ziola-na-zime-w-naszych-domach

Skończył się sezon ogrodowy. Na świeże warzywa będziemy musieli poczekać do lata, rozsmakowując się póki co w domowych przetworach. Zioła jednak możemy z powodzeniem uprawiać w domu, dostarczając sobie i członkom rodziny aromatycznych przypraw. Niektóre z możliwych do uprawy domowej ziół są szczególnie przydatne w czasie zimowych mrozów.

Majeranek ogrodowy

Kojarzony głównie jako dodatek do kurczaka i sałatek, okazuje się doskonałym lekiem na migreny, kaszel i problemy z przemianą materii. Można robić inhalacje z majeranku na drogi oddechowe. Pobudza trawienie i układ krążenia, dzięki czemu uśpiony zimą organizm będzie działał sprawnie, bez większych przestojów.

Mięta pieprzowa

Mięta obok znanych właściwości przeciwzapalnych i rozkurczowych, co tak pomaga przy niedomaganiach żołądkowych, posiada także działanie przeciwgorączkowe, pomocna jest w stanach zapalnych gardła, a jako inhalacje może być używana w nieżytach oskrzeli. Udowodniono, że nieco uspokaja, pomagając w bezsenności. W kuchni smakuje doskonale właściwie ze wszystkim: jako dodatek do herbat, mięs, sałatek, a także deserów na przykład czekoladowych.

Zioła na dobre i na złe

Świeże listki ziół jako przyprawy naszych potraw pomogą dostarczyć nam różnorodnych substancji wzmacniających organizm. Przetrwać zimę jest względnie łatwo, gdy możemy już w samym pożywieniu zapewnić ciału odpowiednie pobudzenie, rozgrzanie i wsparcie w stanach zapalnych. Wiele z wymienionych tu ziół, jak i szereg innych, można kupić jako już podrośnięte sadzonki. Innymi trzeba zainteresować się samemu. Uprawy doniczkowe mają ten plus, że udaje się kultywować je cały rok, bez względu na sezon. Zioła mają też i tę zaletę, że dodają potrawom smaku, co pozwala wyeliminować z przepisów zbyt duże ilości soli.

Anna P