Boże Narodzenie 2018

Barszcz czerwony z uszkami – najlepsze przepisy

barszcz czerwony z uszkami

Pojutrze Wigilia, więc niektórzy już przygotowują świąteczne potrawy, które zagoszczą na stole. W tradycji dwunastu potraw mamy barszcz czerwony z uszkami – ulubioną potrawę wigilijną wielu osób. Jak przygotować idealny barszcz i uszka?

Barszcz czerwony i inne wigilijne potrawy

Jest ich dwanaście, co nie jest przypadkowe. Dwunastu bowiem było Apostołów i dwanaście mamy miesięcy w roku. Potrawy podawane podczas Wigilii także mają znaczenie symboliczne. Na stole królują grzyby i kapusta. Dawniej wierzono, że grzyby umożliwiają kontakt ze zmarłymi, dziś są one symbolem szczęścia i dostatku w nowym roku. Dlatego tak wiele potraw, zawiera w swoim składzie leśne dary. Jedną z nich jest barszcz z uszkami, który pięknie prezentuje się na świątecznym stole i w dodatku doskonale smakuje. Oprócz tego, zajadamy się pierogami, kutią czy w niektórych regionach – aromatyczną zupą grzybową. Zgodnie z tradycją, należy skosztować wszystkich dań, co wróży powodzenie i dobrobyt. Przygotowanie idealnego barszczu zapewnią sprawdzone przepisy. Dzięki nim, uroczysta kolacja wigilijna będzie wyjątkowa.

Barszcz czerwony z uszkami

Składniki:

  • 2 kg buraków
  • 1/2 kg jabłek
  • 200 g marchwi
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 10 g majeranku
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • pieprz w ziarnach
  • 100 g wędzonych śliwek
  • 50 ml octu balsamicznego
  • 4 l wody
  • 500 g mąki
  • 120 g suszonych grzybów (podgrzybków)
  • 2 cebule
  • sól, pieprz
  • olej

Przygotowanie:

Suszone grzyby moczymy w wodzie przez 20 minut, następnie gotujemy je i po wystudzeniu mielimy. Wodę wlewamy do garnka, dodajemy zioła, przyprawy i pokrojone śliwki oraz jabłka. Marchew i buraki obieramy, kroimy i wrzucamy do wody. Czosnek kroimy w plastry i dodajemy do wywaru. Wlewamy ocet i zagotowujemy. Najlepiej przygotować barszcz dzień wcześniej i odstawić go na noc. Po tym czasie odcedzamy wywar, doprawiamy do smaku i ponownie zagotowujemy. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy odrobinę soli i ok. 150 g mąki. Wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby podsypujemy stolnicę mąką. Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na oleju, dodajemy wcześniej przygotowane grzyby i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Z ciasta wycinamy małe krążki, np. od kieliszka. Nakładamy farsz i lepimy uszka. Gotujemy je w osolonej, wrzącej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię. Po 3 minutach odcedzamy uszka. Podajemy z czerwonym barszczem.

Wigilijny barszcz z uszkami z kapustą i grzybami

Składniki:

  • 1,5 kg buraków
  • 2,5 l wody
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 seler
  • 2 kwaśne jabłka
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 duże suszone grzyby
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 8 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz
  • cukier
  • majeranek (opcjonalnie)
  • 350 g mąki pszennej
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 600 g kapusty kiszonej
  • 50 g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

uszkaWarzywa obieramy i kroimy. Gotujemy je dużym garnku, wypełnionym wodą, aż zmiękną. Kiedy barszcz nabierze koloru, dolewamy sok z cytryny i przyprawy. Barszcz możemy odstawić na noc, odcedzając go rano. Z mąki,jajka i wody zagniatamy ciasto, które zawijamy w folie i odstawiamy na 40 minut. Grzyby moczymy w wodzie, gotujemy ale nie wylewamy wody. Kapustę płuczemy i drobno kroimy, Na patelni smażymy posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy grzyby i kapustę. Krótko smażymy, mieszając farsz, który w razie potrzeby możemy podlać wodą z grzybów. Z ciasta wycinamy małe krążki, na które nakładamy farsz. Lepimy uszka i układamy je na podsypanym mąką blacie. Uszka gotujemy w osolonej wodzie. Po trzech minutach od ich wypłynięcia odcedzamy je i przekładamy na talerze. Podajemy z wcześniej przygotowanym barszczem.

Katarzyna Antos

Komentarze (2)

dulcynea

2 lata temu

Uwielbiam barszcz czerwony z uszkami , bardzo lubię się nim delektować.
Tym bardziej że jadam go tylko raz do roku, może dlatego tak smakuje.
Mój barszcz jest podobny do drugiego przepisu z tego ciekawego artykułu 🙂

Zostaw komentarz