Alternatywna medycyna Natura i eko
Mleczko pszczele – zdrowie prosto z ula

Czy istnieje specyfik występujący naturalnie w środowisku, dobry w leczeniu i przeciwdziałaniu wielu przypadłości? W latach 50-tych ubiegłego wieku francuski pszczelarz z Orleanu, dr Caillas, udowodnił, że tak. Źródłem zdrowia, młodości, ogromnej ilości witam i mikroelementów jest produkowane przez pszczoły mleko, którym karmią swoją królową.
Po zbadaniu właściwości mleczka pszczelego zaczęto stosować je na szeroką skalę w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. Okazało się, że w jego składzie znajdują się białka albuminy i globuliny (są istotnym składnikiem krwi), bardzo dużo aminokwasów, wiele witamin z grupy B oraz PP, węglowodany, kwas pantotenowy, kwas foliowy, składniki mineralne: sód, potas, mangan, cynk, żelazo, magnez, krzem, chrom, kobalt, wapń, i inne oraz enzymy, inhibiny i hormony (zwłaszcza wzrostu).
Działanie
Dzięki bogatemu składowi mleczko pszczele ma wszechstronne działanie. Usuwa zmęczenie, wzmacnia, zwiększa efektywność pracy, poprawia koncentrację i pamięć, przyspiesza procesy myślowe oraz polepsza samopoczucie. Dobrze działa na bezsenność, w stanach wyczerpania nerwowego i wahania nastroju. Stosuje się je także w leczeniu chorób sercowo-naczyniowych – np. miażdżycy, nadciśnienia, stanów pozawałowych. Ponadto mleczko pszczele obniża poziom cholesterolu. Dobrze wpływa na profilaktykę i leczenie chorób przewodu pokarmowego. Przyczynia się do obniżenia poziomu glukozy we krwi. Dobre efekty uzyskuje podczas leczenia schorzeń dermatologicznych, reumatologicznych i okulistycznych, pomaga przy niewydolności nerek i działa moczopędnie.
Zastosowanie
Mleczko pszczele jest stosowane przede wszystkim w wyrobach farmaceutycznych. Można je dostać w różnej postaci – naturalnego mleczka, w pastylkach, tabletkach do ssania, kapsułkach, w proszku, kroplach, w kremie. Z powodzeniem stosuje się je także w kosmetykach, zwłaszcza przeciwzmarszczkowych. Należy jednak uważać na podróbki, które z mleczkiem pszczelim wspólną mają jedynie nazwę.
Przeciwwskazania
Choć wydaje się, że mleczko z ula jest cudownym specyfikiem, nie można stosować go bez opamiętania. Przeciwwskazaniem do używania go jest alergia i uczulenie na produkty pszczele, astma, ciężkie choroby zakaźne, nowotwory, choroba Addisona. Objawami uczulenia po spożyciu mleczka pszczelego mogą być bóle brzucha, nudności, wymioty i biegunka.
Czy mleczko pszczele jest najlepszym naturalnym lekiem, który potrafi wyleczyć każdą chorobę? Gdyby tak było, już dawno na wszystkie schorzenia bralibyśmy tylko jedno. Ale mimo wszystko imponujący skład i badania dowodzą, że specyfik, którym karmi się królowa pszczół, ma dobry wpływ również na nasz organizm. Być może nie ozdrowi nas całkowicie, ale z pewnością może pomóc w naturalny sposób poprawić nasze zdrowie.
M. Borowik
« Menopauza.pl – zmieniamy stereotypy
filodendron
11 lat temu
Jestem bardzo wdzięczna pszczołom,ilekroć zaczyna mi się przeziębienie szybko piję wodę z miodem i przechodzi.Kiedyś zażywałam tabletki z pyłku pszczelego ,teraz też by mi się bardzo przydały ,lub orginalny pyłek -nie wiem ,czy mam szukać w aptece ,czy szukać kontaktu z pszczelarzem(ale niestety nie znam żadnego).
Annagata
11 lat temu
Mały,żółty i pękaty,a taki spryciulek,jakich mało.
To kiedyś Einstein powiedział,że jeśli wygina pszczoły,to ludziom pozostaną tylko cztery lata życia…Szanujmy więc te „brzęczyki”!
Basiek
11 lat temu
Annagato, to jest niesamowite! Taki mały „brzęczyk”, a takie cudo tymi pracowitymi łapkami tworzy… Natura jest wspaniała.
Annagata
11 lat temu
Ostatnio od znajomych pszczelarzy dostałam pól litrowy słoik pyłku pszczelego.Kilka razy robili mi miksturę z pyłku,miodu i pierzgi na gardło,ale samego pyłku nigdy nie stosowałam i to na dodatek całkowicie naturalnego,a nie przetworzonego w tabletkach czy innych medykamentach.Nie sądziłam jednak,że pyłek może mieć tyle dobroczynnych właściwości i składników naturalnych.
Skład chemiczny pyłku:
Właściwości odżywcze i terapeutyczne pyłku wynikają z bardzo bogatego składu chemicznego, zidentyfikowano w nim ponad 250 różnych związków chemicznych.Są to: węglowodany, tłuszcze, białka, składniki mineralne, witaminy, rutyna, olejki eteryczne, fitocydy, antybiotyki-inhybiny, hormony, enzymy, kwasy organiczne,stymulatory wzrostu.
Węglowodany – to przede wszystkim fruktoza, glukoza, maltoza, oraz w mniejszej ilości: arabinoza, ryboza, izomaltoza i wiele innych.
Tłuszcze. W pyłku wyodrębniono 12 kwasów tłuszczowych, między innymi: kwas palmitynowy, linolowy, linoleowy, arachidonowy.
Białka W pyłku wykryto 32 aminokwasów. Są to: fenyloalanina, izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, treonina, walina, alanina, prolina, seryna, histydyna, glicyna i inne. Zawartość aminokwasów w pyłku dochodzi do 12%.
Składniki mineralne. Pyłek jest bogaty w wiele składników mineralnych: makroelementów i mikroelementów. Wyodrębniono: potas, fosfor, wapń, magnez, sód, krzem, mangan, żelazo, miedź, cynk, jod, selen i inne.
Witaminy. W pyłku pszczelim zidentyfikowano następujące witaminy: A, B1, B2, B3, E, C, B6, PP, P, D, H, B12, kwas foliowy, inozytol, biotynę, kwas pantotenowy, kwercytynę.
Inne składniki. Enzymy: amylaza, inwertaza, fosfatazy, peroksydazy i inne, których stwierdzono 42. Kwasy organiczne: jabłkowy, mlekowy, cytrynowy, winowy, szczawiowy, bursztynowy, i wiele innych.
Niesamowite,jakie cuda potrafią wytworzyć te maleńkie owady.
pati25
13 lat temu
Mleczko pszczele stosowane jest w kosmetyce ze względu na właściwości antybakteryjne i spowalniające proces starzenia się skóry. Doskonale nawilża i wygładza skórę, przywracając jej naturalną świeżośc.Podaję Wam przepis na maseczkę do włosów
Raz w tygodniu wmasuj w mokre, umyte włosy mieszankę złożoną z dwóch łyżek oliwy oraz dwóch łyżek naturalnego miodu pszczelego. Zawiń głowę ciepłym ręcznikiem, pozostaw na godzinę, następnie przez kilka minut starannie spłukuj maseczkę letnią wodą i umyj włosy szamponem
pati25
13 lat temu
Nawet wcczoraj w TVN było o tym,że od wyginięcia pszczół zostaje nam ludziom tylko 4 lata i lludzie też zginą
ell@
13 lat temu
Też czytałam o groźbie zagłady – o ile wyginęłyby pszczoły.
To dlatego, że one zapylają ok. 90 % roślin stanowiących potem dla nas pożywienie ( i dla zwierząt).
maniek
13 lat temu
A ja robię nalewkę z kitu pszczelego na spirytusie, pomaga na alergię.
tryfenka
13 lat temu
Polecam obejrzenie filmu „Milczenie pszczół”, jest na youtube. Pokazuje/omawia w bardzo ciekawy sposób zjawisko ginięcia pszczół. W naszej pasiece na szczęście nie giną.
summer
13 lat temu
Tak, pszczoły rządzą! Dopiero niedawno się dowiedziałam, że bez pszczół grozi nam niechybna zagłada!
tryfenka
13 lat temu
A ja właśnie kilka dni temu rozpoczęłam profilaktyczną „kurację” mleczkiem pszczelim. Mamy własną pasiekę i mąż mi dostarcza „świeży towar” 🙂 Nadmiar mleczka zamrażam i powtarzam „kurację” zimą. Pszczółki to naprawdę cudowne stworzonka, i takie pracowite 🙂
ell@
13 lat temu
Ja tez nie jestem uczulona – a gdybym była – to byłaby rozpacz czarna, bo każdej zimy zużywam kilka litrów miodu.
I bardzo martwią mnie niepokojące doniesienia pszczelarzy o ginących rojach.
Annagata
13 lat temu
Pszczoły to jednak genialne” urządzenia” produkujące wielkie dobrodziejstwa dla zdrowia.Często korzystam z tych darów,z mleczka pszczelego również.Na szczęście nie jestem uczulona!!!