olej-rzepakowy-i-jego-wlasciwosci

Olej rzepakowy jest roślinnym olejem spożywczym wytwarzanym z rzepaku. Olej ten jest nie tylko najpopularniejszym olejem w Polsce, ale także i jednym z najzdrowszych. Właśnie dlatego nazywany jest „oliwą północy”.

Właściwości lecznicze oleju rzepakowego

Obecnie  jest tłoczony z odmian rzepaku podwójnie ulepszonego, dzięki czemu posiada właściwości lecznicze, gdyż zawiera wiele substancji pozytywnie wpływających na organizm.

Przede wszystkim olej rzepakowy posiada najdoskonalszy skład kwasów tłuszczowych. Prawie nie ma w nim niezdrowego kwasu eurykowego, a zawartość szkodliwych związków siarkowych, tzw. glukozynolanów została znacznie obniżona. Dodatkowo, olej ten, w porównaniu do innych olejów roślinnych, zawiera najwięcej kwasów omega-3, których organizm ludzki nie potrafi syntetyzować, a które muszą być regularnie dostarczane. Kwasy te są zaliczane przez Światową Organizację Zdrowia do składników żywności, które w znacznym stopniu zmniejszają ryzyko wystąpienia cukrzycy, nowotworów złośliwych i chorób sercowo-naczyniowych.  Zawiera także kwas omega-6. Co ważne, w tym oleju jest wręcz idealna z punktu widzenia potrzeb żywieniowych relacja kwasów omega-6 do omega-3.

Żaden inny olej roślinny, nawet oliwa, nie ma tak korzystnej relacji kwasów nienasyconych. Ważnym składnikiem jest także kwas oleinowy, który odpowiada za właściwą regulację złego cholesterolu LDL. W oleju rzepakowym znajdują się także sterole roślinne, które wspomagają działania obniżające poziom cholesterolu we krwi.

Sabina Sosnowska

8 KOMENTARZE

  1. Czytałam juz o tych dobry stronach oleju rzepakowego i co mnie zastanowiło, że jeszcze do niedawna uważano, że nie jest on wcale taki super, traktowano go jako jeden z gorszych! Zawsze kupowałam rzepakowy do smażenia, a do surówek oliwę, lub ostatnio olej lniany, ale teraz wystarczy mieć w domu rzepakowy, bo nadaje się do wszystkiego!
    Przeraża mnie tylko produkcja surowca, otóż obserwowałam sąsiada, który miał obsiane pole rzepakiem! On co kilka dni czymś go pryskał! Mam nadzieję ,że to nie ma wpływu na jakość oleju!

  2. Dużo się teraz pisze o właściwościach oleju rzepakowego.Ale kiedyś nie był tak „modny”. Wychwalano oliwę z oliwek,która ma chyba niepodważalną opinię,później był bum na olej słonecznikowy-z ciepłego tłoczenia,z zimnego tłoczenia,z pierwszego tłoczenia,bez tłoczenia itd.A teraz jest rzepak!Stary niezawodny rzepak produkowany u nas od wieków.Prócz oleju polecam także miód z rzepaku,to tak na marginesie.

  3. Kiedyś przeczytałam, że to co jest produkowane na danym terenie jest najzdrowsze dla mieszkańców. Teraz to się potwierdza. Od dawna stosuję olej rzepakowy obok oliwy z oliwek, cieszę się, że rodzina spożywa zdrową żywność i do tego wspieramy nasz rynek/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ