Apetyt na wegetarianizm Natura i eko
Jesienne przepisy wegetariańskie II

Lato już za pasem, drzewa przyodziały się w brązy i czerwienie, pierwsze liście spadają z ich głów. Ranki nie są już rześkie i pogodne, lecz ponure i zimne, wiatr niemiłosiernie targa ubraniem, które co rusz wydaje się nie dość grube, nie dość ciepłe, deszcz siąpi co chwila – zawsze w twarz… Oto przyszła Złota Polska Jesień.
Drogie Czytelniczki, ponieważ temat z jesiennymi przepisami na bezmięsne potrawy zyskał Waszą akceptację i zainteresowanie, postanowiliśmy przygotować drugą odsłonę tego tematu. Zachęcamy Was do testowania nowych potraw, które na pewno będą smakować i urozmaicą Wasze posiłki, a przy tym wzmocnią osłabiony jesienią organizm.
Życzymy smacznego!
Nazwa | ZUPA HALLOWEENOWA |
Czas | 40-50min. |
Ilość porcji | 4 |
Składniki | 1 kg dyni 1l bulionu warzywnego z kostki 2 trójkąciki śmietankowego sera topionego mały jogurt naturalny 1 cebula kminek kolendra sól pieprz |
Opis | 1. Dynię oczyścić z nasion, obrać ze skóry, pokroić w centymetrową kostkę. 2. Cebulę pokroić w kostkę i wrzucić do rondla, zeszklić. 3. Dodać dynię i dusić do miękkości. 4. Całość zalać bulionem. Zagotować. 5. Dodać serek topiony i przyprawy. 6. Już na talerzach, do każdego półmiska dodać dwie łyżki jogurtu naturalnego, a następnie rozprowadzając go na powierzchni. |
Dobre rady | Z wierzchu można posypać gotowe porcje przyprawą chili lub pieprzem. To ładnie wygląda a i dodaje wyrazistości zupce. |
Nazwa | SAŁATKA Z ROSZPONKI |
Czas | 10min. |
Ilość porcji | 6-8 |
Składniki | 40 dag roszponki 4 łyżki jogurtu naturalnego 100ml śmietany 2 ząbki czosnku mała kolba cykorii marchewka sok z cytryny cukier sól pieprz |
Opis | 1. Obrany czosnek posiekać. 2. Dodać jogurtu, śmietany oraz przypraw i wymieszać. 3. Roszponkę i cykorię porwać na mniejsze kawałki i połączyć. 4. Zalać powstałym wcześniej sosem. Marchewkę zetrzeć, a następnie posypać nią sałatkę. |
Dobre rady | W zależności od tego czy chcemy osiągnąć konsystencję bardziej ciekłą czy “stabilną”, wybierzmy śmietaną nisko lub wysokotłuszczową. |
A. Złotkowska
Lato już za pasem, drzewa przyodziały się w brązy i czerwienie, pierwsze liście spadają z ich głów. Ranki nie są już rześkie i pogodne, lecz ponure i zimne, wiatr niemiłosiernie targa ubraniem, które co rusz wydaje się nie dość grube, nie dość ciepłe, deszcz siąpi co chwila – zawsze w twarz… Oto przyszła Złota Polska Jesień.
Nazwa | SOS “WITAMINKA” |
Czas | 15min. |
Ilość porcji | 2-3 |
Składniki | 5 łyżek majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego mała zielona papryka nieco koperku lub szczypiorku garść rzeżuchy sok z cytryny cukier sól pieprz |
Opis | 1. Paprykę drobno pokroić, a rzeżuchę i koperek posiekać. 2. Majonez wymieszać z jogurtem, przyprawić i dodać sok z cytryny. 3. Wszystkie składniki zmieszać, a następnie wsadzić do lodówki na jakieś 10min. |
Nazwa | KOKTAJL WZMACNIAJĄCY |
Czas | 10min. |
Ilość porcji | 6 |
Składniki | 1-2 cytryny 2 pęczki natki pietruszki 3 łyżki miodu 3 szklanki przegotowanej wody |
Opis | 1. Cytryny sparzyć, a następnie osuszyć i odrzeć ze skórki. Następnie owoce pokroić na plasterki, usuwając przy tym pestki. 2. Plasterki cytryny oraz natkę pietruszki zmiksować z wodą, skórką z cytryny i miodem. 3. Po uzyskaniu w miarę jednolitej konsystencji, przecedzić przez sito. 4. Przelać do dzbanka. |
Dobre rady | Dobrze pić przynajmniej pół szklanki dziennie takiego koktajlu dla wzmocnienia swojej odporności. Przechowywać w lodówce. |
A. Złotkowska
Lato już za pasem, drzewa przyodziały się w brązy i czerwienie, pierwsze liście spadają z ich głów. Ranki nie są już rześkie i pogodne, lecz ponure i zimne, wiatr niemiłosiernie targa ubraniem, które co rusz wydaje się nie dość grube, nie dość ciepłe, deszcz siąpi co chwila – zawsze w twarz… Oto przyszła Złota Polska Jesień.
Nazwa | ZAPIEKANKA “BAZYLIANA” |
Czas | 25min. |
Ilość porcji | 4 |
Składniki | 25dag szpinaku 40dag pomidorów (twardych) 4-6 łyżeczek posiekanych listków bazylii łyżka soku z cytryny 4 łyżki tartego parmezanu 3 łyżki margaryny lub masła cukier sól pieprz |
Opis | 1. W rondelku stopić masło, wrzucić szpinak, dolać soku z cytryny. 2. Przyprawić i dusić pod przykryciem ok. 5min. 3. Pomidory sparzyć i obrać ze skóry, pokroić w plastry. 4. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, a następnie wyłożyć cienką warstwą szpinaku (około połowa całości). 5. Na to ułożyć pomidory i listki bazylii, przyprawić do smaku. 6. Nałożyć kolejną warstwę ze szpinaku, a następnie całość posypać serem. 7. Zapiekać przez 15min. w temp. 160-180stopni. |
Dobre rady | Do zapiekanki można też dodać przed zapieczeniem dymkę cebulki lub szczypiorek. |
Nazwa | CIASTO MARCHEWKOWE |
Czas | 60min. |
Ilość porcji | 5-8 |
Składniki | 1 szklanka oleju 4 jaja 2 szklanki drobno utartej marchewki 2 szklanki mąki 2 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu łyżeczka sody garść orzechów i rodzynek |
Opis | 1. Jaja utrzeć mikserem z cukrem aż uzyskamy jednorodną masę. 2. Cały czas miksując, dodawać stopniowo mąkę i olej, a następnie utartą marchew, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, orzechy i rodzynki. Piec w temp. 180 st., ok. 40 min |
Dobre rady | Warto podać ciasto posmarowane serkiem waniliowym lub polewą, np: czubata łyżka kakao 4 łyżeczki cukru łyżeczka masła 2 łyżeczki zimnej wody Wszystkie składniki należy połączyć i gotować na bardzo małym ogniu aż do rozpuszczenia cukru. Uwaga! Smarować zimne ciasto. |
A. Złotkowska
« Osobowość sukcesu
pati25
11 lat temu
Z podanych przepisów chętnie skorzystam.Wypróbuję sos „witaminka”,koktajl wzmacniający no i oczywiście ciasto marchewkowe
Emilly27k
13 lat temu
Potwierdzam,że wygląda bardzo apetycznie.Możliwe,żebym się skusiła na takie jedzenie.Częściowo tylko nie jadam mięsa, więc torcik mile widziany.
Meguszka
13 lat temu
aż mi ślinka leci! 🙂
izabelle
13 lat temu
Jakieś dwa tygodnie temu gościło u mnie na stole ciasto marchewkowe. Przepis podobny do tego w artykule tyle że z dodatkiem kakao.
kasiakasia
13 lat temu
Ja również dziękuję za wszystkie dotychczasowe przepisy.Koktajl wzmacniający okazał się świetny.Jak widać dania wegetariańskie są nie tylko zdrowe ale i smaczne:)
justi
13 lat temu
ciasto marchewkowe jest wspaniałe, no i zdrowe! ja moge polecić też ciasto drożdżowe z dynią oraz… razowe muffinki z tartą marchewką i dynią 🙂
basikmac
13 lat temu
U mnie dziś bedzie na kolację zapiekanka – w większości jak Bazyliana 🙂
mjbz
13 lat temu
Napewno spróbuje zrobić zupe haloweenowa i ciasto marchewkowe., a jako koktajl wzmacniajacy potraktuję pieczone udko kurczaka ;).
lalakosi
13 lat temu
Och, uwielbiam ciasto marchewkowe!