zupy-wzmacniajace

Chcesz gotować zupy tak żeby przynosiły ulgę w różnych dolegliwościach i działały terapeutycznie? Poznaj tajemnice chińskiej medycyny, przyjrzyj się właściwościom składników i wzmocnij swój organizm.

Zupa ryżowa z wątróbką – dla kobiet

Składniki: dowolny rodzaj ryżu, wątróbka drobiowa lub wołowa, olej, pieprz, gałka muszkatołowa, jabłko, pietruszka lub świeży lubczyk, sos sojowy. Przygotowanie: wątróbkę pokroić na małe kawałki i podsmażyć na oleju z gałką i pieprzem. Dodajemy plasterki jabłka i przez chwilę dusimy. Dodajemy ryżową zupę bazową i podgrzewamy. Przed podaniem ozdabiamy ziołami i dodajemy sos sojowy do smaku. Działanie: Wątróbka pomaga w leczeniu schorzeń oczu, kurzej ślepoty, niedowidzenia i zamglonego widzenia. Zaleca się ją także kobietom po menstruacji.

Istnieje nieskończenie wiele przepisów na udoskonalanie zupy bazowej. Można w tym celu sięgnąć po sprawdzone zioła i przyprawy, rośliny strączkowe oraz zboża. Pamiętajmy, że kolejność dodawanych składników oraz wykonywanych czynności ma kluczowe znaczenie. Miłego eksperymentowania.

Mira Starobrzańska