skladniki-twojego-menu-naucz-sie-je-dobierac

Produkty będące składnikami naszej diety ogólnie można je podzielić na białkowe, węglowodanowe oraz tłuszczowe. Z pewnością nikt z nas nie ma problemu z rozróżnieniem tych produktów, ale czy potrafimy je odpowiednio komponować?

Błonnik

Montignac zaleca, wybierając produkty do naszej diety, aby miały one możliwie dużą zawartość błonnika. Jest to substancja nieenergetyczna, znajdująca się przede wszystkim w węglowodanach o niskim indeksie glikemicznym, takich jak: warzywa, nasiona roślin strączkowych, owoce i nieoczyszczone zboża. Należy zjadać dużo błonnika z uwagi na jego wartości odżywcze oraz korzystny wpływ w trakcie odchudzania. Poniżej znajduje się zestawienie przykładowych produktów zawierających błonnik oraz jego ilość w 100g pokarmu:

  • produkty zbożowe: żyto 40g, chleb z maki z pełnego przemiału 13g, mąka pełnoziarnista 9g, ryż pełnoziarnisty 5g, ryż biały 1g, chleb biały 2,5g,
  • rośliny strączkowe: fasola 25g, gruch łuskany 23g, soczewica 12g, ciecierzyca 2g,
  • warzywa zielone: groszek zielony 6g, natka pietruszki 9g, szpinak gotowany 7g, roszpunka 5g, por 4g, kapusta 4g, rzodkiewka 3g, grzyby 2,5g, marchewka 2g, sałata 2g,
  • owoce, orzechy: maliny 8g, gruszka ze skórką 3g, jabłko ze skórką 3g, truskawki 2g, brzoskwinia 2g, figi suszone 18g, migdały 14g, rodzynki 7g, daktyle 9g, orzeszki ziemne 8g.

Borys