Natura i eko Teraz EKO

Jak rozpoznać produkty ekologiczne?

produkty ekologiczne

Konsumenci chcą mieć pewność, że kupili naprawdę produkty ekologiczne. Niestety, nie wszystkie artykuły z przedrostkiem BIO rzeczywiście nimi są. Jak je więc rozpoznać?

Wykorzystanie najkorzystniejszych dla środowiska praktych, naturalnych procesów produkcji i naturalnych substancji – na tym między innymi opiera się produkcja ekologiczna. Po czym ją poznamy? Po odpowiednim oznakowaniu!

Oznaczenia i certyfikaty – to bowiem wymóg prawa, dzięki któremu zyskujemy pewność, że dany produkt jest naprawdę proekologiczny, a nie nosi jedynie takiej nazwy.

Oznakowanie BIO produktów

Certyfikat, którym oznaczone są produkty pochodzące z gospodarstwa proekologicznego, oznaczony jest listkiem z gwiazdkami. To wspólnotowe logo rolnictwa ekologicznego. Jest on wiążący dla wszystkich produktów wytwarzanych według ścisłych norm ekologicznych Unii Europejskiej.

Konumenci mają pewność, że znakiem rolnictwa ekologicznego oznaczone są etykiety tylko tych produktów, które pochodzą rzeczywiście od producentów spełniających wymagania unijnych przepisów i posiadają certyfikaty uprawnionych jednostek certyfikujących.

DR

Konsumenci chcą mieć pewność, że kupili naprawdę ekologiczny produkt. Niestety, nie wszystkie artykuły z przedrostkiem BIO rzeczywiście nimi są. Jak je więc rozpoznać?

Etykieta BIO produktu

Na etykiecie sprawdzonego BIO produktu widnieje:

  • nazwa i numer upoważnionej jednostki certyfikującej,
  • napis: Rolnictwo ekologiczne System kontroli WE lub Produkt rolnictwa ekologicznego,
  • nazwa i adres producenta, przetwórcy lub sprzedawcy.
  • Eko Liść, czyli nowe unijne logo oznaczające produkt ekologicznych.

Certyfikaty BIO tylko dla wybranych

Certyfikat otrzymują tylko i wyłącznie te gospodarstwa, które spełniają unijne normy produkcji proekologicznych, czyli między innymi nie używają środków chemicznych czy sztucznych nawozów. To prestiżowe wyróżnienie, zarezerwowane tylko i wyłącznie dla najbardziej ekologicznych producentów.

Gospodarstwa starające się o certyfikat BIO muszą przejść między innymi rygorystyczną kontrolę, która ma wykazać, czy dane gospodarstwo spełnia warunki regulujące ekologiczną produkcję w Unii Europejskiej. Tutaj nie ma prawa do pomyłki. Znaczek BIO gwarantuje najwyższą jakość!

DR

Komentarze (7)

sirena46

10 lat temu

Żeby być na 100% pewnych, że jemy żywność ekologiczną to musielibyśmy sami wszystko hodować i uprawiać. To, że na jakimś produkcie jest napisane, że on jest ekologiczny nie jest równoznaczne z tym ,że on taki jest. Po drugie produkty naprawdę ekologiczne są droższe od „zwykłej” żywności.

Emilly27k

10 lat temu

Kiedyś widziałam wywiad w telewizji na temat własnie zdrowej żywności. Widzę ,że informacje się przydały, gdyż pamiętałam co mówiła ta przedstawicielka rolnictwa. Mówiła o znaczku zielonym Eko Listku, certyfikatach, nazwa producenta.

dulcynea

10 lat temu

Drobino ,twoja działka na pewno jest ekologiczna . Ale produkty w marketach -niekoniecznie .
Ja sądzę ,że to eko na niektórych produktach jest na zasadzie ” papier wszystko przyjmie”.

pati25

10 lat temu

Są produkty ekologiczne w naszych sklepach.Nie zwracam szczególnej uwagi na to czy to produkt eko.Potrzebuję ten to kupuję

Danusiate

10 lat temu

Ja też staram się kupować eko produkty, jeśli mam wybór. Tym bardziej, że coraz więcej firm zaczyna zauważać problemy środowiska i produkują całe serie eko.

drobina

10 lat temu

Kiedyś za bardzo nie zwracałam uwagi, co wrzucam do koszyka w marketach. Dzisiaj coraz więcej uwagi poświęcam na wyszukiwanie produktów ekologicznych. Bardzo się cieszę, że moja działka też jest eko 🙂

pati25

10 lat temu

Bardzo fajnie,że ukazał się ten artykuł.Dużo z nas chce zdrowo się odżywiać,spożywać produkty ekologiczne.Wiadomo jakie informacje powinnny być zawarte na opakowaniu.

Zostaw komentarz