Dieta O jedzeniu warto wiedzieć

Zdrowe łączenie pokarmów

zdrowe łączenie pomarmów

Niektóre składniki zupełnie do siebie nie pasują, wykluczając się lub szkodzą, z kolei inne czują się znakomicie w swoim towarzystwie. Co z czym łączyć i dlaczego warto to jeść razem, a nie osobno?

Zmień nawyki żywieniowe swoje i Twojej rodziny

Z początku może to być trudne, ale efekty będą opłacalne. Jeśli Ty i Twoja rodzina jesteście uzależnieni od spożywania małej ilości warzyw, dużej ilości czerwonego mięsa, kawy, alkoholu, słodyczy i kolorowych napojów gazowanych oraz niezdrowych połączeń – czas na gwałtowne zmiany w żywieniowym harmonogramie.

Po pierwsze zrób przegląd domowych szafek i wybierz się na zakupy. Warto zrezygnować z mrożonek i dań gotowych, a produkty zubożne zastąpić tymi z pełnego przemiału: mąka, ryż czy chleb. Zainwestuj w dobry olej lub oliwę, ogranicz spożycie cukru i soli. Wprowadź do menu więcej zdrowych przekąsek i warzyw. Urozmaicaj swoją kuchnię nowymi smakami, zaskocz swoją rodzinę! Zdrowe odżywianie nie musi wiązać się z jedzeniem produktów przez nas nie lubianych i bezsmakowych lub mało energetycznych.

Warto wiedzieć, jakie składniki menu wpływają na siebie wzajemnie pozytywnie, a ich współpraca wydobywa z każdego z nich to, co najlepsze dla naszego odżywiania.

Anna Konopka

Niektóre składniki zupełnie do siebie nie pasują, wykluczając się lub szkodzą, z kolei inne czują się znakomicie w swoim towarzystwie. Co z czym łączyć i dlaczego warto to jeść razem, a nie osobno?

Korzystne połączenia menu

  • cykoria + orzechy: Zachowasz młody wygląd, a to dzięki dobroczynnemu działaniu antyoksydantów zawartych w witaminach A i D. Stąd warto jeść warzywa bogate w karoteny z orzechami czy migdałami.
  • ryż + fasola: O silne mięśnie zadbasz jedząc nie tylko mięso. Owoce i warzywa warto wprowadzić jako zastępstwo mięsa i drobiu (oczywiście nie wykluczając go całkowicie). Zaletą jest bogactwo tych składników w białko, ale roślinne, pozbawione szkodliwego tłuszczu, który zawiera mięso.

  • razowiec + woda: To sposób na zgrabną sylwetkę. Takie połączenie skutecznie łagodzi uczucie głody, a to za sprawą dużej ilości włókien roślinnych. Brązowy ryż i makaron razowy to też dobre rozwiązanie.
  • pietruszka + jajka: Znakomite źródła żelaza, które jest bardzo cennym pierwiastkiem. Jego niedobór prowadzi do anemii. Narażone są zwłaszcza panie, ponieważ przyczynia się do tego miesiączkowanie. Jaja, soczewica, żółty ser i nasiona dyni są bogate w żelazo.
  • papryka + oliwa: Sokoli wzrok. Witamina A odpowiada za dobry wzrok. Zawarta jest w warzywach czerwonych i pomarańczowych. Z dodatkiem oleju lepiej się przyswaja. Pomysł na smaczną sałatkę? Nic prostszego.

Anna Konopka

Niektóre składniki zupełnie do siebie nie pasują, wykluczając się lub szkodzą, z kolei inne czują się znakomicie w swoim towarzystwie. Co z czym łączyć i dlaczego warto to jeść razem, a nie osobno? Na czym polega zdrowe łączenie pokarmów?

 

  • owoce i sok z cytryny: Poprawiają układ krążenia. Bioflawonoidy odpowiadają za uszczelnianie i elastyczność naczyń krwionośnych. Obniżają ciśnienie i pomagają w miażdżycy. Świetną współpracują z witaminą C: chronią ją przed utlenianiem, a ona ułatwia ich spalanie.
  • cebula + mięso: Razem chronią serce. Tłuszcz zwierzęcy jest potrzebny, ale w nadmiarze szkodzi. Powoduje zakrzepy w naczyniach krwionośnych, a to już krótka droga do chorób serca. Cebula działa antyzakrzepowo, więc to działanie niwelujące szkodliwe działanie tłuszczy zwierzęcych.

Uwaga na węglowodany!

  • owoce słodkie i suszone można łączyć ze skrobią (chleb, kasza, ryż)
  • warto jeść skrobię jednego rodzaju (np. kasza, ale już bez chleba)
  • przed spożyciem skrobi dobrze jest zjeść sałatkę warzywną (marchew, buraki, kapusta, pietruszka, koper sól, przyprawy), to pomoże w ich trawieniu

Anna Konopka

Komentarze (15)

Mindi

8 lat temu

Ciekawy artykuł, wezmę to pod uwagę i od Nowego Roku postaram się wprowadzić zmiany. Fakt, że nie zawsze przy większej rodzinie udaje się wprowadzić nowe nawyki żywieniowe ale może chociaż dla siebie i męża mi się uda.

alineczka

8 lat temu

Cieszę się,że o tej porze roku tak dużo pisze się o zdrowym żywieniu i prawidłowym łączeniu pokarmu.Jest duży wybór warzyw i owoców na rynku dlatego łatwiej o zdrowe żywienie..
Myśle, że często się zapomina o w/w poradach ze względu na brak czasu i pośpiech. Pracując, mało mamy czasu na robienie przetworów, nie zawsze też się je kalkuluje robić…
Ale mimo wszystko warto zacząć spróbować wartościowego dla nas sposobu odżywiania..

babka

8 lat temu

Filo, proszę podaj proporcje tego dania w przepisach skoro jest taki pyszny. Pewnie niejedna skorzysta a tam lepiej się go odszuka 🙂

filodendron

9 lat temu

Mąż nauczył mnie robić danie z wołowiny,którego przedtem nie znałam.Na kilogram wołowiny przypada kilogram cebuli .Trochę podsmażyć, dodać oczywiście sól,pieprz ,czosnek,paprykę,a potem dusimy do miękkości,przedtem dodając sosu sojowego i przecieru pomidorowego.Pycha! Przyszło mi to na myśl ,bo wyżej napisano o łączeniu mięsa z cebulą.

Emilly27k

9 lat temu

Wszystko wraca do normy i do mody jeśli chodzi o jedzenie. Masz rację AnnoAgato,że najlepiej robi się samemu wszystko od początku do końca, gdyż mamy pewność co dodaliśmy do naszego jedzenia, które będziemy konsumować.

Annagata

9 lat temu

Nigdy nie zastanawiałam się nad łączeniem ze sobą produktów żywnościowych.Ale muszę przyznać,że artykuł dobry.Nie kupuje gotowych potraw ani w słoikach ani mrożonych.Wole od początku do końca zrobić wszystko sama,bo wtedy wiem,co jem i że dobrze jem.I wiem też,że nie wolno łączyć zielonych ogórków z pomidorami,bo sok z ogórka zabija wszelkie wartości zawarte w pomidorach.

pauzka

9 lat temu

Super artykuł, właśnie tak staram się jeść-dzięki temu jem to co lubię . Kiedy kuszę się na zwykły chleb-tak dla przypomnienia smaku- dopiero widzę o ile go zjadam więcej
aby się nasycić z chwilą kiedy razowca wystarcza kromka.

Emilly27k

9 lat temu

Na szczęście nie mam z tym problemów, gdyż staram się dobierać tylko takie zdrowe jedzenie, który służy mojej dobrej przemianie materii.
Przyznam ,że ja na święta nie jestem łakomczuchem.
Jem w granicach normy:)

linet

9 lat temu

Okazuje się,że dieta o chlebie /razowym/ i wodzie, to nie jest taka straszna kara, jak zwykło się myśleć, ale bardzo zdrowe połączenie ,które nie dość,że zaspokaja głód, to jeszcze pozwala zadbać o zgrabną sylwetkę.
Po świątecznym łakomstwie, to sposób , którym warto się zainteresować:)

Dariusz

9 lat temu

To jest tak zwana dieta zroznicowana, jemy wszystko co lubimy i czego kiedys nie lubilismy, organizm dostaje wiekszosc witamin i mineralow z upraw prawie (ekologicznych)

mejgosia

9 lat temu

raczej wszystko mi pasuje, łączę tak jak napisane powyżej! Ale teraz wiem na co to pomaga i na pewno bedzie działać szybciej!

pati25

9 lat temu

Mówiło się o pokarmach,których nie powinno się łączyć.Dlatego czekałam bardzo na ten artykuł.Ponieważ staram się zdrowo odżywiać więc ten artykuł okazał się bardzo trafiony.Chętnie skorzystam z przedstawionych propozycji

filodendron

9 lat temu

Bardzo dobry artykuł,niby to wszystko się wie.Człowiek czyta,to wszystko wydaje się oczywiste,a potem się zapomina i stare nawyki wracają.Dobrze,że od czasu do czasu Readakcja daje artykuły,które przypominają o zdrowym żywieniu.

drobina

9 lat temu

Dla mnie jest to artykuł bardzo na czasie. Kiedyś jadłam wszystko „jak leci”. Prawie rok temu radykalnie zmieniłam swoją dietę. Czytając artykuł widzę, że zdrowe łączenie pokarmów wychodzi mi coraz lepiej. Muszę jednak przyznać, że czasem zdarza mi się o tym „zapomnieć”.

Zostaw komentarz