czym-jest-cholesterol

Czym jest cholesterol? Słyszysz o nim niemalże codziennie, mówią o nim w reklamach margaryn i przestrzegają przed nim w programach dietetycznych. Rozmawiają o nim nawet Twoje sąsiadki, a wszyscy obwiniają go za większość chorób układu krwionośnego prowadzących w konsekwencji do ataków serca.

Ale czy cholesterol sam w sobie jest zły? Odpowiedź na to pytanie brzmi: NIE. Ta substancja podobna do tłuszczów, jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Problem pojawia się wtedy, gdy jego stężenie we krwi jest zbyt duże, a jego nadmiar zaczyna odkładać się w tętnicach. Jest to jeden z ważniejszych czynników ryzyka prowadzący do poważnych zmian w naczyniach krwionośnych, prowadzący do choroby zwanej miażdżycą. W wieku około menopauzalnym niebezpieczeństwo zachorowalności i negatywnych następstw tej choroby (zawały, udar mózgu i otępienie starcze) niestety rośnie.

Właściwe parametry

Ogólna ilość cholesterolu całkowitego w organizmie dojrzałej kobiety powinna wynosić poniżej 200 mg/dl (miligramów na decylitr). Przekroczenie tej granicy jest związane z niewłaściwą dietą, bogatą w masło, żółty ser, czerwone mięso i niezdrowe przekąski, takie jak chipsy.

Z racji tego, iż stężenie cholesterolu jest wielkością zmienną, uzależnioną od naszej płci, wieku i właśnie diety, jeszcze przed wejściem w wiek klimakteryjny powinnyśmy poddać się regularnym badaniom profilaktycznym co 2 lata. Wraz z upływem czasu i pojawieniem się innych dolegliwości: nadciśnienia, cukrzycy lub nadwagi, badania takie należy wykonywać częściej- przynajmniej raz do roku. Diagnozowanie poziomu lipidów na podstawie pobranej na czczo krwi, polega na określeniu stężenia cholesterolu całkowitego, stężenia dobrego (HDL) i złego (LDL) cholesterolu oraz trójglicerydów.

Anna J