dieta-na-odpornosc

Zima opuściła nas tylko na chwilę. Prognozy pogody już informują, że niskie temperatury wrócą. Zawczasu przygotujmy się na walkę z niechcianymi wirusami i drobnoustrojami. Zamiast korzystać z tradycyjnej broni, czyli lekarstw, postawmy na dietę. W odpowiednich produktach znajdziemy naturalne witaminy i antybiotyki, które wzmocnią nasz organizm.

Również cynk, który znajdziecie w jajkach (najlepiej przygotowywanych na miękko), wątróbce, rybach, nasionach roślin strączkowych i pełnoziarnistym pieczywie ma właściwości przeciwzapalne. Skraca on czas trwania choroby poprzez hamowanie namnażania się wirusów, które wywołują u nas infekcje.

Naukowcy zainteresowali się właściwościami cynku już w latach 70. i opracowali skuteczne tabletki do ssania ułatwiające leczenie przeziębień. Warto jednak regularnie dostarczać go z pożywieniem.

Jedząc wyżej wymienione produkty z ich magicznymi składnikami wzmocnicie naturalne siły obronne organizmu i uchronicie się przed zimowymi chorobami.

Anna J