Dieta O dietach

Dieta na odporność

dieta-na-odpornosc

Zima opuściła nas tylko na chwilę. Prognozy pogody już informują, że niskie temperatury wrócą. Zawczasu przygotujmy się na walkę z niechcianymi wirusami i drobnoustrojami. Zamiast korzystać z tradycyjnej broni, czyli lekarstw, postawmy na dietę. W odpowiednich produktach znajdziemy naturalne witaminy i antybiotyki, które wzmocnią nasz organizm.

Inhibina to naturalny antybiotyk zawarty w miodzie, propolisie i w kicie pszczelim. Skutecznie niszczy drobnoustroje, szczególnie te, które atakują gardło.

W apiterapii, czyli leczeniu produktami pszczelego pochodzenia, inhibina umożliwia złagodzenie schorzeń układu oddechowego: grypy, przeziębień, zapaleń krtani, tchawicy, oskrzeli i anginy i nie tylko. Sam miód natomiast, szczególnie pochodzenia lipowego ma właściwości napotne, wykrztuśne i przeciwgorączkowe.

Jogurty, kefiry, maślanka, sery żółte, brie i camembert zawierają bakterie probiotyczne, które pokrywają szczelnie śluzówkę wyścielającą nasz układ pokarmowy wzmacniając jego barierę ochronną. W efekcie zmniejsza się prawdopodobieństwo przylegania bakterii chorobotwórczych i zapobiega przenikaniu zarazków do organizmu.

Karoten zawarty w marchwi, dyni, pomidorach, nektarynkach, a także w kalafiorze i brokułach przyczynia się między innymi do ochrony organizmu przed drobnoustrojami. Wzmacnia błonę śluzową jamy ustnej, gardła i krtani, która utrudnia przenikanie drobnoustrojów do krwi, a my unikamy zimowych infekcji dróg oddechowych. Karoten ma także działanie antyoksydacyjne oraz korzystnie wpływa na funkcjonowanie wzroku.

Anna J

Zima opuściła nas tylko na chwilę. Prognozy pogody już informują, że niskie temperatury wrócą. Zawczasu przygotujmy się na walkę z niechcianymi wirusami i drobnoustrojami. Zamiast korzystać z tradycyjnej broni, czyli lekarstw, postawmy na dietę. W odpowiednich produktach znajdziemy naturalne witaminy i antybiotyki, które wzmocnią nasz organizm.

Popularny polski rosół, które podsuwały nam pod nos nasze mamy i babcie, jako najlepsze lekarstwo na przeziębienie – zawiera tajemniczo brzmiącą cysteinę.

Jest to aminokwas, który uwalnia się podczas gotowania mięsa z kurczaka. Właśnie dzięki niemu zupa nabiera swoich zdrowotnych właściwości. W jaki sposób pomaga nam cysteina? Otóż rozrzedza śluz, ułatwia wykrztuszanie oraz łagodzi katar i ból gardła.

Rutyna jest bardzo popularnym składnikiem leków na przeziębienie. W naturalnej postaci znajdziesz ją w owocach cytrusowych, gryce i łusce cebuli. Jak nas uodporni? Uszczelni ściany naczyń krwionośnych, która zapobiegnie przenikaniu drobnoustrojów do krwi.

Gdy przeziębienie już nas dopadło dostarczenie rutyny z pożywieniem pozwoli zmniejszyć obrzęk śluzówki nosa i gardła. Po za tym rutyna wzmacnia działanie witaminy C.

Anna J

Zima opuściła nas tylko na chwilę. Prognozy pogody już informują, że niskie temperatury wrócą. Zawczasu przygotujmy się na walkę z niechcianymi wirusami i drobnoustrojami. Zamiast korzystać z tradycyjnej broni, czyli lekarstw, postawmy na dietę. W odpowiednich produktach znajdziemy naturalne witaminy i antybiotyki, które wzmocnią nasz organizm.

Również cynk, który znajdziecie w jajkach (najlepiej przygotowywanych na miękko), wątróbce, rybach, nasionach roślin strączkowych i pełnoziarnistym pieczywie ma właściwości przeciwzapalne. Skraca on czas trwania choroby poprzez hamowanie namnażania się wirusów, które wywołują u nas infekcje.

Naukowcy zainteresowali się właściwościami cynku już w latach 70. i opracowali skuteczne tabletki do ssania ułatwiające leczenie przeziębień. Warto jednak regularnie dostarczać go z pożywieniem.

Jedząc wyżej wymienione produkty z ich magicznymi składnikami wzmocnicie naturalne siły obronne organizmu i uchronicie się przed zimowymi chorobami.

Anna J

Komentarze (17)

pati25

7 lat temu

Na przeziębienie są też przyprawy.
-skórka z pomarańczy (zawarte w niej flawonoidy działają przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie.Wspaniale smakuje w herbacie i grzanym winie)
-mleko kokosowe
-miód.Odznacza się właściwościami przeciwzapalnymi, odnawiającymi i oczyszczającymi. Pamiętaj jednak, żeby nie rozcieńczać go w gorącym płynie, bo traci wtedy większość swoich właściwości
– cynamon. Łagodzi się nim niestrawność oraz osłabienie
-kardamon.Łagodzi kaszel, przyspiesza powrót do zdrowia w trakcie zapalenia oskrzeli. Dodatkowo pomaga przy niestrawności, odświeża oddech oraz zapobiega namnażaniu się wirusów i wzmacnia organizm.
-imbir.Stosuje się go w celu ułatwienia trawienia, poprawy krążenia, chroni też przed zakażeniami układu pokarmowego oraz dróg oddechowych. Imbir bogaty jest też w substancje przeciwzapalne.
– wanilia.Stosuje się w formie nalewki lub syropu w stanach gorączkowych oraz zaburzeniach trawienia
– goździki
-papryka chili.Papryczka w celach leczniczych używana jest w stanach zapalnych dróg oddechowych, jako środek łagodzący przekrwienie błon śluzowych i oczyszczający drogi oddechowe ze śluzu

pati25

7 lat temu

Nie tylko zima sprzyja przeziębieniu.Nawet teraz,gdy pogoda jest zmienna dużo osób się przeziębia.Dzięki artykułowi wiemy jakie produkty powinny znaleźć się w naszej diecie.Ja dodatkowo łykam kapsułki oleju z rekina Iskial

Iva.

9 lat temu

amchojnacka napisał(a):
> Sama dieta nie wystarczy. Trzeba się ruszać.

Zyjemy w takich czasach, ze niestety, po zdrowie jestesmy odsylani do aptek. Z kazdej strony agresywne i oglupiajace reklamy, nawolujace do kupna jakiegos cudu, ktory dziala na wszystko. A natura dala nam przeciez wszystko to, co jest czlowiekowi potrzebne do przezycia, trzeba tylko umiec i chciec z tego skorzystac. I nie dac sie tumanic.
Ruch to koniecznosc. Jak na razie, to niczego lepszego nie wymyslono i na pewno tak pozostanie. To najlepsze lekarstwo. Na wszystko. Trzeba sie ruszac, i to bez wzgledu na pogode, a nie tylko wtedy, gdy jest cieplutko i milutko. Siedzac cala jesien i zime przed TV, w cieplych kapciach, bojac sie wiatru, deszczu, przeziebienia, sami sobie przeciez szkodzimy, a unikajac kaprysnej pogody, odpornosci na pewno nie nabedziemy. Trzeba hartowac organizm, im wczesniej, tym lepiej. 🙂 Jestem za. 🙂

filodendron

9 lat temu

Jak wielkie znaczenie ma właściwe odżywianie dla zdrowia i odporności przekonałam się na sobie,będąc notorycznym niejadkiem przez całe dzieciństwo i młodość nabawiłam się braku odporności.Niestety tego w późniejszych latach nie da sie nadrobić.Ciągle nie mam właściwej odporności ,mimo ,że dobrze się odżywiam.

amchojnacka

11 lat temu

Sama dieta nie wystarczy. Trzeba się ruszać. Wystarczą codzienne spacery lub szybsze marsze po świeżym powietrzu. Gdy się na nie wybieramy, ubierajmy się na cebulkę. Co wieczór natomiast hartujmy prysznicem – na zmianę zimnym i gorącym. Wzmocni to nasz organizm, ale też korzystnie wpłynie na wygląd skóry.

joasiaaa

11 lat temu

Z dzieciństwa pamiętam jak mama podawała mi gorący rosołek jak byłam przeziębiona. Oraz robiła mi herbatę z dodatkiem miodu. Warto pamiętać co jeść aby wzmocnić swoją odporność.

danatwa

11 lat temu

Ja jakoś za pastylkami – lekarstwami nie przepadam . Póki mogę to unikam. Ostatnio jak zachorowałam to lekarka pyta – który ostatnio antybiotyk jadłam , a ja jej na to że to było kilka lat temu i nie ma sensu szukać co to było.

Annagata

11 lat temu

Faktem jest,że często nie zastanawiamy się,że to co jemy może być dla nas lekarstwem,ale możemy też przedobrzyć,a to na pewno nie wyjdzie nam na zdrowie.Odpowiednia dieta może być przecież lekarstwem na wiele dolegliwości,tylko do tego trzeba jeszcze używać głowy.

gwolska

11 lat temu

Albo też możemy bardzo zaszkodzić, jeśli się nieodpowiednio odżywiamy i myślimy, że nasze zdrowie jest darowane nam na całe życie.

hallina

11 lat temu

Warto wziąsc sobie do serca te rady,bo jedzeniem bardzo można pomóc swojemu organizowi-zwłaszcza kiedy odpowiednio się odzywiamy

gwolska

11 lat temu

Zawsze profilaktyka jest lepsza niż samo leczenie. Przede wszystkim jest tańsza i , aby była skuteczna należy ją stosować nieprzerwanie i najlepiej starymi, sprawdzonymi i przede wszystkim naturalnymi sposobami.

dulcynea

11 lat temu

To dobrze ,że w celu ochrony przed zachorowaniem możemy się tak łatwo( i przyjemnie ) bronić .
A nie od razu sięgać po preparaty apteczne.
Wiedziałam ,że zdrowa dieta ma znaczenie ale nie wiedziałam że może stanowić tzw. profilaktykę zdrowotną.

jkokosza

11 lat temu

Jak byłam mała i chora to babcia zawsze mi gotowała rosól, bo miał być lekarstwem na przeziębienie. Teraz dzięki temu artykułowi wszystko zrozumiałam i wiem co zawiera rosół, który bardzo lubię. Ja na przeziębienie piję gorące mleko z masłem i czosnkiem, nie jest dobre, ale skuteczne.

danatwa

11 lat temu

Ja przeciw grypie się zaszczepiłam ale odporności nigdy dość!! Miód pijemy a raczej słodzimy nim pyszne herbatki , soczki marchewkowe też moja rodzina lubi no i oczywiście rosołek:) To podstawa 🙂

Annagata

11 lat temu

Nigdy nie zastanawiałam się ,że takie ” codzienne” produkty mogą mieć aż takie właściwości.Choć o właściwościach miodu chyba wszyscy wiedzą sporo.Ponieważ moim narzędziem pracy jest głos,znajomy pszczelarz zrobił mi specjalną miksturę:miód,pszczeli pyłek moczony w alkoholu i inne dziwności produkowane przez pszczoły.Wszystko razem zmieszane daje tak piorunujące efekty,że sama jestem zdziwiona.Przeziębienie i chrypka nie mają szans.Podobnie rosół.Być może Małgorzato Twoje dziecko gdzieś usłyszało opinię jakiegoś „eksperta”,ale żyjemy w dobie „zupek chińskich produkowanych w Radomiu”,więc co się dziwić.

Małgorzata

11 lat temu

Ja też jestem zdziwiona, że ser camembert ma takie właściwości. Do tego żurawinka- i już mamy zastrzyk przeciwgrypowy. I dziękuję za wytłumaczenie jak działą rosół podczas przeziębienia. Ostatnio usłysząłam od dziecka cytuję „rosół to ściema”, więc teraz mam argument dla mojego chorowitego niejadka. Rosół na przeziębienie działa!!!

Zostaw komentarz