zupy-wzmacniajace

Chcesz gotować zupy tak żeby przynosiły ulgę w różnych dolegliwościach i działały terapeutycznie? Poznaj tajemnice chińskiej medycyny, przyjrzyj się właściwościom składników i wzmocnij swój organizm.

Odżywianie

W TCM obowiązuje zasada naszych babć: „Śniadanie jedz jak cesarz, obiad jak szlachcic, a kolację jak żebrak”. Rano jemy więc potrawy ciepłe, treściwe i syte z różnymi dodatkami. Stanowią one podstawę naszego całodziennego funkcjonowania i samopoczucia. Pamiętajmy o tym, żeby dostarczać organizmowi produktów jak najlepszej jakości, najlepiej z własnych działek i ogrodów lub z upraw ekologicznych. Najlepsze są najmniej przetworzone. Zdecydowanie powinniśmy unikać potraw mrożonych oraz poddanych obróbce w kuchenkach mikrofalowych.

Przygotowanie zup zgodnie z medycyną chińską to dwuczęściowy proces. Pierwszy etap składa się z ugotowania zupy bazowej na kilka dni. To stanowi podstawę do sporządzenia zup smakowych na dany dzień.

Przepis na ryżową zupę bazową

Składniki: ryż i woda. Przygotowanie: mieszamy ryż i wodę w stosunku 1:6. Ilość wody decyduje o gęstości papki, co jest kwestią smaku. Gotujemy ok.3 godziny pod przykryciem, zmniejszamy ogień po zagotowaniu. Działanie: Im dłużej ryż się gotuje, tym bardziej wzmacnia krew.

Mira Starobrzańska