłodniki coraz częściej i chętniej goszczą na naszych stołach. Prawda jest taka, że ta potrawa jest ściśle związana z polską tradycją, przynajmniej od połowy XIX wieku. Chłodnikiem, zajadali się bohaterowie „Pana Tadeusza” – wtenczas wszyscy siedli, i chołodziec litewski milcząc żwawo jedli.

Idealny na wakacyjny obiad

Żadna z nas nie chce w wakacyjne, gorące dni „stać przy garach” w parującej kuchni. Chłodnik to świetny pomysł na obiad, który ma same zalety.

  • Chłodniki – od gęstych warzywnych po lekkie owocowe – orzeźwiają, uzupełniają brakujące płyny w organizmie i dostarczają potrzebne witaminy i minerały.
  • Za chłodnikami przemawia również fakt, że ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Gwarancją sukcesu, oprócz umiejętnego dobrania składników, jest odpowiednio niska temperatura. siągniemy ją wstawiając zupę do lodówki co najmniej na kilka godzin przed podaniem. Możemy również schłodzić talerze.

  • Wzmacniają i uodporniają organizm, a botwinka i buraki są doskonałym źródłem witamin A, C, PP, B1 i B2, a także licznych minerałów, m.in. fosforu, sodu, wapnia i ważnego szczególnie dla wegetarian – żelaza. Dzięki zawartości kefiru czy maślanki jest także dobrym źródłem zdrowego białka.

Zuzanna Górka

Kiedy temperatura staje się naprawdę wysoka, nasz apetyt spada. Gorąca zupa w 30° upał to nie najlepszy pomysł. Latem po prostu nie chce nam się jeść gorących, ciężkich potraw. Ale przecież nie możemy w wakacje jeść tylko lodów czy owoców, sycący i pożywny posiłek to podstawa. Co powiesz na chłodnik?

Co dodać do chłodnika?

  • Koperek – jego delikatny smak doskonale komponuje się z botwinką i ogórkami
  • Czosnek – możesz go zgnieść i dodać do gotowego chłodnika lub wykorzystać do przygotowania kwasu buraczanego
  • Miętę – świetnie komponuje się z awokado i ogórkiem, może również stanowić dodatek do chłodników owocowych
  • Melisę – jej charakterystyczny cytrynowy aromat jest niezastąpiony w chodnikach z dodatkiem owoców
  • Pieprz – doda pikanterii, jeśli nie chcesz, aby aromat pieprzu przeważył inne smaki w potrawie, skorzystaj z delikatniejszego pieprzu białego
  • Imbir – wprowadzi do potrawy orientalną nutę, doskonale komponuje się z burakami oraz owocami

Chłodnikowe menu

Oto popularne chłodniki serwowane na europejskich stołach.

  • Chłodnik litewski – zupa przygotowywana z buraków, ogórków, kwaśnego mleka, śmietany, gotowanych jajek, koperku. Jest podawana na zimno w upalne dni z dodatkiem ugotowanych ziemniaków.

Zuzanna Górka

Kiedy temperatura staje się naprawdę wysoka, nasz apetyt spada. Gorąca zupa w 30° upał to nie najlepszy pomysł. Latem po prostu nie chce nam się jeść gorących, ciężkich potraw. Ale przecież nie możemy w wakacje jeść tylko lodów czy owoców, sycący i pożywny posiłek to podstawa. Co powiesz na chłodnik?

  • Gazpachohiszpańska zupa podawana często z kostkami lodu, składa się z surowych warzyw, octu, oliwy i rozmoczonego chleba. Do zupy można podawać również szynkę, jaja, oliwki lub orzechy.
  • Tarator – to potrawa rodem z kuchni macedońskiej, przygotowuje się ją na bazie zsiadłego mleka z dodatkiem posiekanego świeżego ogórka, kopru oraz oliwy z oliwek. Niezbędnym składnikiem jest również zmiażdżony świeży czosnek. Do potrawy można dodać niewielką ilość wody i octu (jeśli mleko nie jest dostatecznie kwaśne). Czasem podaje się ją również z orzechami.
  • Okroszka – tradycyjna potrawa kuchni rosyjskiej, jest przygotowywana na bazie kwasu chlebowego z dodatkiem musztardy, żółtek, ogórków i zieleniny, do zupy dodaje się kawałki pieczonej cielęciny i szynki. Całość podaje się po ochłodzeniu i zbieleniu śmietaną lub kefirem.

Drogie Panie, czy na Waszym stołach również goszczą chłodniki? Jeżeli tak, to czekamy na Wasze przepisy i rady jak przygotować pyszny chłodnik.

Zuzanna Górka

Komentarze (16)

elle@elle

4 lata temu

zupa typu chlodnik to moja ulubiona ,chlodnik klasyczny z buraczkami ,ten litewski tez znam oczywiscie jest przepyszny ,w ogole w upaly nie chce sie jesc goracego ,taka chlodna zupa jest idealna :)))

drobina

7 lat temu

Idzie zima, więc gorące zupy mile widziane, ale latem? W moim domu zawsze chłodnik litewski w wykonaniu mojej mamy był niezastąpiony 🙂

Natti

8 lat temu

Nie wyobrażam sobie jedzenia zimnej zupy,ale ja to w ogóle jestem zwolenniczką prostego jedzenia,nie zjem np.mięsa z owocami (np.schab ze śliwkami czy kaczka z jabłkami).Zupa owocowa na obiad?Raczej na deser chyba i tylko dla zwolenniczek jak Filo ;)))

filodendron

8 lat temu

Idzie ciepły czas, może dobrze pomyśleć o smacznych chłodnikach. Ja latem lubię jeść letnią zupę owocową z makaronem {dla gęstości dodajemy trochę kisielu}.Wiem ,że ta moja propozycja nie jest chłodnikiem,ale na ciepłe dni to idealny wybór -lekkostrawna i pyszna.

Meguszka

9 lat temu

irysek zgadzam się z Tobą! Ja też nie lubię i nie lubię zup owocowych z makaronem, fuj!
Zupa tylko gorąca. Np pyszny rosołek lub grzybowa! :)))

irysek7

9 lat temu

Nie znoszę chłodników. Na samą myśl o zjedzeniu zimnej zupy przechodzą mnie ciarki…
Jak dla mnie zupa musi być gorąca i już! 🙂

GloriaVictis

9 lat temu

Jakoś nigdy nie wchodziła mi zupa na zimno, ideą jedzenia zupy jest dla mnie to, że ma być ciepła. Jako „letnią” wersję traktuję zupy owocowe.

linet

9 lat temu

Robię najszybszy chłodnik na świecie, wyłącznie z surowych warzyw, na jogurcie. Otóż warzywka jakie są:ogórek, rzodkiewka, pomidor, buraczek, czosnek , koperek i co mi się tam jeszcze nawinie, miksuję z jogurtem. Do tego pokrojone jajeczko i dużo koperku do posypania:) Mogę jeść co dzień.

Zostaw komentarz