Dieta Włącz do diety...
Zupa na zimno

Kiedy temperatura staje się naprawdę wysoka, nasz apetyt spada. Gorąca zupa w 30° upał to nie najlepszy pomysł. Latem po prostu nie chce nam się jeść gorących, ciężkich potraw. Ale przecież nie możemy w wakacje jeść tylko lodów czy owoców, sycący i pożywny posiłek to podstawa. Co powiesz na chłodnik?
Chłodniki coraz częściej i chętniej goszczą na naszych stołach. Prawda jest taka, że ta potrawa jest ściśle związana z polską tradycją, przynajmniej od połowy XIX wieku. Chłodnikiem, zajadali się bohaterowie „Pana Tadeusza” – wtenczas wszyscy siedli, i chołodziec litewski milcząc żwawo jedli.
Idealny na wakacyjny obiad
Żadna z nas nie chce w wakacyjne, gorące dni „stać przy garach” w parującej kuchni. Chłodnik to świetny pomysł na obiad, który ma same zalety.
- Chłodniki – od gęstych warzywnych po lekkie owocowe – orzeźwiają, uzupełniają brakujące płyny w organizmie i dostarczają potrzebne witaminy i minerały.
- Za chłodnikami przemawia również fakt, że ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Gwarancją sukcesu, oprócz umiejętnego dobrania składników, jest odpowiednio niska temperatura. siągniemy ją wstawiając zupę do lodówki co najmniej na kilka godzin przed podaniem. Możemy również schłodzić talerze.
- Wzmacniają i uodporniają organizm, a botwinka i buraki są doskonałym źródłem witamin A, C, PP, B1 i B2, a także licznych minerałów, m.in. fosforu, sodu, wapnia i ważnego szczególnie dla wegetarian – żelaza. Dzięki zawartości kefiru czy maślanki jest także dobrym źródłem zdrowego białka.
Zuzanna Górka
Kiedy temperatura staje się naprawdę wysoka, nasz apetyt spada. Gorąca zupa w 30° upał to nie najlepszy pomysł. Latem po prostu nie chce nam się jeść gorących, ciężkich potraw. Ale przecież nie możemy w wakacje jeść tylko lodów czy owoców, sycący i pożywny posiłek to podstawa. Co powiesz na chłodnik?
Co dodać do chłodnika?
- Koperek – jego delikatny smak doskonale komponuje się z botwinką i ogórkami
- Czosnek – możesz go zgnieść i dodać do gotowego chłodnika lub wykorzystać do przygotowania kwasu buraczanego
- Miętę – świetnie komponuje się z awokado i ogórkiem, może również stanowić dodatek do chłodników owocowych
- Melisę – jej charakterystyczny cytrynowy aromat jest niezastąpiony w chodnikach z dodatkiem owoców
- Pieprz – doda pikanterii, jeśli nie chcesz, aby aromat pieprzu przeważył inne smaki w potrawie, skorzystaj z delikatniejszego pieprzu białego
- Imbir – wprowadzi do potrawy orientalną nutę, doskonale komponuje się z burakami oraz owocami
Chłodnikowe menu
Oto popularne chłodniki serwowane na europejskich stołach.
- Chłodnik litewski – zupa przygotowywana z buraków, ogórków, kwaśnego mleka, śmietany, gotowanych jajek, koperku. Jest podawana na zimno w upalne dni z dodatkiem ugotowanych ziemniaków.
Zuzanna Górka
Kiedy temperatura staje się naprawdę wysoka, nasz apetyt spada. Gorąca zupa w 30° upał to nie najlepszy pomysł. Latem po prostu nie chce nam się jeść gorących, ciężkich potraw. Ale przecież nie możemy w wakacje jeść tylko lodów czy owoców, sycący i pożywny posiłek to podstawa. Co powiesz na chłodnik?
- Gazpacho – hiszpańska zupa podawana często z kostkami lodu, składa się z surowych warzyw, octu, oliwy i rozmoczonego chleba. Do zupy można podawać również szynkę, jaja, oliwki lub orzechy.
- Tarator – to potrawa rodem z kuchni macedońskiej, przygotowuje się ją na bazie zsiadłego mleka z dodatkiem posiekanego świeżego ogórka, kopru oraz oliwy z oliwek. Niezbędnym składnikiem jest również zmiażdżony świeży czosnek. Do potrawy można dodać niewielką ilość wody i octu (jeśli mleko nie jest dostatecznie kwaśne). Czasem podaje się ją również z orzechami.
- Okroszka – tradycyjna potrawa kuchni rosyjskiej, jest przygotowywana na bazie kwasu chlebowego z dodatkiem musztardy, żółtek, ogórków i zieleniny, do zupy dodaje się kawałki pieczonej cielęciny i szynki. Całość podaje się po ochłodzeniu i zbieleniu śmietaną lub kefirem.
Drogie Panie, czy na Waszym stołach również goszczą chłodniki? Jeżeli tak, to czekamy na Wasze przepisy i rady jak przygotować pyszny chłodnik.
Zuzanna Górka
« Jak unikać ukąszeń przez owady
elle@elle
8 lat temu
zupa typu chlodnik to moja ulubiona ,chlodnik klasyczny z buraczkami ,ten litewski tez znam oczywiscie jest przepyszny ,w ogole w upaly nie chce sie jesc goracego ,taka chlodna zupa jest idealna :)))
drobina
11 lat temu
Idzie zima, więc gorące zupy mile widziane, ale latem? W moim domu zawsze chłodnik litewski w wykonaniu mojej mamy był niezastąpiony 🙂
Emilly27k
11 lat temu
Oczywiście,że najlepsze są zupy wyłącznie ciepłe , gdyż są smaczne i pożywne:)
pati25
12 lat temu
Na nadchodzące letnie,upale dni taki chłodnik mógłby być czymś odpowiednim.Dla tych co oczywiście lubią zimne zupy
Natti
12 lat temu
Nie wyobrażam sobie jedzenia zimnej zupy,ale ja to w ogóle jestem zwolenniczką prostego jedzenia,nie zjem np.mięsa z owocami (np.schab ze śliwkami czy kaczka z jabłkami).Zupa owocowa na obiad?Raczej na deser chyba i tylko dla zwolenniczek jak Filo ;)))
filodendron
12 lat temu
Idzie ciepły czas, może dobrze pomyśleć o smacznych chłodnikach. Ja latem lubię jeść letnią zupę owocową z makaronem {dla gęstości dodajemy trochę kisielu}.Wiem ,że ta moja propozycja nie jest chłodnikiem,ale na ciepłe dni to idealny wybór -lekkostrawna i pyszna.
pati25
12 lat temu
Raz jadłam chłodnik i powiem Wam,że nie smakował mi.Dla mnie zupa musi być ciepła i tylko takie lubię
karoligrz
12 lat temu
ja również jestem zwolenniczka ciepłych zup. U mnie w domu nie jada się chłodników.
summer
12 lat temu
To chyba jedyny chłodnik, którego bym się „tknęła”;) pod warunkiem, że byłby bez buraczków!
issis
12 lat temu
Chyba skorzystam z przepisu Linet. Brzmi tak apetycznie, że aż mi ślinka cieknie 🙂
Dziękuje Linet 🙂
topik4433
12 lat temu
Za chłodnikiem nie przepadam. Zgodzę się z Dziewczynami, że jeżeli zupka, to tylko na ciepło.
Meguszka
12 lat temu
irysek zgadzam się z Tobą! Ja też nie lubię i nie lubię zup owocowych z makaronem, fuj!
Zupa tylko gorąca. Np pyszny rosołek lub grzybowa! :)))
irysek7
12 lat temu
Nie znoszę chłodników. Na samą myśl o zjedzeniu zimnej zupy przechodzą mnie ciarki…
Jak dla mnie zupa musi być gorąca i już! 🙂
GloriaVictis
12 lat temu
Jakoś nigdy nie wchodziła mi zupa na zimno, ideą jedzenia zupy jest dla mnie to, że ma być ciepła. Jako „letnią” wersję traktuję zupy owocowe.
Suzanna
12 lat temu
Hmmm…może dzisiaj zrobię chłodnik na obiad?
linet
12 lat temu
Robię najszybszy chłodnik na świecie, wyłącznie z surowych warzyw, na jogurcie. Otóż warzywka jakie są:ogórek, rzodkiewka, pomidor, buraczek, czosnek , koperek i co mi się tam jeszcze nawinie, miksuję z jogurtem. Do tego pokrojone jajeczko i dużo koperku do posypania:) Mogę jeść co dzień.