Dieta Włącz do diety...
Olej rzepakowy i jego właściwości

Olej rzepakowy jest roślinnym olejem spożywczym wytwarzanym z rzepaku. Olej ten jest nie tylko najpopularniejszym olejem w Polsce, ale także i jednym z najzdrowszych. Właśnie dlatego nazywany jest „oliwą północy”.
Właściwości lecznicze oleju rzepakowego
Obecnie jest tłoczony z odmian rzepaku podwójnie ulepszonego, dzięki czemu posiada właściwości lecznicze, gdyż zawiera wiele substancji pozytywnie wpływających na organizm.
Przede wszystkim olej rzepakowy posiada najdoskonalszy skład kwasów tłuszczowych. Prawie nie ma w nim niezdrowego kwasu eurykowego, a zawartość szkodliwych związków siarkowych, tzw. glukozynolanów została znacznie obniżona. Dodatkowo, olej ten, w porównaniu do innych olejów roślinnych, zawiera najwięcej kwasów omega-3, których organizm ludzki nie potrafi syntetyzować, a które muszą być regularnie dostarczane. Kwasy te są zaliczane przez Światową Organizację Zdrowia do składników żywności, które w znacznym stopniu zmniejszają ryzyko wystąpienia cukrzycy, nowotworów złośliwych i chorób sercowo-naczyniowych. Zawiera także kwas omega-6. Co ważne, w tym oleju jest wręcz idealna z punktu widzenia potrzeb żywieniowych relacja kwasów omega-6 do omega-3.
Żaden inny olej roślinny, nawet oliwa, nie ma tak korzystnej relacji kwasów nienasyconych. Ważnym składnikiem jest także kwas oleinowy, który odpowiada za właściwą regulację złego cholesterolu LDL. W oleju rzepakowym znajdują się także sterole roślinne, które wspomagają działania obniżające poziom cholesterolu we krwi.
Sabina Sosnowska
Olej rzepakowy jest roślinnym olejem spożywczym wytwarzanym z rzepaku. Olej ten jest nie tylko najpopularniejszym olejem w Polsce, ale także i jednym z najzdrowszych. Właśnie dlatego nazywany jest „oliwą północy”.
Olej północy
Olej rzepakowy nie bez powodu nazywany jest olejem północy, bowiem podobnie jak oliwa, ma ona bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie. Z racji tego, że w Polsce panuje inny klimat i inne warunki, to olej rzepakowy w tych warunkach sprawdza się wręcz lepiej niż oliwa z oliwek. W różnych dietach podkreśla się, żeby spożywać produkty, owoce i warzywa regionalne, bowiem organizm ludzki jest tak skonstruowany, że lepiej wykorzystuje składniki rodzimych produktów spożywczych. A olej rzepakowy do takowych należy.
Olej rzepakowy – ciekawostki
- Olej rzepakowy nie zawiera cholesterolu.
- Olej rzepakowy zawiera więcej kwasu omega-3 niż sławna oliwa z oliwek.
- Olej rzepakowy podwójnie ulepszony nie jest produktem GMO.
- Olej rzepakowy może być spożywany w trakcie diety odchudzającej, bowiem zawiera profil kwasów tłuszczowych wspierających proces chudnięcia.
Sabina Sosnowska
Olej rzepakowy jest roślinnym olejem spożywczym wytwarzanym z rzepaku. Olej ten jest nie tylko najpopularniejszym olejem w Polsce, ale także i jednym z najzdrowszych. Właśnie dlatego nazywany jest „oliwą północy”.
Olej rzepakowy – ciekawostki
- Optymalna ilość spożycia tego oleju to 2 łyżki stołowe dziennie.
- Każdy olej rzepakowy zakupiony w Polsce jest pozbawiony kwasu erykowego, który ma negatywny wpływ na organizm ludzki.
To świetny olej do smażenia, bowiem nie zmienia swoich właściwości, a jednocześnie szybko osiąga wysoką temperaturę i łatwo ocieka z produktu usmażonego. Jednocześnie może być stosowany także do sałatek, surówek i jako dodatek do sosów sałatkowych.
Sabina Sosnowska
« Uwolnij się od przedmiotów
pati25
11 lat temu
Nareszcie został doceniony nasz zwykły olej rzepakowy.Bo kiedyś uważano go za najgorszy olej.Ma on tyle cennych właściwości dla naszego zdrowia.W mojej kuchni ten olej gości już długo
Mindi
11 lat temu
Kiedyś przeczytałam, że to co jest produkowane na danym terenie jest najzdrowsze dla mieszkańców. Teraz to się potwierdza. Od dawna stosuję olej rzepakowy obok oliwy z oliwek, cieszę się, że rodzina spożywa zdrową żywność i do tego wspieramy nasz rynek/
drobina
11 lat temu
Artykuł potwierdza, że dobrze wybrałam:). Od dawna używam oleju rzepakowego, mimo różnych, często skrajnych opinii na jego temat.
Danusiate
11 lat temu
A ja wcześniej nie słyszałam zbyt wiele o tym oleju i muszę przyznać, że od razu wpisałam go na listę zakupów. Wolę stosować polskie wyroby, niż jakieś egzotyczne oliwy 🙂
sirena46
11 lat temu
Bardzo dobrze, że wreszcie olej rzepakowy został doceniony.
Przez lata był traktowany po macoszemu, a wiadomo, że najzdrowsze są produkty uprawiane i hodowane w naszym klimacie, u nas w naszym pięknym kraju.
Inga
11 lat temu
Dużo się teraz pisze o właściwościach oleju rzepakowego.Ale kiedyś nie był tak „modny”. Wychwalano oliwę z oliwek,która ma chyba niepodważalną opinię,później był bum na olej słonecznikowy-z ciepłego tłoczenia,z zimnego tłoczenia,z pierwszego tłoczenia,bez tłoczenia itd.A teraz jest rzepak!Stary niezawodny rzepak produkowany u nas od wieków.Prócz oleju polecam także miód z rzepaku,to tak na marginesie.
dulcynea
11 lat temu
Kiedyś olej rzepakowy był na cenzurowanym , a dziś podobno posiada nawet właściwości lecznicze. „Oliwa północy” ładnie brzmi.Mam zawsze oliwę z oliwek do surówek.
I cieszę się ,że rzepak jest teraz zdrowy.
mejgosia
11 lat temu
Czytałam juz o tych dobry stronach oleju rzepakowego i co mnie zastanowiło, że jeszcze do niedawna uważano, że nie jest on wcale taki super, traktowano go jako jeden z gorszych! Zawsze kupowałam rzepakowy do smażenia, a do surówek oliwę, lub ostatnio olej lniany, ale teraz wystarczy mieć w domu rzepakowy, bo nadaje się do wszystkiego!
Przeraża mnie tylko produkcja surowca, otóż obserwowałam sąsiada, który miał obsiane pole rzepakiem! On co kilka dni czymś go pryskał! Mam nadzieję ,że to nie ma wpływu na jakość oleju!