znaczenie-zywienia-dla-zdrowia-czlowieka

Źródłem energii oraz składników odżywczych dla ustroju człowieka jest żywność. To, co spożywamy ma znaczenie dla naszego zdrowia i życia: to wiedzą wszyscy. Ale jak dokładnie przebiegają procesy przemiany materii i na co mają wpływ? Dowiesz się z naszego artykułu.

Energia w żywności

Żywność dostarcza energię. Zachwianie równowagi między dostarczaniem a wydatkowaniem energii może prowadzić do niedożywienia, a z drugiej strony do nadwagi, otyłości, a co za tym idzie: cukrzycy, nadciśnienia tętniczego, miażdżycy.

bilansowanie energii z diety i wydatku energetycznego każdego dnia, jest trudnym zadaniem. Najlepiej pożywać pokarmy o wysokiej wartości odżywczej, co połączymy z aktywnością fizyczną przez co najmniej godzinę dziennie. Warto także ograniczyć czas przed komputerem i telewizorem do mniej niż dwóch godzin dziennie.

Znaczny procent ludzi cierpi z powodu nadwagi lub otyłości i liczba ta dramatycznie rośnie. Powstawaniu otyłości sprzyjają nieprawidłowe nawyki żywieniowe: picie słodzonych napojów, częste podjadanie wysokoenergetycznych produktów między posiłkami, niewłaściwe rozłożenie posiłków w ciągu dnia, zbyt szybkie spożywanie pokarmu. Prognozuje się, że do 2015 r. około 2,3 mld dorosłych na świecie będzie mieć nadwagę, z czego ponad 700 milionów będzie otyłych.

Ewa Przysiężna