znaczenie-zywienia-dla-zdrowia-czlowieka

Źródłem energii oraz składników odżywczych dla ustroju człowieka jest żywność. To, co spożywamy ma znaczenie dla naszego zdrowia i życia: to wiedzą wszyscy. Ale jak dokładnie przebiegają procesy przemiany materii i na co mają wpływ? Dowiesz się z naszego artykułu.

Duże znaczenie dla zdrowia i urody ma woda, którą tracimy pocąc się, wydychając, z moczem. Odwodnienie organizmu prowadzi do różnego rodzaju dolegliwości: pragnienia, suchości w ustach, zmęczenia, bólów głowy, obniża także poziom sprawności psychicznej i fizycznej. Utrata wody w ilości ok. 20% masy ciała, prowadzi do śmierci.

Nauczmy się dobrze jeść

Prozdrowotna edukacja żywieniowa pomoże w eliminowaniu złych nawyków żywieniowych. Dieta jest jednym
z głównych sposobów terapii, możliwym do stosowania praktycznie u wszystkich ‑ w placówkach zbiorowego żywienia, np. w sanatoriach, szpitalach. Może być stosowana u każdego chorego.

Dzieci są szczególnie zagrożone nieprawidłowym żywieniem, które wpływa na ich rozwój fizyczny i psychiczny, aktywność ruchową, zdolność uczenia się, zachowania emocjonalne i samopoczucie.

Pierwszy raz poza domem jedzą w przedszkolu, żłobku, dlatego placówki te powinny pełnić funkcję edukacyjną również w zakresie prawidłowego żywienia.

Według Światowej Organizacji Zdrowia niewłaściwy sposób żywienia w młodości ma znaczący wpływ na rozwój wielu przewlekłych chorób wieku dorosłego: otyłości, chorób układu krążenia, przewodu pokarmowego, osteoporozy. Wyniki badań potwierdzają korzystną rolę żywienia w ograniczaniu czynników ryzyka miażdżycy u młodzieży.

Ewa Przysiężna