Andropauza Dieta i ruch Męska Strefa

Potencja tkwi w jedzeniu

potencja-tkwi-w-jedzeniu

Jak wykazały badania naukowe, największym wrogiem męskiej potencji jest cholesterol. A z nim – nawet bogato uposażony w testosteron mężczyzna – nie poradzi sobie bez odpowiedniej diety.

Testosteron to nie wszystko…

Czy tylko testosteron odpowiada za potencję u mężczyzn? Rzeczywiście tak jest, ale diabeł tkwi w szczegółach. Testosteron sprawia, że mężczyźni mają ochotę na sex, zapobiega również nadciśnieniu tym samym zmniejszając zagrożenie zawałem. Jak wykazały badania naukowe, największym wrogiem męskiej potencji jest cholesterol. A z nim – nawet bogato uposażony w testosteron mężczyzna – nie poradzi sobie bez odpowiedniej diety. Cholesterol osiada na ścianach naczyń krwionośnych, blokując przepływ krwi do penisa. Należy zatem zastanowić się nad odpowiednią dietą, która będzie dostarczać odpowiednich substancji odżywczych nie powodując podwyższenia cholesterolu. Drugim równie potężnym wrogiem, któremu nie przeciwstawi się testosteron jest cukrzyca. Droga do cukrzycy jest prosta, jeśli nie zaczniemy zastanawiać się nad tym co jemy. Spożywanie cukrów prostych, dużej ilości węglowodanów, których nie jesteśmy w stanie spalić powoduje cukrzycę. Kluczem do sukcesu, w tym wypadku, jest aktywność fizyczna i unikanie stresu.

Potencja tkwi w jedzeniu

Co jeść aby nie utracić „męskości”? Należy wzbogacić dietę w świeże owoce i warzywa, zrezygnować z tłuszczów zwierzęcych, ograniczyć spożywanie czerwonego mięsa i tłustych serów. Zrezygnować z palenia papierosów oraz ograniczyć ilość pitej kawy. Oto „abecadło” witaminowe:
CYNK: ma wpływ na prawidłowe stężenie cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi i rytm serca, a także zwiększa produkcję plemników.
Cynk znajduje się w: ostrygach, drobiu, rybach, kaszy oraz w chlebie pełnoziarnistym.

WITAMINA E: to najlepszy przeciw utleniacz w swojej klasie, chroni organizm przed wolnymi rodnikami. Wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, likwiduje skurcze mięśni i chroni krwinki przed przedwczesnym rozpadem.
Witamina E znajduje się w: olejach – kukurydzianym, sojowym, słonecznikowym, migdałach, marchewkach, kiełkach pszenicy, orzechach włoskich i ziemnych.

Witamina C istotnie wpływa na funkcjonowanie organizmu ludzkiego, dlatego należy dbać o jej odpowiednią ilość, którą trzeba dostarczać z zewnątrz.
WITAMINA C: pomaga potencji, gdyż reguluje poziom cholesterolu we krwi, obniża ciśnienie krw, chroni przed chorobami nowotworowymi, hamuje rozwój zaćmy.
Witamina C znajduje się w: pietruszce, owocach cytrusowych, truskawkach, papryce, kiwi, czarnych porzeczkach – tu jest jej najwięcej. Jest także w melonie, brokułach, szpinaku, jabłkach, soi i w wielu innych produktach.

Na potencję wpływają również witaminy z grupy B, wiele produktów jest bogatych w te witaminy np.: jaja, drożdże, fasola, groch, soja, mleko, chudy ser, grzyby, migdały, ryby, szpinak, marchew i pomidory. Beta-karoten bierze ma wpływ na działanie układu immunologicznego oraz ma działanie antyoksydacyjne. Występuje w: marchwi, szpinaku, sałacie, pomidorach, brokułach i w melonie.

Aby poprawić jakość swojego zdrowia oprócz zdrowej i odpowiednio dobranej diety należy być aktywnym fizycznie. Nawet regularne spacery wpływają na poprawę zdrowia, pozwala on dotlenić mózg, rozluźnić się i odstresować. O tym wszystkim należy pamiętać zanim zaczniemy odczuwać jakiekolwiek dolegliwości. Zdrowa dieta i ruch pozwoli nie tylko na zachowanie potencji, ale wpłynie na również na poprawę stanu zdrowia.

Kanka

Komentarze (12)

nowa

8 lat temu

Witaj Flinto.Pytasz, czy od ciągłego picia piwa mogło spaść libido otóż podejrzewam ,że mogło, ale zależy ile to jest ,,ciągłe picie i jak często?

trojan94

10 lat temu

Są produkty, które podnoszą apetyt na „łóżkowe przygody”tzw. afrodyzjaki do których należą m.in.awokado, truskawki, suszone owoce (daktyle, figi, morele)
befsztyki (zwłaszcza krwiste lub tatarskie), dziczyzna,
cebula (szczególnie zupa cebulowa), grzyby , pory, seler, szparagi;
czekolada, miód, orzechy włoskie, kakao
jaja (szczególnie przepiórcze), sery kozie, mleko kozie
małże, ostrygi, ryby (szczególnie pstrągi, sardynki), kawior,
przyprawy (chili, chrzan, cynamon, czosnek, cząber, gałka muszkatołowa, imbir, kardamon, pieprz, pieprz kajeński, wanilia, kapary)
zioła i preparaty roślinne / lubczyk ogrodowy/ cukierki i herbaty z żeń-szenia;
napoje: czekolada, kawa, szampan, różne koktajle alkoholowe i mleczne.

SMACZNEGO i……….do łóżka.

7-zyczen

10 lat temu

Tyle sie mowi o zdrowym odzywianiu.Skoro jest tyle pokarmu na swiecie to jedzmy wszystko kochani!Jest jedna przyjeta norma…jedzmy z umiarem.Zauwazcie,ze zwierzeta nie jedza kiedy sa najedzone,co ludzie czynia.Jedza kiedy sa glodne,a nie kiedy sie nudza…

gwolska

10 lat temu

Ponieważ żywność ma kolosalne znaczenie na nasze zdrowie, to siłą rzeczy również na nasz potencjał seksualny. Och, ta rzeżucha! Jeśli ma takie zbawienne działanie, jak również kasza -to wykupię cały zapas w sklepie.Może się przyda.

justi

10 lat temu

Jagoda, wrzątek na pewno sporą część witaminy C zabija, najlepiej kup sobie sok z dizkiej rózy – tylko sprawdź żeby było na etykiecie 100% sok z róży, bez żadnych dodatków 🙂

kiedyś się bardzo interesowałam dietetyką, sporo czytałam i … wcielałam w życie oczywiście! uczyłam się na własnym przykładzie 🙂

Jagoda

10 lat temu

Justi- Ty to naprawdę dużo wiesz. ja piję herbatkę z dzikiej róży , wlaśnie w okresie zimowym, wiec ciesze się że dowiedziałam się że dostarczam duuuużo witaminy C. Ale tak sobie myślę… czy wrzątek jej nie „zabija”?

justi

10 lat temu

rzeżucha witaminy C zawiera akurat niewiele (porównując do dzikiej róży), ale za to jest świetna na urodę – poprawia wygląd skóry i paznokci 🙂

dla porównania:
100 g rzeżuchy – 60 mg witaminy C
100 g dzikiej róży – 830 mg
100 g kiwi – 59 mg

basikmac

10 lat temu

Kochani! Najwięcej witaminy C jest w rzeżuszce 🙂 Jem ją praiwe codziennie; kończy się to ponownie wysiewam na płatki kosmetyczne i dzięki temu unikam przeziębień. Poza tym rzeżucha jest moczopędna i wspaniale oczyszcza nerki z toksyn 🙂

justi

10 lat temu

najwięcej witaminy C jest w owocach dzikiej róży! warto włączyć także do menu awokado, buraki, czosnek oraz kiełki nasion – brokuł, fasolka mung, słonecznik

Zostaw komentarz