Dieta Włącz do diety...
Zamiast tabletek cebula i czosnek

Cebula i czosnek to naturalne antybiotyki. Zamiast faszerować się tabletkami na grypę i przeziębienie, skorzystajmy w okresie zimowym z dobrodziejstw naturalnych składników, które wzmocnią nasz system immunologiczny oraz pomogą w wielu innych dolegliwościach.
Informacje o leczniczych właściwościach czosnku i cebuli znane były już w czasach starożytnych. Ślady tej wiedzy odnaleziono w piramidach egipskich, zabytkach piśmienniczych starożytnych Chin, Grecji oraz Imperium Rzymskiego.
Najnowsze badania nie tylko potwierdzają zdrowotny wpływ tych roślin, ale też dowodzą, iż związki siarkowe w czosnku oraz antyutleniające flawonoidy w cebuli mają działanie antyrakowe. Substancje te hamują wzrost komórek nowotworowych, a obecny w składzie selen pobudza tworzenie krwinek białych i przyczynia się do eliminacji obcych komórek.
Przeprowadzone w ostatnich latach doświadczenia dowiodły, że kobiety i mężczyźni jedzący przynajmniej siedem porcji cebuli na tydzień o połowę rzadziej zapadali na raka okrężnicy niż osoby, które w kuchni unikają tego warzywa. To samo tyczy się amatorów czosnku, którzy chorowali o jedną czwartą rzadziej od jego przeciwników.
A. Złotkowska
Cebula i czosnek to naturalne antybiotyki. Zamiast faszerować się tabletkami na grypę i przeziębienie, skorzystajmy w okresie zimowym z dobrodziejstw naturalnych składników, które wzmocnią nasz system immunologiczny oraz pomogą w wielu innych dolegliwościach.
Czosnek
Czosnek jest naturalnym antybiotykiem, zawierającym allicynę, która cechuje się działaniem przeciwbakteryjnym i przeciwwirusowym. To ta substancja znajduje się też w olejku lotnym czosnku wpływając na jego specyficzny ostry zapach, który wedle wierzeń ludowych odstrasza nawet wampiry. Nie tylko działanie ochronne przeciwko złym mocom przypisywano jednakże tej roślinie, czosnek bowiem od wieków jest ceniony za właściwości lecznicze.
Nazwany jeszcze kilkaset lat temu „lekiem biedaków” posiada właściwości antybiotyczne i odkażające. Jest pomocny przy wzdęciach, zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, działa żółciopędnie i przeciwskurczowo w schorzeniach żołądka i jelit. Czosnek posiada także wybitne właściwości antybiotyczne, dzięki czemu jest przydatny w zwalczaniu pasożytów przewodu pokarmowego. Ponadto obniża ciśnienie krwi oraz zapobiega zwapnieniu żył.
Kto nie może skorzystać z dobroczynnego działania tego warzywa? Czosnku nie polecamy niestety wrzodowcom, gdyż może wywołać ból i zgagę.Trzeba też pamiętać, że przy zewnętrznym stosowaniu drażni skórę i u osób wrażliwych może spowodować stany zapalne oraz pęcherze.
A. Złotkowska
Cebula i czosnek to naturalne antybiotyki. Zamiast faszerować się tabletkami na grypę i przeziębienie, skorzystajmy w okresie zimowym z dobrodziejstw naturalnych składników, które wzmocnią nasz system immunologiczny oraz pomogą w wielu innych dolegliwościach.
Cebula
Cebula zawiera wiele cennych substancji, takich, jak: białka, cukry, witaminę C, witaminy z grupy B, kwas pantotenowy, czy karoten.
Ma właściwości przeciwinfekcyjne i antytoksyczne, głównie dzięki siarce, potasowi i jodowi. Substancje te działają silnie bakteriobójczo,a co za tym idzie, sprzyjają tworzeniu się i wydalaniu żółci, obniżają ciśnienie krwi oraz i wywierają korzystny wpływ na pracę przewodu pokarmowego.
Cebuli używa się w lecznictwie głównie jako środka wzmacniającego trawienie oraz pobudzającego apetyt. Świetnie spisuje się jako składnik mikstur wykrztuśnych.
Jeśli obawiasz się przyszykować potrawy z dodatkiem czosnku lub cebuli z uwagi na ich zapach, proponujemy po jedzeniu przeżucie ziarnka palonej kawy lub zielonej naci pietruszki. Powinno to skutecznie odświeżyć oddech.
A. Złotkowska
Cebula i czosnek to naturalne antybiotyki. Zamiast faszerować się tabletkami na grypę i przeziębienie, skorzystajmy w okresie zimowym z dobrodziejstw naturalnych składników, które wzmocnią nasz system immunologiczny oraz pomogą w wielu innych dolegliwościach.
A oto kilka przepisów na lekarstwa z omawianych warzyw:
Syrop z czosnku na kaszel i przeziębienie
Musimy zmiażdżyć kilka ząbków czosnku w miseczce. Do powstałej masy wciskamy sok z dwóch cytryn i zalewamy niewielką ilością przegotowanej, zimnej wody. Przelewamy wszystko do ciemnego słoiczka, odstawiamy na 3-4 dni. Powstały syrop odcedzamy i pijemy 3 razy dziennie.
Wino cebulowe na miażdżycę
Sporządzamy napój z 30 dag cebuli, 10 dag miodu i 60 dag białego wina. Wszystkie składniki wrzucamy do miksera i miksujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Osoby cierpiące na miażdżycę powinny pić 2-4 razy dziennie 1 łyżkę takiego winka.
Syrop z cebuli na gardło
Cebulę siekamy drobno i zasypujemy cukrem warstwowo w słoiku (kilka plasterków cebuli – 2 łyżki cukru… i tak kolejno). Naczynie zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce aż cebula puści sok. Odcedzamy gotowy syrop, wlewamy do czystej butelki i przechowujemy w lodówce. Pijemy 1 łyżkę mikstury, kiedy tylko drapie nas w gardle.
A. Złotkowska
« Skąd przyszedł nordic walking?
elle@elle
9 lat temu
naturalne babcine metody najlepsze zamiast objadac sie tabletkami:)))
Emilly27k
10 lat temu
Skuteczny jest syrop z cebuli i wzmacnia naszą odporność.:)))
filodendron
10 lat temu
ja też lubię cebulę i czosnek. Robię syrop cebulowy .Od jakiegoś czasu też jestem uczulona na wszelkie medykamenty przeciwprzeziebieniowe i ratuję sie właśnie cebulą ,czosnkiem ,miodem i ziołami.
drobina
10 lat temu
Tabletki to u mnie ostateczność, bo na wiele leków jestem uczulona. Grypę i przeziębienia najczęściej przeganiam cebulą i czosnkiem. Podobnie jak Mindi lubię syrop z cebuli i gorące mleko z masełkiem i czosnkiem. Dodaję jeszczę łyżeczkę miodu. Lubię też dołożyć ząbek czosnku do kolacji 🙂
Mindi
11 lat temu
Z miłym zaskoczeniem przeczytałam tytuł i potem artykuł. Bardzo cenię czosnek i cebulę, dodaję do rosołu, do mięs, do masełka czosnkowego. Ale głównie myślę o nich w czasie przeziębienia. Syrop z cebuli, gorące mleko z masłem i czosnkiem na przeziębienie ale także małe kawałki czosnku w kącikach nosa przy zatokach. Od lat katar leczę dwa-trzy dni a z zatokami nie mam problemu. Rodzina też się przekonała, ze to skutkuje 🙂
sirena46
11 lat temu
Cebula i czosnek to prawdziwe skarby nie tylko w kuchni. Ostatnio przeczytałam, że związki czynne czosnku znoszą bóle głowy i ułatwiają zasypianie .Syrop z cebuli nie jeden raz aplikowałam dzieciom przy przeziębieniu zawsze z dobrym skutkiem. Czosnek w mojej kuchni króluje od zawsze, mimo nieprzyjemnego zapachu po jego zjedzeniu:)
pati25
11 lat temu
W okresie jesienno-zimowym siekam ząbek czosnku zawsze do obiadu.Razem z ziemniakami jem
filodendron
11 lat temu
Jeszcze nigdy syrop cebulowy mi nie pomógł, ciekawe dlaczego, przecież wszyscy tak go chwalą.
pauzka
12 lat temu
Bardzo wierzę w moc leczniczą czosnku, jem go cały rok, a takie
pięknie zwinięte wianuszki czy warkocze czosnkowe też mam w swojej kuchni.
Tylko trzeba wiedzieć i to , że czosnki bardzo się różnią w odmianach,różnią
się smakiem i mocą.)))))
pati25
12 lat temu
Teraz nadszedł czas przeziębień wwięc temat akurat na tę porę.Doskonałe przepisy.Syrop z cebuli zawsze robi sobie mój tata.Jak ktoś nie lubi surowego czosnku to są tabletki czosnkowe
amchojnacka
13 lat temu
skakali przez mostek….
Czy wiesz, że…
Słowianie wierzyli, że chroni przed ukąszeniami żmii.
W mitologii chińskiej czosnek uważano za roślinę mogącą odwrócić „złe oko” – symbol nieszczęścia i niedoli.
W Afryce rybacy smarując swe ciało czosnkiem zabezpieczali się przed krokodylami.
Według jednej z arabskich legend czosnek wyrósł na odcisku jednej łapy
szatana, gdy przyszło mu opuszczać raj.
Na długo przed wynalezieniem antybiotyków czosnek był stosowany na różnego rodzaju infekcje, od gruźlicy do duru brzusznego.
A w czasie I wojny światowej czosnek znalazł zastosowanie w opatrywaniu ran.
hallina
13 lat temu
U mnie też w kuchni czosnek,cebula,imbir na porządku dziennym i to przez cały rok-po prostu wszyscy lubimy te „smakołyki”Zapach neutralizujemy drobno posiekana natka pietruszki
7-zyczen
13 lat temu
Oto nasi kochani przyjaciele i obroncy na ten zimowy czas i nie tylko.Czosnek w moim wydaniu odpada,cisnienie mam za niskie i napady dusznosci,chociaz uwielbiam jego smak i zapach…Syropek z cebulki znam i jest czestym gosciem w miom domu o tej porze,ale wino cebulowe?Ze ja o tym nie wiedzialam!Rewelacyjny przepis,jutro produkcja!Serdeczne dzieki autorce tekstu za swietny artykul i przepis:):):)
joasiaaa
13 lat temu
Ja uwielbiam zarówno czosnek jak i cebulę. Często używam ich w kuchni. Pamiętam jak mama dawała mi pić parzone mleko z dodatkiem czosnku jak byłam przeziębiona.
Narcyza
13 lat temu
Warto dodać że flawonoidy zawarte w fioletowej cebuli jako jedyne mają zdolność rozpuszczania płytek miażdżycowych, poza tym uelastyczniają żyły i zapobiegają ich wapnieniu. Wapnienie żył z kolei bierze się ze spożywania produktów mlecznych zawierających białko kazeinę, która jeśli nie zwapnia żył to odkłada się w organizmie najczęściej w postaci kamieni nerkowych. Dodatkowo organizm chcący strawić ciężkostrawną dla nas kazeinę pobiera z kości rezerwy wapnia oraz innych minerałów, dlatego w efekcie mleko i produkty mleczne wpływają na szerzeznie się osteoporozy.
justi
13 lat temu
Cebulę powinny jeść osoby z podwyższonym cholesterolem – cebula likwiduje zatory w naczyniach krwionośnych i obniża poziom „złego” cholesterolu.
topik4433
13 lat temu
Dla zneutralizowania zapachu zjedzonego czosnku wystarczy pogryźć świeżą natkę pietruszki lub zjeść plasterek cytryny.
klaryska
13 lat temu
Syrop z cebuli robę i ja, za czosnkiem nie przepadam ale jak przeziębienia i grypa szaleją dodaje go do masła i na kanapki
kasiakasia
13 lat temu
Znam szczególnie ten przepis na syrop z cebuli.Nawet wczoraj robiłam go swojej córce która jest przeziębiona.Niestety syropy z apteki nie zawsze są skuteczne ten zawsze działa.
justi
13 lat temu
taki syrop cebulowy to kojarzy mi się z dzieciństwem … 🙂 trzeba pamiętać, że własciwości czosnku i cebuli zanikają podczas obróbki cieplnej – czyli jemy, owszem ale TYLKO na surowo!
basikmac zgadza się – sa to skuteczne leki, ale… tylko dla mocnej watroby! niestety i czosnek i cebula są bardzo ciężkostrawne!
Zielarka
13 lat temu
Ja też chciałam podać przepis na coś pysznego z dodatkiem czosnku : masło miękkie rozrobić z tartym żółtym serem do tego 3 – 4 ząbki rozgniecionego czosnku, 2 – 3łyżki majonezu, oraz szczypta soli, odrobina curry, pieprz – pychotka !
henradz
13 lat temu
Nie wyobrażam sobie kuchni bez czosnku. Po prostu jest nie zastąpiony. Polecam masełko czosnkowe
własnej roboty-zmiażdżony czosnek z odrobiną soli utrzeć z masłem. Pyszne!
basikmac
13 lat temu
Tak lubię czosnek ale niestety wątroba już mniej go ceni:( Nawet zapach bym zniosła… Za to Wino cebulowe na miażdżycę zaraz sobie przygotuję. sposób łatwy, smaczny i niech cholesterol spada na …. drzewo:)
Emilly27k
13 lat temu
Według mnie to dobre lekarstwo i skuteczne.Ja wolę czosnek i cebulę.Zdecydowanie wolę taka kuracje niż nieskuteczne metody leczenia.Nie ma jak kanapki z czosnkiem.
Możliwe,że zapach czosnku nie jest przyjemny, ale za to bardzo skuteczny w swoim działaniu.
Cebula jest bardzo zdrowa nie tylko w potrawach ale jako syrop ma działanie bardzo skuteczne i lecznicze.
Zielarka
13 lat temu
Bez wątpienia powinniśmy się zajadać czosnkiem i cebulą, ale ja chciałam wspomnieć o roślince, która nazywa się czosnek niedźwiedzi. O jej skuteczności miałam okazję się dowiedzieć, kiedy moja córka miała 7 lat – dostała lamblii. Tych bardzo groźnych pasożytów nie mogliśmy zwalczyć, nie pomagały nawet bardzo silne leki, trwało to kilka lat, wtedy dowiedziałam się właśnie o soku z niedźwiedziego czosnku. Lamblie już na zawsze zniknęły, pamiętam poleciłam to lekarstwo jeszcze kilkorgu chorym dzieciom, wszystkie wyzdrowiały.
Annagata
13 lat temu
Pamiętam z dzieciństwa,że gdy tylko się przeziębiałam,babcia od razu robiła syrop z cebuli.Nie znam nic lepszego.I teraz po latach robię to samo-cebula,cukier i do przodu!!!