śledzie na wigilijną kolację

Boże Narodzenie jest szczególnym wydarzeniem. Poprzedza je Wigilia, podczas której zasiadamy do wspólnego stołu z najbliższymi. Na pięknie nakrytym stole nie może zabraknąć tradycyjnych potraw, szczególnie tych rybnych. Zapewne wiele z nas przygotowuje śledzie na wigilijną kolację. Po które przepisy warto sięgnąć?

Śledzie na przystawkę

Właśnie od śledzi zaczyna się wigilijną wieczerzę. Ryby są idealne na przystawkę, ponieważ doskonale pobudzają apetyt. Odpowiednio przygotowane, z pewnością zaskoczą swoim smakiem przybyłych gości. Wariacji na temat śledzi jest mnóstwo, ale my wybraliśmy te najciekawsze, które polecamy przetestować. Do świąt pozostało jeszcze trochę czasu, więc śmiało możemy poeksperymentować w naszej kuchni.

Śledź w śmietanie

Składniki:

  • 250 g śledzi
  • 1 cebula
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1 kwaśne jabłko
  • natka pietruszki
  • cukier
  • biały pieprz
  • ocet
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 3 łyżki majonezu
  • mleko

Przygotowanie:

Śledzie moczymy w mleku przez kilka godzin. Dzięki temu będą delikatniejsze w smaku. Po namoczeniu kroimy je w paski i skrapiamy octem. Cebulę, ogórki i jabłko drobno kroimy. Łączymy ze śmietaną,majonezem i doprawiamy do smaku przyprawami. Zalewamy śledzie śmietaną i odkładamy do lodówki. Nasze śledzie będą idealne w smaku po ok. 2 dniach.

Śledzie po cygańsku

Składniki:

  • 6 płatów śledziowych
  • 2 cebule
  • 1 garść rodzynek
  • koncentrat pomidorowy
  • cukier
  • olej
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Śledzie kroimy według uznania. Cebulę siekamy w kostkę i szklimy na oleju razem z rodzynkami. Dodajemy koncentrat, przyprawiamy do smaku i gotujemy chwilę sos. Po wystudzeniu polewamy nim śledzie i odstawiamy do lodówki.

Piernikowe śledzie

Składniki:

  • 250 g śledzi w oleju
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 pomarańczy
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • garść rodzynek
  • 2 łyżki miodu
  • 3 goździki
  • 1 ziele angielskie
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta przyprawy piernikowej
  • olej
  • pieprz

Przygotowanie:

Skórkę z pomarańczy ścieramy i wyciskamy z niej sok. Dodajemy posiekane przyprawy, musztardę, miód i odrobinę oleju. Śledzie kroimy w paski i łączymy z powstałym sosem. Chłodzimy je w lodówce, najlepiej przez 2 dni, by smaki się przegryzły.

Śledzie pod pierzynką

Składniki:

  • 250 g filetów śledziowych matjas
  • 2 średnie ziemniaki
  • 200 g ugotowanych lub upieczonych buraków
  • 1 duża cebula
  • 3 jajka
  • 5 ogórków marynowanych
  • szczypiorek
  • 70 ml jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

rybyZiemniaki gotujemy w łupinach. Po ugotowaniu ścieramy je na tarce o grubych oczkach. Śledzie zalewamy letnią wodą lub mlekiem i odstawiamy na kilka godzin. Następnie kroimy je w paski. Jajka gotujemy na twardo i po wystudzeniu ścieramy, tak jak ziemniaki. Do osobnych naczyń ścieramy także ogórki i buraki. Cebule kroimy w drobną kostkę, a majonez łączymy z jogurtem. Na dnie szklanego, przezroczystego naczynia układamy kolejno ziemniaki, połowę cebuli śledzia, zalewamy częścią jogurtu i posypujemy przyprawami. Na to kładziemy ogórki, cebulę i buraki, a potem polewamy resztą sosu. Na wierzch wysypujemy jajka i posypujemy szczypiorkiem.

Katarzyna Antos