zdrowe łączenie pomarmów

Niektóre składniki zupełnie do siebie nie pasują, wykluczając się lub szkodzą, z kolei inne czują się znakomicie w swoim towarzystwie. Co z czym łączyć i dlaczego warto to jeść razem, a nie osobno? Na czym polega zdrowe łączenie pokarmów?

 

  • owoce i sok z cytryny: Poprawiają układ krążenia. Bioflawonoidy odpowiadają za uszczelnianie i elastyczność naczyń krwionośnych. Obniżają ciśnienie i pomagają w miażdżycy. Świetną współpracują z witaminą C: chronią ją przed utlenianiem, a ona ułatwia ich spalanie.
  • cebula + mięso: Razem chronią serce. Tłuszcz zwierzęcy jest potrzebny, ale w nadmiarze szkodzi. Powoduje zakrzepy w naczyniach krwionośnych, a to już krótka droga do chorób serca. Cebula działa antyzakrzepowo, więc to działanie niwelujące szkodliwe działanie tłuszczy zwierzęcych.

Uwaga na węglowodany!

  • owoce słodkie i suszone można łączyć ze skrobią (chleb, kasza, ryż)
  • warto jeść skrobię jednego rodzaju (np. kasza, ale już bez chleba)
  • przed spożyciem skrobi dobrze jest zjeść sałatkę warzywną (marchew, buraki, kapusta, pietruszka, koper sól, przyprawy), to pomoże w ich trawieniu

Anna Konopka