Alternatywna medycyna Natura i eko

Chlorella dla dobra organizmu

chlorella-dla-dobra-organizmu

Chcesz oczyścić organizm i jednocześnie uzupełnić brakujące składniki odżywcze? Spróbuj znanej od lat chlorelli.

Co to jest?

Chlorella pirenoidoza to słodkowodna alga wodna. Jej pożyteczne właściwości znane są specjalistom już od XIX wieku. To doskonały antyoksydant, który czyści nasze ciała, działa jak szczoteczka w naszych jelitach. Ma dobroczynne działanie na odbudowę mikroflory bakteryjnej w jelitach. Nazwa chlorelli wywodzi się z łaciny i oznacza świeżą, drobną zieleń. Swój ciemnozielony kolor zawdzięcza dużej zawartości chlorofilu – najwyższej u poznanych dotychczas roślin.

Arsenał składników

Algi słodkowodne charakteryzują się szczególną koncentracją ważnych substancji odżywczych. Ich białka pozwalają na szybką odbudowę i regenerację zniszczonych komórek organizmu. Chlorella zawiera więcej witaminy B12 niż wątroba wołowa, 50 razy więcej chlorofilu niż lucerna, a także wiele rzadkich mikro i makro elementów. Poza zdumiewającą ilością składników odżywczych takich jak minerały i witaminy, chlorella posiada elementy, które odpowiadają za wzmocnienie systemu immunologicznego, poprawę pamięci oraz koncentracji, eliminację toksyn z organizmu.

Historia

Chlorella została odkryta i sklasyfikowana przez naukowców już w 1890 roku, ale dopiero w 1977 zaczęto badać jej właściwości odżywcze. Teraz jest to jeden z najlepiej sprzedających się produktów wśród zdrowej żywności w Japonii, gdzie używa się jej również jako lekarstwa. Przez wieki chlorella zajmowała ważną pozycję w pożywieniu Azjatów. Obecnie w Japonii spożycie tej algi sięga 200 tysięcy ton rocznie i przewyższa czosnek oraz żeń-szeń.

Anna Kwiatkowska

Chcesz oczyścić organizm i jednocześnie uzupełnić brakujące składniki odżywcze? Spróbuj znanej od lat chlorelli.

Zastosowanie

Chlorella jest niezwykle pomocna w schorzeniach chronicznych takich jak reumatyzm, artretyzm, cukrzyca, zaburzenia ciśnienia, trawienia i wchłaniania, jak również w wirusowych i bakteryjnych infekcjach oraz grzybicach.

Substancje unikatowe

  • Sporopolenina – jest substancją czyniącą z chlorelli wyjątkowy środek detoksykacyjny.
  • Chlorofil – W 1940 roku czasopismo chirurgiczne “Journal of Surgery” pisało o 1200 chorych, u
    których chlorofil przyspieszył gojenie ran.
  • Chlorellin – jest naturalnym antybiotykiem. W odróżnieniu od antybiotyków chemicznych chlorellin działa tylko przeciwko organizmom patogennym, bez uszkadzania mikroflory jelitowej.
  • CGF – Dr Fujimaki z Japonii wyizolował z chlorelli czynnik wzrostu nazwany CGF. Ma on wyraźny efekt odmładzający i wzmacniający. Nie jest to substancja samodzielna, ale kompleks substancji z unikatowymi właściwościami. Działa silnie probiotycznie, tzn. zwiększa prędkość wzrostu korzystnej mikroflory jelitowej, a także mikroflory w pochwie. CGF chroni przed grzybicą.

Anna Kwiatkowska

Chcesz oczyścić organizm i jednocześnie uzupełnić brakujące składniki odżywcze? Spróbuj znanej od lat chlorelli.

Chlorella zawiera też aminokwasy; wzmacnia żołądkowo-jelitową błonę śluzową, wiąże ciężkie metale (na przykład rtęć z amalgamatów czy kadm z papierosów itd.), stymuluje tworzenie specjalnych substancji produkowanych przez organizm, które powstrzymują infekcje. Ponadto wycisza pobudzenie systemu obronnego organizmu, zapobiega destrukcji spowodowanej przez własne przeciwciała oraz stymuluje pracę makrofagów – komórek odpowiedzialnych za obronę organizmu przeciwko czynnikom patogennym

Pamiętajmy, że już jedna tabletka zawiera miliony komórek chlorelli, które biorą udział w uzdrawianiu naszego ciała. Chlorella przekazuje nam kompletne spektrum substancji odżywczych i energię wszystkich żywiołów natury. Jest hodowana w ciepłej strefie klimatycznej i zaczerpniętą tam energią ogrzewa organizm ludzki. Na polskim rynku jest dostępna w postaci łatwo przyswajalnych zielonych tabletek.

Anna Kwiatkowska

Komentarze (4)

pati25

5 lat temu

Chlorella ma także inne właściwości dla naszego zdrowia.
-pomaga pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z ust
-może zmniejszyć ryzyko rozwoju nowotworów
-może zapobiec anemii w ciąży
-wzmacnia odporność
-łagodzi objawy fibromialgii
-na trawienie i zaparcia

filodendron

9 lat temu

Od paru miesięcy jem chlorellę, nie zauważyłam jakichkolwiek zmian, pewnie dopiero badanie krwi może wykazać coś bardziej konkretnego.Zaburzenia przewodu pokarmowego nie zniknęły.

drobina

9 lat temu

Słyszałam o tych algach i ich cennych wartościach, ale nie przypuszczałam, że zawieraja tak wiele witamin i minerałów.

Zostaw komentarz