Dieta Włącz do diety...

Oliwki – recepta na długie życie

oliwki-recepta-na-dlugie-zycie

Według mitologii drzewko oliwne podarowała Grekom Atena. Zachwyceni darem na jej cześć nazwali swoje najwspanialsze miasto jej imieniem – Ateny. Już starożytni Grecy poznali się na bezcennych właściwościach oliwek dla zdrowia, urody i długiego życia.

Eliksir długowieczności

Bez wątpienia oliwka odgrywała dużą rolę w kulturze, sztuce oraz mitologii narodów śródziemnomorskich.
W starożytnej Grecji gałązki oliwne były symbolem pokoju i pojednania, natomiast drzewka oliwne symbolem długowieczności. Bierze się to z tego, że mogą żyć i owocować nawet 2000 lat.

Zielone czy czarne?

Które oliwki częściej goszczą na Twoim talerzu? Te zielone i czarne pochodzą z tych samych roślin. O ich kolorze po prostu decyduje pora kiedy zostają zerwane. Jeszcze niedojrzałe oliwki są koloru zielonego. Po paru miesiącach zmieniają barwę na ciemnofioletową i czarną.

  • Są wtedy skarbnicą drogocennego tłuszczu.
  • Są bogate w związki mineralne — przede wszystkim fosfor, potas i żelazo
  • Witaminy z grupy B, prowitaminę A oraz witaminę C i E.
  • Oliwki są owocami oleistymi, bogatymi w tłuszcze, a więc także w kalorie.
  • Skóra oliwek jest bogata w olejek eteryczny, który nadaje im specyficznego zapachu.

Należą do owoców wyjątkowo wysokokalorycznych, 100 g zawiera ok. 150 kcal (zależy to oczywiście jeszcze od gatunku oliwek). Jedna mała (ok. 3 g) oliwka to 3–4 kcal. Jednak zajadając się oliwkami skąpanymi w południowym słońcu Hiszpanii, Włoch czy Grecji nie należy myśleć o kaloriach. Każda oliwka to bezcenne właściwości odżywcze dla naszego zdrowia oraz smak, który przywołuje wspomnienia bądź marzenia o malowniczych gajach oliwnych Południowej Europy.

Na śródziemnomorskim talerzu

Warto wiedzieć, że litr czystej oliwy powstaje z 5 kg oliwek. Jest ona podstawowym składnikiem śródziemnomorskiej kuchni – uważanej za najzdrowszą dietę do stosowania na co dzień. Śródziemnomorska dieta jest nie tylko zdrowa i bardzo wartościowa, jest przede wszystkim wyśmienita. Południowcy potrafią cieszyć się z pysznego jedzenia, tak dobrze jak cieszą się z życia. Dobre jedzenie jest nieodłączna częścią szczęśliwego życia.

Na zimno i na gorąco

Wbrew powszechnym opiniom oliwę można warto wykorzystywać nie tylko do zimnych potraw, nawet rozgrzana na patelni zachowa swoje bezcenne właściwości.
Temperatura wrzenia oliwy z oliwek jest dużo wyższa niż pozostałych oliw czy tłuszczów. W ten sposób – według swojego wskaźnika kwasowości – oliwa może być podgrzana do temperatury 230°C, podczas gdy temperatura oleju arachidowego nie może przekraczać 200°C, słonecznikowego 170°C i masła 110°C.

Oliwa – bogactwo zdrowia i urody:

  • Przeciwdziała astmie
  • Przeciwdziała chorobom serca
  • Zwiększa przyswajalność witamin
  • Ma zbawienny wpływ na nasz układ pokarmowy – leczy choroby wątroby, żołądka oraz zaparcia
  • To prawdziwy eliksir piękna – jest podstawowym składnikiem balsamów i kremów, które wspaniale nawilżają i zapobiegają wysuszaniu się skóry

Nic dziwnego, że od starożytnych czasów aż do dnia dzisiejszego drzewo oliwne i jego błogosławiony owoc jest symbolem mądrości, pokoju, zdrowia i siły. Zasmakujmy się w tych owocach i jedzmy je na zdrowie i piękny wygląd.

Zuzanna Górka

Komentarze (14)

Inga

7 lat temu

Bardzo lubię oliwki.Choć maja dość specyficzny smak i za pierwszym razem nie smakowały mi,to teraz mogę je jeść bez umiaru.Szkoda,że w Polsce są dostępne tylko marynowane,bo świeże są naprawdę wspaniałe.

filodendron

7 lat temu

Dziwię się ludziom ,którzy przepadają za oliwkami i traktują je jak rarytas ,ja nie odczuwam w nich żadnego fascynujacego mnie smaku.Olej -tak jak najbardziej- stosuję.A kremy oliwkowe są znakomite.No i oliwki mają właścwości zdrowotne, choć ostatnio przestraszył mnie artykuł,że olej z oliwek zawiera zbyt dużo kwasu omega 6 i może powodować raka piersi w okresie po menopauzie.

pati25

7 lat temu

Oliwki są niskokaloryczne, wspomagają trawienie i łagodzą migrenę. Zawierają wiele witamin oraz zdrowy tłuszcz. Warto więc jeść oliwki

pati25

7 lat temu

Jest również na naszym polskim rynku w sklepach mnóstwo kosmetyków z oliwką.Nie zdecydowałam się ich kupić,gdyż czytałam o kremie Doliva właśnie z oliwek,że ma brzydki zapach.I w ogóle wszystkie kosmetyki z oliwek.Być może teraz te nowsze brzydko nie pachną

Emilly27k

8 lat temu

Słyszałam o oliwkach , ale nie smakowałam jeszcze w żadnej potrawie.Może jadłam, ale nie czułam może smaku.Bardziej stosuję olej z oliwek niż mam zastosowane oliwki w sałatkach.Oliwki są dobre jako kosmetyk.

sara

8 lat temu

Nie lubię oliwek choć w zasadzie ich nigdy nie jadłam i jakoś nie czuję potrzeby spróbowania,ale artykuł bardzo mi się podoba, natomiast oliwy z oliwek używam prawie codziennie.

ell@

8 lat temu

Ja też nie przepadam za oliwkami, ale ze względu na ich walory zdrowotne dodaję je do sałatek – jako jeden z wielu składników da się je przemycić bez problemu. A oliwy z oliwek używam bez przerwy i niemal do wszystkiego. Przede wszystkim na jej bazie robię sosy sałatkowe.

pati25

8 lat temu

Mimo, że oliwki są zdrowe,mają tyle cudownych właściwości dla nnaszego zdrowia i urody to ja ich nie lubię.Nię lubię ich smaku.Mój brat z bratową przepadają za nimi

Annagata

8 lat temu

Ja za to oliwki uwielbiam.Dodaję je do wielu potraw,bo nadają specyficznego smaczku.Ale faktem jest,że jak pierwszy raz zjadłam oliwkę,to zrobiło mi się niedobrze.Mieszkałam wtedy we Włoszech i do posiłku jako przystawkę podano takie długie,grube paluszki,plasterki prosciutto i wielkie oliwki z Gaety.I z czystej ciekawości spróbowałam.Później to odchorowałam,ale w końcu nauczyłam się jeść oliwki,tym bardziej,że tam,gdzie mieszkałam,był sad oliwny.

topik4433

8 lat temu

Ja niestety nie przepadam za oliwkami, po prostu mi nie smakują. Z kolei kosmetyki oliwkowe jak najbardziej preferuję, uwielbiam ich zapach 🙂

Zostaw komentarz