zamiast-tabletek-cebula-i-czosnek

Cebula i czosnek to naturalne antybiotyki. Zamiast faszerować się tabletkami na grypę i przeziębienie, skorzystajmy w okresie zimowym z dobrodziejstw naturalnych składników, które wzmocnią nasz system immunologiczny oraz pomogą w wielu innych dolegliwościach.

A oto kilka przepisów na lekarstwa z omawianych warzyw:

Syrop z czosnku na kaszel i przeziębienie

Musimy zmiażdżyć kilka ząbków czosnku w miseczce. Do powstałej masy wciskamy sok z dwóch cytryn i zalewamy niewielką ilością przegotowanej, zimnej wody. Przelewamy wszystko do ciemnego słoiczka, odstawiamy na 3-4 dni. Powstały syrop odcedzamy i pijemy 3 razy dziennie.

Wino cebulowe na miażdżycę

Sporządzamy napój z 30 dag cebuli, 10 dag miodu i 60 dag białego wina. Wszystkie składniki wrzucamy do miksera i miksujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Osoby cierpiące na miażdżycę powinny pić 2-4 razy dziennie 1 łyżkę takiego winka.

Syrop z cebuli na gardło

Cebulę siekamy drobno i zasypujemy cukrem warstwowo w słoiku (kilka plasterków cebuli – 2 łyżki cukru… i tak kolejno). Naczynie zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce aż cebula puści sok. Odcedzamy gotowy syrop, wlewamy do czystej butelki i przechowujemy w lodówce. Pijemy 1 łyżkę mikstury, kiedy tylko drapie nas w gardle.

A. Złotkowska