Mięso a cholesterol: kiedy należy ograniczyć jego spożywanie
Adobestock

Obecnie diety wykluczające mięso cieszą się ogromną popularnością. Ma to związek z ich pozytywnym wpływem na ludzki organizm, w tym także poziom cholesterolu. Osoby borykające się z jego nadmiarem powinny więc rozważyć ograniczenie spożywania mięsa. Kiedy warto podjąć taką decyzję?

Mięso a cholesterol – prawidłowa dieta

Dieta na cholesterol powinna bazować na określonych składnikach. Wśród nich nie powinny znaleźć się słodycze, wyroby cukiernicze, mięso czy słodzone napoje. Jeśli chcesz zadbać o cholesterol, powinieneś również ograniczyć utwardzone oleje roślinne. Warto jednak postawić na tłuste ryby morskie. Są one dobrym zamiennikiem dla produktu, jakim jest mięso, a cholesterol może być dzięki nim zastąpiony innymi, cennymi składnikami.

Będąc na diecie pozwalającej na obniżenie poziomu cholesterolu, warto postawić na:

  • warzywa,
  • owoce bogate w pektyny,
  • płatki owsiane,
  • produkty bogate w zboża,
  • siemię lniane,
  • soję,
  • mieloną babkę płesznik,
  • makrelę, śledzie, łososia czy tuńczyka.

Wymienione składniki pozwalają na obniżenie wchłaniania cholesterolu. Zawierają również cenne składniki odżywcze, które wpływają pozytywnie na funkcjonowanie całego organizmu.

Ograniczenie mięsa w diecie na cholesterol

Dieta na cholesterol zazwyczaj obejmuje ograniczenie mięsa. To dobry pomysł. Możesz jeść je 1-2 razy tygodniowo, a w trakcie pozostałych dni zastąpić mięso tłustymi rybami. Zawierają one cenne kwasy omega-3, które są niezbędne w zwalczaniu wysokiego poziomu cholesterolu.

– Obecnie można znaleźć gotowy catering dietetyczny w wersji całkowicie bezmięsnej lub fleksitariańskiej, czyli zakładającej spożycie mięsa jedynie raz na jakiś czas. To dobra opcja dla osób, które chcą zmniejszyć spożycie takich produktów, ale jednocześnie nie zastanawiać się nad tworzeniem nowych przepisów – mówi ekspert Nice To Fit You, czyli cateringu dietetycznego dostępnego w wielu odsłonach.

Czego unikać podczas diety na cholesterol?

Mięso nie jest jedynym produktem, którego należy unikać w diecie na cholesterol. Warto również znacznie ograniczyć inne wyroby odzwierzęce, takie jak mleko i jego przetwory. Wiele osób poleca również zmniejszenie liczby spożywanych jaj. Zawierają one wiele cennych składników, ale jednocześnie są bogatym źródłem cholesterolu. Jajka, wyroby mleczarskie i mięso lepiej zastąpić tłustymi rybami ze sprawdzonych źródeł.

Nie powinno się również spożywać oleju palmowego i kokosowego. Inne miękkie tłuszcze roślinne są jak najbardziej wskazane. Na rynku istnieją także specjalne produkty z zawartością steroli, które obniżają wchłanianie cholesterolu.

Osoby walczące z nadmiarem cholesterolu nie powinny również wybierać dań typu instant, wysokoprzetworzonej żywności czy wypieków przemysłowych. Znacznie lepszym pomysłem jest postawienie na desery ze sprawdzonego cateringu dietetycznego czy przygotowanie ich samodzielnie. Obecnie istnieje wiele ciekawych przepisów na ciasta wegańskie, dzięki czemu można w dalszym ciągu ograniczać spożycie jajek czy mleka. Trzeba jednak pamiętać, by nie korzystać z margaryn twardych. Jeśli już jesz mięso, warto, by nie było ono smażone.