Apetyt na wegetarianizm Natura i eko

Jesienne przepisy wegetariańskie II

jesienne-przepisy-wegetarianskie-ii

Lato już za pasem, drzewa przyodziały się w brązy i czerwienie, pierwsze liście spadają z ich głów. Ranki nie są już rześkie i pogodne, lecz ponure i zimne, wiatr niemiłosiernie targa ubraniem, które co rusz wydaje się nie dość grube, nie dość ciepłe, deszcz siąpi co chwila – zawsze w twarz… Oto przyszła Złota Polska Jesień.

Drogie Czytelniczki, ponieważ temat z jesiennymi przepisami na bezmięsne potrawy zyskał Waszą akceptację i zainteresowanie, postanowiliśmy przygotować drugą odsłonę tego tematu. Zachęcamy Was do testowania nowych potraw, które na pewno będą smakować i urozmaicą Wasze posiłki, a przy tym wzmocnią osłabiony jesienią organizm.

Życzymy smacznego!

Nazwa ZUPA HALLOWEENOWA
Czas 40-50min.
Ilość porcji 4
Składniki 1 kg dyni
1l bulionu warzywnego z kostki
2 trójkąciki śmietankowego sera topionego
mały jogurt naturalny
1 cebula
kminek
kolendra
sól
pieprz
Opis 1. Dynię oczyścić z nasion, obrać ze skóry, pokroić w centymetrową kostkę.
2. Cebulę pokroić w kostkę i wrzucić do rondla, zeszklić.
3. Dodać dynię i dusić do miękkości.
4. Całość zalać bulionem. Zagotować.
5. Dodać serek topiony i przyprawy.
6. Już na talerzach, do każdego półmiska dodać dwie łyżki jogurtu naturalnego, a następnie rozprowadzając go na powierzchni.
Dobre rady Z wierzchu można posypać gotowe porcje przyprawą chili lub pieprzem. To ładnie wygląda a i dodaje wyrazistości zupce.
Nazwa SAŁATKA Z ROSZPONKI
Czas 10min.
Ilość porcji 6-8
Składniki 40 dag roszponki
4 łyżki jogurtu naturalnego
100ml śmietany
2 ząbki czosnku
mała kolba cykorii
marchewka
sok z cytryny
cukier
sól
pieprz
Opis 1. Obrany czosnek posiekać.
2. Dodać jogurtu, śmietany oraz przypraw i wymieszać.
3. Roszponkę i cykorię porwać na mniejsze kawałki i połączyć.
4. Zalać powstałym wcześniej sosem.
Marchewkę zetrzeć, a następnie posypać nią sałatkę.
Dobre rady W zależności od tego czy chcemy osiągnąć konsystencję bardziej ciekłą czy “stabilną”, wybierzmy śmietaną nisko lub wysokotłuszczową.

A. Złotkowska

Lato już za pasem, drzewa przyodziały się w brązy i czerwienie, pierwsze liście spadają z ich głów. Ranki nie są już rześkie i pogodne, lecz ponure i zimne, wiatr niemiłosiernie targa ubraniem, które co rusz wydaje się nie dość grube, nie dość ciepłe, deszcz siąpi co chwila – zawsze w twarz… Oto przyszła Złota Polska Jesień.

Nazwa SOSWITAMINKA
Czas 15min.
Ilość porcji 2-3
Składniki 5 łyżek majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
mała zielona papryka
nieco koperku lub szczypiorku
garść rzeżuchy
sok z cytryny
cukier
sól
pieprz
Opis 1. Paprykę drobno pokroić, a rzeżuchę i koperek posiekać.
2. Majonez wymieszać z jogurtem, przyprawić i dodać sok z cytryny.
3. Wszystkie składniki zmieszać, a następnie wsadzić do lodówki na jakieś 10min.
Nazwa KOKTAJL WZMACNIAJĄCY
Czas 10min.
Ilość porcji 6
Składniki 1-2 cytryny
2 pęczki natki pietruszki
3 łyżki miodu
3 szklanki przegotowanej wody
Opis 1. Cytryny sparzyć, a następnie osuszyć i odrzeć ze skórki. Następnie owoce pokroić na plasterki, usuwając przy tym pestki.
2. Plasterki cytryny oraz natkę pietruszki zmiksować z wodą, skórką z cytryny i miodem.
3. Po uzyskaniu w miarę jednolitej konsystencji, przecedzić przez sito.
4. Przelać do dzbanka.
Dobre rady Dobrze pić przynajmniej pół szklanki dziennie takiego koktajlu dla wzmocnienia swojej odporności. Przechowywać w lodówce.

A. Złotkowska

Lato już za pasem, drzewa przyodziały się w brązy i czerwienie, pierwsze liście spadają z ich głów. Ranki nie są już rześkie i pogodne, lecz ponure i zimne, wiatr niemiłosiernie targa ubraniem, które co rusz wydaje się nie dość grube, nie dość ciepłe, deszcz siąpi co chwila – zawsze w twarz… Oto przyszła Złota Polska Jesień.

Nazwa ZAPIEKANKABAZYLIANA
Czas 25min.
Ilość porcji 4
Składniki 25dag szpinaku
40dag pomidorów (twardych)
4-6 łyżeczek posiekanych listków bazylii
łyżka soku z cytryny
4 łyżki tartego parmezanu
3 łyżki margaryny lub masła
cukier
sól
pieprz
Opis 1. W rondelku stopić masło, wrzucić szpinak, dolać soku z cytryny.
2. Przyprawić i dusić pod przykryciem ok. 5min.
3. Pomidory sparzyć i obrać ze skóry, pokroić w plastry.
4. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, a następnie wyłożyć cienką warstwą szpinaku (około połowa całości).
5. Na to ułożyć pomidory i listki bazylii, przyprawić do smaku.
6. Nałożyć kolejną warstwę ze szpinaku, a następnie całość posypać serem.
7. Zapiekać przez 15min. w temp. 160-180stopni.
Dobre rady Do zapiekanki można też dodać przed zapieczeniem dymkę cebulki lub szczypiorek.
Nazwa CIASTO MARCHEWKOWE
Czas 60min.
Ilość porcji 5-8
Składniki 1 szklanka oleju
4 jaja
2 szklanki drobno utartej marchewki
2 szklanki mąki
2 szklanki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
łyżeczka sody
garść orzechów i rodzynek
Opis 1. Jaja utrzeć mikserem z cukrem aż uzyskamy jednorodną masę.
2. Cały czas miksując, dodawać stopniowo mąkę i olej, a następnie utartą marchew, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, orzechy i rodzynki. Piec w temp. 180 st., ok. 40 min
Dobre rady Warto podać ciasto posmarowane serkiem waniliowym lub polewą, np:
czubata łyżka kakao
4 łyżeczki cukru łyżeczka masła
2 łyżeczki zimnej wody
Wszystkie składniki należy połączyć i gotować na bardzo małym ogniu aż do rozpuszczenia cukru. Uwaga! Smarować zimne ciasto.

A. Złotkowska

Komentarze (9)

pati25

11 lat temu

Z podanych przepisów chętnie skorzystam.Wypróbuję sos „witaminka”,koktajl wzmacniający no i oczywiście ciasto marchewkowe

Emilly27k

13 lat temu

Potwierdzam,że wygląda bardzo apetycznie.Możliwe,żebym się skusiła na takie jedzenie.Częściowo tylko nie jadam mięsa, więc torcik mile widziany.

izabelle

13 lat temu

Jakieś dwa tygodnie temu gościło u mnie na stole ciasto marchewkowe. Przepis podobny do tego w artykule tyle że z dodatkiem kakao.

kasiakasia

13 lat temu

Ja również dziękuję za wszystkie dotychczasowe przepisy.Koktajl wzmacniający okazał się świetny.Jak widać dania wegetariańskie są nie tylko zdrowe ale i smaczne:)

justi

13 lat temu

ciasto marchewkowe jest wspaniałe, no i zdrowe! ja moge polecić też ciasto drożdżowe z dynią oraz… razowe muffinki z tartą marchewką i dynią 🙂

mjbz

13 lat temu

Napewno spróbuje zrobić zupe haloweenowa i ciasto marchewkowe., a jako koktajl wzmacniajacy potraktuję pieczone udko kurczaka ;).

Zostaw komentarz