Dieta O dietach

Dieta na zimę

dieta-na-zime

Właściwa dieta zimą ma za zadanie dostarczać organizmowi optymalną ilość energii oraz zwiększać naszą odporność. Co i jak powinnyśmy jeść, by zapewnić naszemu ciału odpowiedni bilans energetyczny, który doładuje nas bez przybierania dodatkowych kilogramów?

Zimą większość z nas ma ochotę na dania bardziej kaloryczne i obfitsze niż zazwyczaj. Dzieje się tak dlatego, że obwodowe naczynia krwionośne w naszym ciele kurczą się, by zmniejszyć straty ciepła. W efekcie tego rośnie ciśnienie krwi i zwiększa się aktywność gruczołów hormonalnych, odpowiadających za pozyskiwanie energii z pożywienia, aby wyrównać bilans cieplny. Nie możemy jednak w pełni ufać tym sygnałom, gdyż ogólne zapotrzebowanie kaloryczne o tej porze roku nie różni się wiele od letniego.

10 porad co i jak jeść zimą:

1. Bardzo ważna jest ilość posiłków (powinno ich być 4-6). Spożywajmy je często, najlepiej jedząc co 3 godziny. W ten sposób utrzymamy równowagę cieplną w organizmie. Warto przekonać się do śniadania. Rano spalanie tłuszczy jest najintensywniejsze.

2. W okresie, kiedy koło nas zwykle ktoś pociąga nosem, to witaminy A, B, C, D oraz E gwarantują nam odporność. Zamiast jednak łykać pigułki sięgajmy po produkty, które naturalnie są bogate w te witaminy. Pomidory, papryka, brokuły, brukselka, seler naciowy, żurawina, pomarańcze, grejpfruty, melony, cytryny czy kiwi dostarczą nam witamin A, C i E, mających za zadanie wzmocnić nasz system immunologiczny. Gdy na chodnikach robi się ślizgawka, łatwiej o złamaną nogę. Dlatego tak ważne jest, by zadbać o prawidłowe ukształtowanie i gęstość kości, za co odpowiada z kolei witamina D, obecna przede wszystkim w rybach, jak np. śledź, szprot, makrela czy łosoś (jest też jej dużo w tranie). Zimą potrzebujemy więcej witamin z grupy B, które nie tylko wzmacniają naszą odporność, ale mają działanie przeciwdepresyjne. Są obecne chociażby w nabiale, drobiu, rybach, wołowinie, fasoli, ziarnach, kiełkach, bądź orzechach.

3. O tej porze roku musimy zadbać o utrzymanie odpowiedniego poziomu żelaza. Jego brak może spowodować anemię, a także senność i ospałość. Żelazo znajdziemy w warzywach strączkowatych, kaszach oraz mięsie.

4. Zimą nie musimy tak bardzo obawiać się węglowodanów jak zazwyczaj. Są one teraz intensywnie spalane, gdyż to z nich pochodzić około 50% energii. Zamiast jednak ciasta i białego pieczywa, które zawierają tylko “oszukiwacze głodu” (cukry proste), sięgnijmy po pieczywo pełnoziarniste lub razowe. Produkty te bardziej sycą, gdyż zawierają błonnik oraz są dobrym źródłem energii.

5. Zastępujmy tłuszcze nasycone nienasyconymi, te drugie wszak są lepiej przyswajalne przez organizm, a ponadto chronią serce i wzmacniają układ krążenia.

6. Nie tylko w zimie kierujmy się przy doborze produktów spożywczych zasadą, że im mniej zostały przetworzone, tym są zdrowsze dla nas.

7. Musimy pamiętać o płynach. Aby nasza skóra była nawilżona właściwie także „od środka”, powinnyśmy wypijać codziennie dwa i pół litra płynów.

8. Chcąc uniknąć przeziębienia w naszym jadłospisie nie powinno zabraknąć jogurtów i kefirów. Szczególnie polecane są te probiotyczne, bogate w naturalne kultury bakteryjne, zwiększające odporność organizmu.

9. Mimo zapachu, zaprzyjaźnijmy się teraz z cebulą i czosnkiem, dodając te warzywa potraw, jeśli tylko będą do nich pasować. Zawierają one w swoim składzie naturalne antybiotyki, które pomogą nam zwalczać infekcje.

10. Czując, że ogarnia nas zimowe zniechęcenie, posiłkujcie się zapachami, najlepiej tymi, które przywodzą nam miłe skojarzenia, np. świąteczne. Cynamon, skórka pomarańczy, laseczka wanilii, goździki, imbir niech goszczą w Waszych domach nie tylko w Wigilię. My polecamy już teraz przyozdobić stoły pomarańczami z powtykanymi w skórkę goździkami, które pachną wspaniale nawet przez kilka tygodni.

A. Złotkowska

Komentarze (11)

pati25

7 lat temu

Sok z aronii warto mieć w domu nie tylko zimą ale i przez cały rok.Owoce aronii są bogate w witaminy i związki roślinne, które pomagają bronić się przed chorobami, także tymi najgroźniejszymi: rakiem i miażdżycą.

amchojnacka

9 lat temu

Jeśli zimową porą chcesz poczuć smak malin, najlepiej sięgnij po jak najmniej przetworzone owoce. Oczywiście o tej porze roku nikt z nas nie dostanie świeżych owoców, ale może np. sięgnąć po mrożonki – warto bowiem wiedzieć, że proces mrożenia choć wpływa na zmniejszenie wartości odżywczej, jest bardzo łaskawe dla witaminy C.

topik4433

9 lat temu

Najlepiej jest jeść wszystkiego po trochę bo nasz organizm potrzebuje przede wszystkim urozmaicenia posiłków i nie katujmy się dietami bo z reguły przynoszą więcej szkód niż korzyści. Włosy paznokcie cera najszybciej na tym tracą o odporności już nie wspomnę.

Narcyza

9 lat temu

Mrożone owoce czy warzywa nie mają zbyt dużej wartości odżywczej. Reasumując jesteśmy zimą skazane na jałową dietę :/

justi

9 lat temu

chyba sobie kupię mrożone jagody albo maliny…. też nabrałam ochoty – póki co jem jabłko, jeszcze dwie mandarynki mam w torebce! 🙂

basikmac

9 lat temu

Jak zobaczyłam te zmrozone jabłka i jagody to aż mi się jeść zachciało:) I wiecie, co zaraz zrobię? Rozmrożę sobie truskawki i jagody – mam ich sporo w zamrażarce:) A te porady to wszyscy powini przestrzegać jak przykazania:)

Zielarka

9 lat temu

Idą święta myślę, że nadrobimy braki witaminowe, no i któż by pamiętał przy wigilijnym stole o nadmiarze węglowodanów. Jedno z moich postanowień na Nowy Rok to całkowite przejście na pieczywo pełnoziarniste i więcej płynów tzn. wody wysoko zmineralizowanej.:)

Annagata

9 lat temu

Jesteśmy tak zapędzeni,że zapominamy o zdrowym odżywianiu.Sama często sięgam po słodkie przekąski,które nic nie dają prócz kalorii odkładających się tu i tam.Warto byłoby przyswoić sobie te dziesięć rad i zacząć je wcielać w życie.

Zostaw komentarz