Apetyt na wegetarianizm Natura i eko

Jesienne przepisy wegetariańskie I

jesienne-przepisy-wegetarianskie-i

Lato już za pasem, drzewa przyodziały się w brązy i czerwienie, pierwsze liście spadają z ich głów. Ranki nie są już rześkie i pogodne, lecz ponure i zimne, wiatr niemiłosiernie targa ubraniem, które co rusz wydaje się nie dość grube, nie dość ciepłe, deszcz siąpi co chwila – zawsze w twarz… Oto przyszła Złota Polska Jesień.

O ile wiosną czy latem bardzo chętnie sięgamy po lekkie, łatwostrawne potrawy, o tyle jesienią i zimą często przychodzi ochota na coś konkretniejszego. Dzieje się tak nie tylko dlatego, że odczuwamy naturalną potrzebę obrastania w tłuszcz, który uchroni nas przed zimnem. W czasie rozchwianej, nieprzewidywalnej pogody i częstych deszczy, jak nigdy nasz organizm potrzebują energii. Dużo większą wagę przykładamy więc do regularnych, gorących posiłków. W poszukiwaniu obiadowych inspiracji, sięgając na serwisy kulinarne, często spotyka nas rozczarowanie. Wciąż bowiem nasze społeczeństwo tkwi w przeświadczeniu, że porządny posiłek nie może obyć się bez sztuki mięsa. My tym stereotypom zaprzeczamy, podając poniżej kilka ciekawych i wcale nie trudnych przepisów, sprawdzonych przez redaktorki portalu Menopauza.pl.

Życzymy smacznego!

Nazwa ZUPA Z MAŚLANKI
Czas 30-40 min.
Ilość porcji 4-6
Składniki 1l maślanki
200 ml śmietany
300 ml wody
3 szt. średnie ziemniaki
2 łyżki mąki pszennej
kostka rosołowa
koperek
sól
pieprz
Opis 1. Ugotować ziemniaki.
2. Wodę zagotować i dodać kostkę rosołową.
3. Zmniejszyć ogień. Dodać mąkę, śmietanę oraz ziemniaki, a następnie zmiksować.
4. Dodać maślankę i gotować na wolniusieńkim ogniu ok. 15 min.
5. Posypać koperkiem, dosolić, dopieprzyć.
Dobre rady Można dla smaku dodać pokrojone jajka, ugotowane wcześniej na twardo.
Dobre rady Ciasto można podawać z konfiturą do herbaty lub kawy.

A. Złotkowska

Lato już za pasem, drzewa przyodziały się w brązy i czerwienie, pierwsze liście spadają z ich głów. Ranki nie są już rześkie i pogodne, lecz ponure i zimne, wiatr niemiłosiernie targa ubraniem, które co rusz wydaje się nie dość grube, nie dość ciepłe, deszcz siąpi co chwila – zawsze w twarz… Oto przyszła Złota Polska Jesień.

Nazwa ZUPA CHLEBOWA
Czas 30-40 min.
Ilość porcji 4-5
Składniki ćwiartka chleba ciemnego (ok. 100-150g)
2 łyżki oleju roślinnego
1 szt. cebula
1 szt. marchewka
1 szt. seler
500ml wody
mały jogurt naturalny
kostka rosołowa
sól
pieprz
szczypiorek
Opis 1. Wodę zagotować i dodać kostkę rosołową
2. Chleb pokruszyć.
3. Warzywa podsmażyć na oleju, dodać chleb i smażyć jeszcze przez 2min.
4. Chleb i warzywa wrzucić do bulionu i gotować przez 20 min.
5. Zupę przyprawić solą i pieprzem.
6. Wyłączyć palnik. Dodać jogurt, wymieszać, a następnie posypać posiekanym szczypiorkiem.
Dobre rady Zupka smakuje jeszcze lepiej, jeśli użyjemy różnych rodzajów pieczywa.
Nazwa KOTLECIKI ZIEMNIACZANE
Czas 50-60 min.
Ilość porcji 3-5
Składniki
1kg ziemniaków
2 cebule
3-5 łyżek oleju
1 jajko
bułka tarta
sól
pieprz
szczypiorek lub koperek
Opis 1. Ziemniaki gotować obrane lub w mundurkach.
2. Pokroić cebulę i dusić na patelni skropionej olejem.
3. Ugotowane ziemniaki wystudzić i rozgnieść na gładką masę lub zmielić w maszynce do mięsa.
4. Do ziemniaków dodać cebulę, pokrojony szczypiorek oraz surowe jajko i wymieszać.
5. Masę doprawić do smaku.
6. Uformować kotleciki wielkości dłoni i obtoczyć je w bułce tartej.
7. Smażyć kotleciki z obu stron aż nabiorą rumianego koloru.
Dobre rady Można urozmaicić smak kotlecików dodając do cebulki pieczarki lub polewając danie sosem pieczarkowym.

A. Złotkowska

Lato już za pasem, drzewa przyodziały się w brązy i czerwienie, pierwsze liście spadają z ich głów. Ranki nie są już rześkie i pogodne, lecz ponure i zimne, wiatr niemiłosiernie targa ubraniem, które co rusz wydaje się nie dość grube, nie dość ciepłe, deszcz siąpi co chwila – zawsze w twarz… Oto przyszła Złota Polska Jesień.

Nazwa TEMPURA
Czas 30 min.
Ilość porcji 2-3
Składniki 1 szklanka mąki
100ml zimnej wody
1 żółtko
warzywa (wg uznania)
¼ szklanki oleju
pieprz
sól
Opis 1. Wodę zmieszać z żółtkiem.
2. Dodać mąkę i energicznie wymieszać.
3. Dodać warzywa (nie mogą być ciepłe) i wymieszać ponownie.
4. Rozgrzać patelnię i olej na największym palniku.
5. Małą chochlą formować tempury na patelni (aby miały wielkość kotlecików) i smażyć obustronnie na głębszym oleju aż się zezłocą.
6. Tempury kłaść na papierze (może być kanapkowy), aby odsączyć je z tłuszczu, a następnie przełożyć na talerze.
Dobre rady Warzywa można dodać w sumie każde, ale polecamy gotowe mieszanki orientalne. Tempurki smakują wyśmienicie na zimno i ciepło maczane w sosie sojowym.
Nazwa ZŁOTE RÓŻYCZKI
Czas 20-30 min.
Ilość porcji 2-3
Składniki 1 kalafior
1 jajko
2 łyżki oleju
bułka tarta (pół szklanki)
papryka słodka
sól
pieprz
curry
Opis 1. Kalafior umyć i zagotować w wodzie. Gotować go ok. 5 minut.
2. Osączyć i poczekać aż nieco ostygnie.
3. Rozmącić jajko z przyprawami.
4. Kalafior podzielić na różyczki
5. Moczyć je w jajku, a następnie w bułce tartej.
6. Smażyć na głębokim oleju na złoty kolor.
Dobre rady Polecamy do potrawy sos słodko-kwaśny lub słodko-pikantny.

A. Złotkowska

Lato już za pasem, drzewa przyodziały się w brązy i czerwienie, pierwsze liście spadają z ich głów. Ranki nie są już rześkie i pogodne, lecz ponure i zimne, wiatr niemiłosiernie targa ubraniem, które co rusz wydaje się nie dość grube, nie dość ciepłe, deszcz siąpi co chwila – zawsze w twarz… Oto przyszła Złota Polska Jesień.

Nazwa CIASTO „DZIAD”
Czas 80 min.
Ilość porcji 6-8
Składniki 2 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
4 jajka
200ml oleju roślinnego
4 jabłka
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka kakao
1 łyżka cynamonu
100g posiekanych orzechów
1/2 szklanki rodzynek
łyżka margaryny lub masła
nieco bułki tartej
Opis 1. Jajka ubić na puszystą masę z cukrem.
2. Dodać mąkę z proszkiem i sodą, zmiksować.
3. Dodać olej, cynamon, kakao, a następnie dokładnie wymieszać mikserem na niskich obrotach.
4. Do masy wrzucić orzechy i rodzynki.
5. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach obrane jabłka, odcisnąć i dodać do masy, dokładnie wymieszać całość łyżką.
6. Wybrać szeroką blachę do pieczenia, nasmarować ją tłuszczem i wysypać bułką tartą.
7. Ciasto piec ok. 50 min. w temperaturze 180 stopni.

A. Złotkowska

Komentarze (8)

dulcynea

8 lat temu

Bardzo pożyteczne te przepisy , myślę że skorzystam z nich.
Chciałabym trochę poeksperymentować , te zupki na obiadokolacje będą jak znalazł. Spróbuję też kotlecików i ciasta . Dziękuję 🙂

izabelle

10 lat temu

Te przepisy spadły mi z nieba 🙂 właśnie podjęłam decyzje o zmianie diety, chciałabym zrzucić trochę zbędnych kilogramów. Wprawdzie na wegetarianizm nie przechodzę ale tego typu jedzenie na pewno dobrze wpłynie na przemianę materii. Jako pierwsze chyba wypróbuje kotleciki ziemniaczane.

lalakosi

11 lat temu

Wczoraj upiekłam Dziada, dzieląc proporcje na pół (no może poza cynamonem i kakao bo tu dałam pełną łyżeczkę) i ciasto wyszło przepyszne akurat tyle by dwie-trzy osoby miały co do kawki zjeść. Nie jest suche dzięki jabłkom, a z drugiej strony nie należy do tych gąbczastych. Polecam 🙂

Jagoda

11 lat temu

mięcho, mięcho, mięcho musi być:) ale dziękuje za szczegółowy, tabelkowy opis. To rzadkość na portalach niekulinarnych. Pozdrawiam, wracam do duszenia pieczeni.

mjbz

11 lat temu

Napewno wypróbuję TEMPURĘ bo jadłam te śliczne, pyszne placuszki w pewnej „wiejskiej chacie”. Bardzo mi smakowało. Dzięki za przepis.

Zostaw komentarz