zupa-na-zimno

Kiedy temperatura staje się naprawdę wysoka, nasz apetyt spada. Gorąca zupa w 30° upał to nie najlepszy pomysł. Latem po prostu nie chce nam się jeść gorących, ciężkich potraw. Ale przecież nie możemy w wakacje jeść tylko lodów czy owoców, sycący i pożywny posiłek to podstawa. Co powiesz na chłodnik?

  • Gazpachohiszpańska zupa podawana często z kostkami lodu, składa się z surowych warzyw, octu, oliwy i rozmoczonego chleba. Do zupy można podawać również szynkę, jaja, oliwki lub orzechy.
  • Tarator – to potrawa rodem z kuchni macedońskiej, przygotowuje się ją na bazie zsiadłego mleka z dodatkiem posiekanego świeżego ogórka, kopru oraz oliwy z oliwek. Niezbędnym składnikiem jest również zmiażdżony świeży czosnek. Do potrawy można dodać niewielką ilość wody i octu (jeśli mleko nie jest dostatecznie kwaśne). Czasem podaje się ją również z orzechami.
  • Okroszka – tradycyjna potrawa kuchni rosyjskiej, jest przygotowywana na bazie kwasu chlebowego z dodatkiem musztardy, żółtek, ogórków i zieleniny, do zupy dodaje się kawałki pieczonej cielęciny i szynki. Całość podaje się po ochłodzeniu i zbieleniu śmietaną lub kefirem.

Drogie Panie, czy na Waszym stołach również goszczą chłodniki? Jeżeli tak, to czekamy na Wasze przepisy i rady jak przygotować pyszny chłodnik.

Zuzanna Górka