znaczenie-zywienia-dla-zdrowia-czlowieka

Źródłem energii oraz składników odżywczych dla ustroju człowieka jest żywność. To, co spożywamy ma znaczenie dla naszego zdrowia i życia: to wiedzą wszyscy. Ale jak dokładnie przebiegają procesy przemiany materii i na co mają wpływ? Dowiesz się z naszego artykułu.

Witaminy

Witaminy z grupy B uczestniczą między innymi w przemianach węglowodanów, białek, cholesterolu. Są niezbędne do rozwoju i funkcjonowania mózgu oraz obwodowego układu nerwowego, układu krwiotwórczego, a także systemu odpornościowego.

Witaminy A, C, E oraz z grupy B wykazują korzystny wpływ na włosy. Ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu jest też dostarczanie z pożywieniem białek, węglowodanów, składników mineralnych. Każdy z tych składników odżywczych pełni konkretną funkcję w ustroju człowieka.

Białka pełnią funkcję budulcową, między innymi służą do budowy odporności, ale ich spożywanie w nadmiernych ilościach jest niekorzystne dla zdrowia człowieka. Węglowodany stanowią źródło energii, a błonnik pokarmowy pełni, między innymi, funkcję mechaniczną, zwiększa perystaltykę jelit, przyspiesza wydalanie niestrawionych resztek pokarmu.

Składniki mineralne

Składniki mineralne są materiałem budulcowym, dbają o fizyczną i chemiczną integralność
komórek i tkanek. Wpływają na aktywność enzymów i witamin. Cynk, magnez, żelazo, siarka wykazują korzystny wpływ na włosy. Podobnie selen, zwiększa bowiem skuteczność działania witaminy E. Najczęstszym objawem niedoboru krzemu jest osłabienie włosów i paznokci.

Ewa Przysiężna