jesienne-przepisy-wegetarianskie-i

Lato już za pasem, drzewa przyodziały się w brązy i czerwienie, pierwsze liście spadają z ich głów. Ranki nie są już rześkie i pogodne, lecz ponure i zimne, wiatr niemiłosiernie targa ubraniem, które co rusz wydaje się nie dość grube, nie dość ciepłe, deszcz siąpi co chwila – zawsze w twarz… Oto przyszła Złota Polska Jesień.

Nazwa CIASTO „DZIAD”
Czas 80 min.
Ilość porcji 6-8
Składniki 2 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
4 jajka
200ml oleju roślinnego
4 jabłka
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka kakao
1 łyżka cynamonu
100g posiekanych orzechów
1/2 szklanki rodzynek
łyżka margaryny lub masła
nieco bułki tartej
Opis 1. Jajka ubić na puszystą masę z cukrem.
2. Dodać mąkę z proszkiem i sodą, zmiksować.
3. Dodać olej, cynamon, kakao, a następnie dokładnie wymieszać mikserem na niskich obrotach.
4. Do masy wrzucić orzechy i rodzynki.
5. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach obrane jabłka, odcisnąć i dodać do masy, dokładnie wymieszać całość łyżką.
6. Wybrać szeroką blachę do pieczenia, nasmarować ją tłuszczem i wysypać bułką tartą.
7. Ciasto piec ok. 50 min. w temperaturze 180 stopni.

A. Złotkowska