Dieta O jedzeniu warto wiedzieć

Zalety bananów

zalety-bananow

Żółte, przypominające uśmiech owoce są doskonałym dodatkiem do sałatek owocowych i śmiało mogą zastąpić drugie śniadanie. Lubimy je nie tylko za smak, ale także za bogactwo mikro- i makroelementów.

Banan, którego znamy ze sklepu, jest owocem należącym do olbrzymiej grupy bananowców, z których tylko część produkuje jadalne owoce. Do naszego kraju wędruje z klimatu podzwrotnikowego (lub ze szklarni na Islandii!). Niedojrzałe, zielonkawe owoce pakowane są do chłodni, na statek, a następnie wędrują do “dojrzewalni”, gdzie nabierają znanego nam żółtego koloru.

Wartości odżywcze banana

Cały proces nie szkodzi wartościom odżywczym bananów. Na szczęście, bo banan jest źródłem witamin z grupy B, witamin A, E, K, i przede wszystkim – C. Zawiera łatwo przyswajalne, spore ilości fosforu, magnezu i wapnia. Nazywany jest potasowym królem, gdyż zawiera go o 100 mg więcej, niż pomidor!

Banany są źródłem węglowodanów, dlatego dodają nam energii i tak dobrze sycą głód. Dzięki zawartości potasu nie tylko pobudzają nas fizycznie, ale również psychicznie! Regularne jedzenie bananów korzystnie wpływa na nasz nastrój, a także poprawia przemianę materii, co może – paradoksalnie – przyczynić się do schudnięcia.

Banany mają łatwą do usunięcia skórkę, ale równocześnie bardzo łatwo się je obiera, co czyni z nich świetną przekąskę “na drogę” dla dorosłych i dzieci. Można je jeść zarówno lekko niedojrzałe, jak i bardzo przejrzałe.

Joanna Pastuszka-Roczek

Żółte, przypominające uśmiech owoce są doskonałym dodatkiem do sałatek owocowych i śmiało mogą zastąpić drugie śniadanie. Lubimy je nie tylko za smak, ale także za bogactwo mikro- i makroelementów.

Mit końcówki banana

Wielu z nas rezygnuje ze zjedzenia dolnej końcówki owocu, gdyż jesteśmy od zawsze straszeni tajemniczymi lambilami (albo lambriami czy lamiami, jak to niektórzy mówią). Owszem lambile to pasożyty, które mogą wywołać bardzo nieprzyjemne dolegliwości, jednak zarazić się nimi można praktycznie tylko poprzez kontakt z odchodami zwierząt. O wiele większa jest szansa,że zachorujemy jedząc niemyte truskawki…

Podobnie sprawa ma się z rzekomymi jajeczkami pająków, komarów czy innych tropikalnych owadów. Naukowcy jak dotąd nie zaobserwowali żadnych zwierząt, które z uporem przebijałyby się przez dość twardą bananową skórkę (nie pozostawiając śladów) i składały jaja akurat w tym konkretnym miejscu owocu.

Skąd więc groza narosła wokół końcówki banana? najprawdopodobniej przybyła do nas z Zachodu, gdzie w dawnych czasach dopatrywano się w nich przyczyn zachorowania na polio. Wiele osób, gdy nie ma możliwości odcięcia końcówki, po prostu ją odgryza – i właśnie to jest niebezpieczne.

Na skórce owocu mogą znajdować się groźne, obce dla naszego klimatu bakterie i wirusy, dlatego przed zjedzeniem banana należy dokładnie umyć – tak samo myjemy przecież jabłka czy gruszki. Jeśli cokolwiek w bananie może być niezdrowe – znajduje się na skórce.

Joanna Pastuszka-Roczek

Żółte, przypominające uśmiech owoce są doskonałym dodatkiem do sałatek owocowych i śmiało mogą zastąpić drugie śniadanie. Lubimy je nie tylko za smak, ale także za bogactwo mikro- i makroelementów.

Przepisy z bananem

Banan jest owocem doskonale smakującym na surowo i po podgotowaniu, ale i po zmrożeniu. Można zjadać go w kawałkach, ale także zrobić mus, koktajl, dodać go do ciasta lub kremu.

Rewelacyjnie smakuje banan pieczony, na przykład w cieście naleśnikowym i smażony na głębokim tłuszczu. Jest słodki z natury, więc nie ma potrzeby “dosładzania” całej potrawy. Świetnie też komponuje się z kokosem i ciastem francuskim.

gotujemy kokos (1 paczka) z mlekiem (1/2 szklanki) i łyżeczką miodu, aż kokos wciągnie mleko. Studzimy, dodajemy cząstki banana, masę wykładamy na ciasto francuskie, zawijamy w roladkę i pieczemy tak, jak podano na opakowaniu ciasta. Jest to lekka, pyszna przekąska dla całej rodziny.

Można banana rozdrobnić widelcem w szklance i dodać łyżkę jogurtu albo płatków owsianych błyskawicznych. Dzięki kleistej konsystencji banana możemy łatwo uformować owsiane kuleczki, które obtaczamy w kakao. Schłodzone będą doskonałym podwieczorkiem i świetnie zastąpią nam kolację.

Warto jeść banany – są zdrowe, smaczne i dodają energii. Zamiast po czekoladę – sięgnij po banana!

Joanna Pastuszka-Roczek

Komentarze (12)

drobina

5 lat temu

Muszę wypróbować ten przepis. Dotychczas banany tolerowałam tyko w ciastach. Może placuszki także przypadną mi do gustu?:-X

pati25

6 lat temu

Uwielbiam banany. Mają tyle cennych składników i pomagają na przemianę materii.Dobrze,że został obalony mit dotyczący tych końcówek bananów.Ale sądzę,że i tak będę obcinać te końcówki.Z przyzwyczajenia

Mindi

6 lat temu

Kupuję banany bo lubi cała rodzina. Ale jadłam zawsze świeże. Teraz mam ochotę wypróbować te przepisy, zwłaszcza banana w cieście naleśnikowym.

drobina

6 lat temu

Wiem już od dawna, że z tymi końcówkami to mit i…nadal ucinam końcówki:P (z przyzwyczajenia?:-X) Jem banany, ale nie powiem żebym za nimi przepadała. Chociaż muszę przyznać, że bananowe ciasta bardzo mi smakują:-)

sirena46

6 lat temu

Ja też bardzo lubię banany i cieszę się, że teraz są tak łatwo dostępne. Pamiętam czasy jak było trudno je kupić. Jak dzieci były małe to myłam banany, ale teraz nie myje, ale muszę znowu zacząć to robić. 🙂

mejgosia

6 lat temu

znam dobroczynne działanie tego owocu i jego pyszny smak uwielbiam! Przyznam sie bez bicia,że raczej nigdy ich nie myję, bo mam wrażenie,że jak zdejmę skórkę to w środku są czyste!(ninja)Ale po przeczytaniu artykułu , muszę to zmienić! Wystraszona tymi lambriami, odcinałam końcówki, ale skoro to mit , to zaprzestanę to robić!(woot)

dulcynea

6 lat temu

Uwielbiam banany , to mój ulubiony owoc.
I na surowo i przetworzony.:-X
Cieszę się , źe przełamujecie mity o tych końcówkach owoców z larwami.
Z z wartościami mineralnymi, to też owoc poprawiający humor:-X
Smacznego!

Zostaw komentarz