zalety-bananow

Żółte, przypominające uśmiech owoce są doskonałym dodatkiem do sałatek owocowych i śmiało mogą zastąpić drugie śniadanie. Lubimy je nie tylko za smak, ale także za bogactwo mikro- i makroelementów.

Mit końcówki banana

Wielu z nas rezygnuje ze zjedzenia dolnej końcówki owocu, gdyż jesteśmy od zawsze straszeni tajemniczymi lambilami (albo lambriami czy lamiami, jak to niektórzy mówią). Owszem lambile to pasożyty, które mogą wywołać bardzo nieprzyjemne dolegliwości, jednak zarazić się nimi można praktycznie tylko poprzez kontakt z odchodami zwierząt. O wiele większa jest szansa,że zachorujemy jedząc niemyte truskawki…

Podobnie sprawa ma się z rzekomymi jajeczkami pająków, komarów czy innych tropikalnych owadów. Naukowcy jak dotąd nie zaobserwowali żadnych zwierząt, które z uporem przebijałyby się przez dość twardą bananową skórkę (nie pozostawiając śladów) i składały jaja akurat w tym konkretnym miejscu owocu.

Skąd więc groza narosła wokół końcówki banana? najprawdopodobniej przybyła do nas z Zachodu, gdzie w dawnych czasach dopatrywano się w nich przyczyn zachorowania na polio. Wiele osób, gdy nie ma możliwości odcięcia końcówki, po prostu ją odgryza – i właśnie to jest niebezpieczne.

Na skórce owocu mogą znajdować się groźne, obce dla naszego klimatu bakterie i wirusy, dlatego przed zjedzeniem banana należy dokładnie umyć – tak samo myjemy przecież jabłka czy gruszki. Jeśli cokolwiek w bananie może być niezdrowe – znajduje się na skórce.

Joanna Pastuszka-Roczek