Dieta O dietach

Dieta dla naszych oczu

dieta-dla-naszych-oczu

Nasze oczy zdradzają nie tylko emocje, ale i choroby. Z wiekiem widzenie staje się utrudnione, wzrok szybciej się męczy, a oczy łzawią i pieką. To pierwsze oznaki świadczące o chorobach oczu. Oprócz wizyty u specjalisty, która będzie nieunikniona, warto wprowadzić do swojej codziennej diety parę zmian dla dobra wzroku.

W wyniku działania czynników środowiskowych, takich jak zanieczyszczone powietrze, alergeny, promienie UV, długotrwały kontakt z komputerem i telewizorem, śluzówka oka wysusza się. Odczuwasz wtedy pieczenie, tzw. piasek pod powiekami, a widzenie staje się często „zamazane”. Trzeba wówczas przypomnieć sobie o potrzebie nawadniania organizmu i częstym mruganiu powiekami. Powtarzające się podrażnienia oczu złagodzi również odpowiednia dieta, bogata w ciemne warzywa i owoce.

Ciemna, fioletowa i czerwona skórka takich owoców jak:

  • aronia
  • borówka amerykańska
  • porzeczki czarna i czerwona
  • jagody, truskawki i jeżyny
  • żurawina
  • ciemne winogrona
  • czarny bez
  • wiśnie i czereśnie
  • śliwki

zawiera sporo flawonoidów i witaminowego przeciwutleniacza, czyli witaminy C. Dzięki nim opóźniamy proces starzenia, zapobiegamy uszkodzeniom plamki żółtej i minimalizujemy niebezpieczeństwo uszkodzenia siatkówki. Dodatkowo wzmacniamy naczynia krwionośne, które odżywiają i dotleniają siatkówkę oraz stymulują wytwarzanie rodopsyny, światłoczułego barwnika, dzięki któremu możliwe jest widzenie po zmroku. Flawonoidy wykazują również działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, dzięki czemu zapobiegają infekcjom spojówek i stanom zapalnym.

Żółte warzywa jak: marchewka, dynia, kabaczek i pomidory są bogate w beta karoten, który nasz organizm magazynuje, by później w postaci vit. A odżywić siatkówkę i poprawić ostrość widzenia.

Ciemnozielone natomiast (jarmuż, szpinak, natka pietruszki, brukselka, kapusta włoska i czerwona, brokuły, zielony groszek i sałata) są źródłem luteiny i zeaksantyny, które naturalnie występują w składzie chemicznym oka. Dokładnie zlokalizowane są one w plamce żółtej i dopowiadają za powstawanie w oku obrazu. Dostarczenie ich z pożywieniem działa jak wewnętrzny filtr przeciwsłoneczny i chroni nas przed szkodliwym światłem niebieskim uszkadzającym siatkówkę.

Produkty pełnoziarniste jak pieczywo razowe, grube kasze i płatki wielozbożowe, dostarczą naszym oczom witamin z grupy B i złagodzą objawy zmęczenia. Dodatkowo zawarty w nich cynk i selen zmniejszą zagrożenie zwyrodnienia plamki żółtej.

Natomiast tłusty nabiał (twarogi, śmietany, jogurty, dobre margaryny i raz dziennie masło) jest bogaty w witminę A, która jest niezbędna do wytwarzania wspomnianej już rodopsyny. Zwiększa ona również produkcję śluzu w oku, który ma właściwości nawilżające. Jeżeli nie przepadasz za nabiałem, witaminę A znajdziesz również w wątróbce, kukurydzy i oleju rybnym.

Wzbogacenie diety w przeciwutleniacze i wyszczególnione tu witaminy A, B i C, zapewni Ci dobrą profilaktykę zaburzeń związanych z okiem. Jeżeli masz kłopoty z przygotowaniem regularnych i kolorowych posiłków, będziesz musiała skorzystać z suplementów diety zawierających np. borówkę i luteinę. Pamiętaj jednak, że oczy, które cieszą się na widok świeżych i surowych warzyw i owoców, pozostaną zdrowsze na długie lata.

Anna J

Komentarze (10)

pati25

10 lat temu

Aby nasze oczy były zdrowe nie zapominajmy o takich produktach w swojej diecie
Chleb razowy. Dostarcza witamin z grupy B, które są niezbędne do prawidłowej pracy nerwu wzrokowego. Wpływa na stan siatkówki i soczewki. Jednym z objawów braku tej witaminy jest ból, swędzenie i pieczenie oczu.

Jagody. Owoce zalecane są osobom zmagających się z zaburzeniami widzenia o zmroku, pracującym przy komputerze lub niekorzystnym oświetleniu. Obecność antocyjanów zabezpiecza przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i regeneruje uszkodzone przez nie elementy oka. Antocyjany znajdziesz w ekstrakcie z czerwonych winogron oraz jagodach acai.

Szpinak. Jest bogaty w witaminę A i luteinę, które łagodzą objawy zmęczonych oczu i wzmacniają wzrok. Luteina działa na zasadzie filtru chroniącego siatkówkę przed szkodliwymi promieniami słońca. Niedobór witaminy A w skrajnych przypadkach może doprowadzić nawet do utraty wzroku.

Makrela. Regularne jedzenie ryb zapobiega chorobom oczu. Zawarte w nich kwasy omega-3 są składnikiem budowy błon komórkowych Dzięki rybom zwiększa się produkcja ochronnego śluzu, który nawilża oczy.

Natka pietruszki. Istna kopalnia witaminy C. Wpływa na syntezę kolagenu odpowiedzialnego za
trwałość naczyń krwionośnych oczu. Niedobór tego pierwiastka może powodować zmętnienie
soczewek, krwotoki i wylewy uszkadzające wzrok.

Orzechy włoskie. Dobre źródło cynku, który zapobiega utracie wzroku związanego z wiekiem. Najczęściej na jego deficyt są narażone osoby starsze, kobiety w ciąży i wegetarianie. Zbyt mała ilość cynku może przyczynić się do krótkowzroczności.

pati25

12 lat temu

Dziękuję za ten artykuł.Często nie zdajemy sobie sprawy jak ważną rolę spełniają dane produkty dla naszych oczu.Wprowadźmy je do naszego jadłospisu a unikniemy problemów z oczami

Małgorzata

13 lat temu

Ja również potwierdzę tę teorię. Szczególnie że zimowe warzywa są bardzo drogie, a ich jakość, smak i zawartość witamin – bardzo kiepska…

amchojnacka

13 lat temu

Zimą, kiedy na rynku panuje deficyt świeżych produktów roślinnych, warto uzupełniać dopływ witamin sprzyjających prawidłowemu funkcjonowaniu narządu wzroku poprzez suplementację środków multiwitaminowych dostępne w aptekach.

joasiaaa

13 lat temu

Uwielbiam świeże owoce i warzywa. Z kabaczka np. robię bigos jest przepyszny. Bez pomidorów też nie wyobrażam sobie życia bo bardzo je lubię w każdej postaci. Owoce jem latem z własnego sadu bo mają najwięcej witamin.

basia34

13 lat temu

ja jem dużo cytryn bo mi smakują i może to pomogło jem też brokuły i borówkę i w ogóle jem dużo owoców

kasiakasia

13 lat temu

Ja latem jak zwykle jadam świeże owoce ze swojego sadu.Mam tam też kilka krzaczków aronii porzeczek czarnych i czerwonych z których robię soki na zimę.

Annagata

13 lat temu

W aptekach jest mnóstwo suplementów diety poprawiających wzrok,ale chyba ważniejsza jest naturalna terapia,choć często jej nie doceniamy.Nie zdajemy sobie sprawy z dobroczynnych właściwości wielu owoców,które bez problemów można kupić.Ja osobiście polecam marchewkę,choć królową warzyw jast tak mało doceniana kapusta.

topik4433

13 lat temu

Mama od zawsze mi powtarza, że orzechy włoskie mają dobroczynny wpływ na nasz wzrok. Mamy w sadzie drzewa i corocznie zbieramy orzechy, suszymy i smakujemy tych pyszności.

Zostaw komentarz