Dieta Uważaj na...

Czym jest cholesterol?

czym-jest-cholesterol

Czym jest cholesterol? Słyszysz o nim niemalże codziennie, mówią o nim w reklamach margaryn i przestrzegają przed nim w programach dietetycznych. Rozmawiają o nim nawet Twoje sąsiadki, a wszyscy obwiniają go za większość chorób układu krwionośnego prowadzących w konsekwencji do ataków serca.

Ale czy cholesterol sam w sobie jest zły? Odpowiedź na to pytanie brzmi: NIE. Ta substancja podobna do tłuszczów, jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Problem pojawia się wtedy, gdy jego stężenie we krwi jest zbyt duże, a jego nadmiar zaczyna odkładać się w tętnicach. Jest to jeden z ważniejszych czynników ryzyka prowadzący do poważnych zmian w naczyniach krwionośnych, prowadzący do choroby zwanej miażdżycą. W wieku około menopauzalnym niebezpieczeństwo zachorowalności i negatywnych następstw tej choroby (zawały, udar mózgu i otępienie starcze) niestety rośnie.

Właściwe parametry

Ogólna ilość cholesterolu całkowitego w organizmie dojrzałej kobiety powinna wynosić poniżej 200 mg/dl (miligramów na decylitr). Przekroczenie tej granicy jest związane z niewłaściwą dietą, bogatą w masło, żółty ser, czerwone mięso i niezdrowe przekąski, takie jak chipsy.

Z racji tego, iż stężenie cholesterolu jest wielkością zmienną, uzależnioną od naszej płci, wieku i właśnie diety, jeszcze przed wejściem w wiek klimakteryjny powinnyśmy poddać się regularnym badaniom profilaktycznym co 2 lata. Wraz z upływem czasu i pojawieniem się innych dolegliwości: nadciśnienia, cukrzycy lub nadwagi, badania takie należy wykonywać częściej- przynajmniej raz do roku. Diagnozowanie poziomu lipidów na podstawie pobranej na czczo krwi, polega na określeniu stężenia cholesterolu całkowitego, stężenia dobrego (HDL) i złego (LDL) cholesterolu oraz trójglicerydów.

Anna J

Czym jest cholesterol? Słyszysz o nim niemalże codziennie, mówią o nim w reklamach margaryn i przestrzegają przed nim w programach dietetycznych. Rozmawiają o nim nawet Twoje sąsiadki, a wszyscy obwiniają go za większość chorób układu krwionośnego prowadzących w konsekwencji do ataków serca.

Rola LDL

LDL to lipoproteiny, których głównym zadaniem jest transport cholesterolu z wątroby do wszystkich tkanek organizmu. Jeżeli jego stężenie we krwi jest zbyt duże, może on osadzać się w ścianach naczyń krwionośnych w postaci złogów, które przyczyniają się do powstawania tzw. blaszek miażdżycowych. Wraz z postępem tego procesu blaszki zaczynają twardnieć, a nasze tętnice zwężają się, utrudniając przepływ krwi i przyspieszając rozwój miażdżycy.

W związku z powyższym szkodliwym działaniem przyjęło się nazywać LDL złym cholesterolem. Jego ilość we wspomnianym badaniu nie powinna przekraczać 135 mg/dl. Lipoproteiny HDL mają działanie odwrotne, stąd nazywane są dobrym cholesterolem. Usuwają one nadmiar cholesterolu ze ścian tętnic i transportują go z powrotem do wątroby. W naszej krwi powinno się znaleźć od 40 do 80 mg/dl dobrego cholesterolu, im jest go więcej tym lepiej dla naszego zdrowia.

Anna J

Czym jest cholesterol? Słyszysz o nim niemalże codziennie, mówią o nim w reklamach margaryn i przestrzegają przed nim w programach dietetycznych. Rozmawiają o nim nawet Twoje sąsiadki, a wszyscy obwiniają go za większość chorób układu krwionośnego prowadzących w konsekwencji do ataków serca.

Ku przestrodze

Brak aktywności fizycznej, palenie papierosów, stres oraz dieta obfitująca w produkty pochodzenia zwierzęcego podwyższa stężenie LDL zwiększając tym samym ryzyko zawału serca czy udaru mózgu.

Bardzo ważne jest, abyśmy pamiętały o badaniach profilaktycznych, urozmaicały naszą dietę i wzbogacały ją w produkty z błonnikiem i dobrymi tłuszczami, a także zapewniły naszemu ciału ruch, który podwyższa stężenie dobrego cholesterolu kosztem obniżenia stężenia złego.

Warto również sięgnąć po preparaty pochodzenia roślinnego na bazie soi, czosnku czy aronii lub skorzystać z ich dobroczynnego działania włączając je w postaci naturalnej w codzienny jadłospis.

Anna J

Komentarze (14)

pati25

10 lat temu

Ja 4 lata temu miałam podwyższony cholesterol.Nie wiem jaka była przyczyna bo tak samo się odżywiałam jak zawsze.Ćwiczyłam.Dostałam leki obniżające cholesterol.Od tego czasu mam prawidłowy poziom cholesterolu.Robię badania co roku.Ważne aby robić także badanie na trójglicerydy

summer

10 lat temu

Ja do niedawna cieszyłam się, że mam cholesterol w dolnej granicy albo nawet poniżej normy. Teraz wiem, że nie jest to też dobre, bo cholesterol jest odpowiedzialny głównie za produkcję wszystkich naszych hormonów, podejrzewam więc, że jego niedobór robi nieco spustoszenia w moim organizmie. Staram się jeść więcej mięsa (z żelazem u mnie też nie najlepiej) i dolewam oliwy do czego się da 😉

Meguszka

10 lat temu

Ja młoda dziewczyna miałam zły cholesterol we krwi, gdy
jadłam za dużo wieprzowiny!!!
W ogóle się nie ruszałam. Tzn nie uprawiałam żadnego sportu, jedynie praca i domowe porządki…
No i stres niestety….

Póki co cholesterol mam jako taki 🙂
Gdy się będzie przestrzegało tych zasad absolutnie cholesterol nam nie straszny! :)))

amchojnacka

10 lat temu

Dla większości osób cholesterol kojarzy się z czymś bardzo szkodliwym.
Ja jednak chciałbym wyraźnie podkreślić, że szkodliwy jest jedynie nadmiar cholesterolu. jeśli poziom tego związku w naszej krwi nie przekracza 200 mg/dl. to wszystko jest w porządku.

gwolska

10 lat temu

Cholesterol -jest to składnik niezbędny dla organizmu i wchodzi w skład każdej komórki. Gdyby nie było cholesterolu, to nasze komórki by się rozpadały. Cholesterol nie jest groźny, nie trzeba się go bać, cholesterol nie jest przyczyną miażdżycy, a przynajmniej nie cholesterol spożyty. Cholesterol powstaje z węglowodanów, w związku z czym jest oczywiste, że nadmiary cholesterolu będą wtedy, gdy w pożywieniu występują nadmiary węglowodanów.

jkokosza

10 lat temu

Z tym cholesterolem to u mnie bywa różnie. Raz w badaniach wychodzi dobrze a nie raz podwyższony. Postanowiłam zrobić eksperyment, nic nie jadłam przez cały dzień tylko piłam wodę a na drugi dzień zrobiłam badania i cholesterol mimo tego był wysoki. Teraz już sama nie wiem od czego to zależy.

kasia_brzeg

10 lat temu

Ja niestety uwielbiam słodycze pod każda postacią i nie wyobrażam sobie życia bez nich. Może gdy będzie mi coś dolegać, to zmądrzeje, ale na razie jestem od nich uzależniona.

stazyz

10 lat temu

Zgadzam się, zarówno czynniki genetyczne, nieprawidłowe odżywianie, stres oraz brak ruchu powodują wzrost cholesterolu! Dlatego, należy go kontrolować przynajmniej 2 razy w roku , dodatkowo kontrolujmy trójglicerydy one też robią spustoszenie w naczyniach. Ruszajmy się i rozumnie się odżywiajmy. Polecam!!

danatwa

10 lat temu

Ciekawy artykuł , który potwierdza moją życiową regułe że wszystko trzeba z umiarem. Ja na razioe trzymam go w ryzach a mój mąż ma z nim problem 🙁

dzolana

11 lat temu

To fakt, że nie tylko zła dieta powoduje wzrost cholesterolu we krwi czasem warunki genetyczne mogą być przyczyną. Mam znajomą, która w wieku 25 lat miała dwukrotnie przekroczoną normę i podobno „odziedziczyła’ to po ojcu, dlatego musiała się pilnować bardziej niż inni plus zażywać leki.

basikmac

11 lat temu

Zgadza się! Jednak nie zawsze dieta nawet najzdrowsza zabezpiecza przed wysokim cholesterolem. Często hormony i niektóre inne leki, które zażywamy sprawiają, że cholesterol rośnie…. I wtedy pomóc mogą jedynie leki obniżające jego poziom.

justi

11 lat temu

kiedyś czytałam wyniki badań mówiące, że zmieniając nawyki zywieniowe na lepsze możemy aż o 75% obniżyć ryzyko zawału serca, miażdżycy czy choroby niedokrwiennej!! Chyba warto? zwłaszcza, że zdrowa dieta wcale nie musi być monotonna czy niesmaczna 🙂

Zostaw komentarz